«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 21:28:46

Головна » 2009 » Жовтень » 19 » Закарпаття: «Парасолька» стане дахом для 25 молодих людей з інтелектуальною недостатністю



Закарпаття: «Парасолька» стане дахом для 25 молодих людей з інтелектуальною недостатністю
14:17:12
16 жовтня у Тячеві відкрили молодіжне відділення «Парасолька» Вільшанського дитячого будинку-інтернату, розрахованого для 25 молодих людей з інтелектуальною недостатністю. Такий заклад є першим в Україні, призначеним для сиріт та напівсиріт – випускників інтернатів. Участь у відкритті «Парасольки» взяли голова облдержадміністрації Олег Гаваші, перший заступник голови обласної ради Михайло Мартин, голова Тячівської райдержадміністрації Василь Йовдій,  президент швейцарської асоціації «Парасолька» Моніка Фішер, чимало благодійників зі Швейцарії та Чехії.
 
Ідея створення цього спеціалізованого закладу виникла ще в 2002 році під час візиту на Закарпаття швейцарських благодійників. Згодом її вдалося реалізувати завдяки спільним зусиллям влади області і району, дирекції Вільшанського дитячого будинку-інтернату, представників благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», асоціаціям «Мережа Швейцарія – Закарпаття/Україна», «Парасолька» зі Швейцарії, краю Вісочина та Карпатського фонду. Лише в Швейцарії більше 1000 громадян цієї країни зібрали на цей проект близько мільйона швейцарських франків.
 

У 2005 році придбали приміщення, в яких і планувалося відкрити «Парасольку». За чотири роки заклад суттєво реконструювали, проведено благоустрій території. Нині «Парасольці» належать три будівлі, в яких облаштовані житлові кімнати, класи, зал для репетицій. Також на території відділення розташовані два ігрові майданчики.

 

– Ми ставили перед собою благородну мету, і нам допомогло чимало людей, різних громадських організацій, – розповідає президент асоціації «Парасолька» Моніка Фішер. –  Дуже доречно, що і районна та обласна влада доклали чималих зусиль, щоби заклад відкрився.

Швейцарські благодійники запевнили, що співпрацю із Закарпаттям вони планують продовжувати і в майбутньому. В першу чергу це стосується підтримки дітей з обмеженими можливостями.

 

 З досягненням повноліття такі діти не опиняться на самоті, – запевняє представник швейцарської асоціації Аннамарі Штайнер. – У «Парасольці» вони під наглядом спеціалістів навчатимуться самообслуговуванню. Також планується, що для дітей будуть створені міні-ферми, невеличкий город, на яких вони ж і працюватимуть.
 

В одній з будівель незабаром відкриють ресурсно-навчальний центр для спеціалістів та волонтерів. Тобто вихованцям допомагатимуть інтегруватись у суспільство, навчатимуть повноцінно жити в суспільстві. Через 5-10 років, вважають організатори проекту, кілька мешканців гуртожитку могли б жити самостійно, під періодичним наглядом персоналу гуртожитку.

 

– Унікальний проект, який є пілотним на теренах України, допоможе втілити в життя нові підходи в реабілітації, які вже багато років успішно практикують в Європі, – продовжує начальник головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола. – Ці молоді люди не тільки житимуть у чудових умовах, що найважливіше – їх навчатимуть соціально адаптуватись, інтегруватись у суспільство.

Вітаючи присутніх з новосіллям, керівник краю в першу чергу подякував благодійникам, які долучилися до реалізації цього проекту.

 

– Суспільство є настільки сильним, наскільки захищеними в ньому є обездолені діти, – вважає Олег Гаваші. – Цей захист потрібно наповнювати конкретними справами, а відкриття «Парасольки» – яскравий тому приклад. Цей унікальний заклад на теренах України дозволить зробити долю кількох десятків дітей Закарпаття щасливішою.
 

Голова облдержадміністрації також підкреслив, що пріоритетом роботи обласної влади і надалі залишатиметься вирішення проблем соціально незахищених дітей. Так, в області діє низка регіональних програм, спрямованих на підтримку дітей та розвиток мереж дитячих будинків сімейного типу, будинків-інтернатів. Також діє і програма безбар’єрного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до державних та бюджетних установ.

 

Під час урочистої церемонії відкриття відбулося нагородження грамотами та подяками облдержадміністрації та обласної ради  причетних до відкриття закладу. А президент асоціації «Парасолька» Моніка Фішер  зачитала привітання Надзвичайного і Повноважного Посла України у Швейцарській Конфедерації Ігоря Діра.
 
Опісля Олег Гаваші вручив вихованцям «Парасольки» подарунок – телевізор. І пообіцяв, що на найближчій сесії обласної ради буде вирішено питання щодо виділення коштів на придбання обладнання для навчальних майстерень «Парасольки», повідомили zakarpatpost.net в Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 451 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Род Стюарт осуществляет свою мечту - записать альбом вместе со Смоки
Самый дорогой особняк в мире оценивается в $150 млн.
В мировом океане найдены почти 18 тысяч неизвестных видов
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Ріо-де-Жанейро крокодили заповзають у двори місцевих жителів
Мужчин не привлекают длинноногие женщины
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...