«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 09:25:16

Головна » 2009 » Листопан » 3 » Закарпаття: Помер відомий вчений-історик Омелян Довганич



Закарпаття: Помер відомий вчений-історик Омелян Довганич
14:59:20
 
З болем у серці сприйняли звістку про те, що 31 жовтня, на сімдесят дев’ятому році життя, після тривалої тяжкої хвороби відійшов у вічність вірний син України, відомий вчений-історик, доктор історичних наук Довганич Омелян Дмитрович.

 

Омелян Довганич народився 8 травня 1930 року в селі Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області. Після закінчення середньої школи в рідному селі, Омелян Дмитрович здобув вищу освіту за журналістським фахом. Свій трудовий шлях починав у хустській та великоберезнянській районних газетах, відтак працював у партійних органах.

 

З 1968 р. Омелян Довганич – головний редактор республіканського видавництва «Карпати» у місті Ужгород. У 1972 році переходить на викладацьку роботу і по 1995 рік працює старшим викладачем, доцентом історичного факультету Ужгородського державного (тепер – національного) університету. З 1993 року очолює науково-редакційний відділ обласного видання «Реабілітований історією. Закарпатська область», є заступником голови редакційної колегії. Протягом багатьох років – він заступник голови обласного осередку наукового товариства імені Тараса Шевченка, член ради крайової організації культурно-освітнього товариства «Просвіта».

 

За роки незалежності України Омелян Дмитрович провів величезну науково-дослідницьку роботу, що дозволило йому у цей період підготувати кілька тисяч персональних довідок про осіб, чиї імена вписано в історію Закарпаття. О. Довганич є автором низки книжок з історії Закарпаття ХХ століття, понад трьох десятків нарисів про видатних діячів краю. У 1995 році виходить у світ його робота «Роки лихоліття: невідомі сторінки і трагічні долі»; у 1999 р. – «У жорнах сталінських репресій» (у співавторстві); у 2000 р. – «У сутінках забуття. Репресовані делегати з’їзду», у 2002 р. – «У тенетах «Смершу». Репресовані діячі Карпатської України», в яких зібрано надзвичайно цінний історичний матеріал, що раніше не публікувався і не оприлюднювався. З тіні забуття було повернуто десятки імен людей, котрі є історією краю.

 

Очолюючи робочу групу з підготовки обласного видання «Реабілітовані історією. Закарпатська область», Омелян Довганич став упорядником томів цього серіалу і одночасно одним із найактивніших авторів більшості текстів. Результатом напруженої та наполегливої праці його науково-видавничого відділу стали видання у 2003 р. першої книги серіалу «Реабілітовані історією. Закарпатська область», у 2004-му – другої книги. Крім того, побачили світ чотири збірники документів цього серіалу. Паралельно Омелян Дмитрович працював над вивченням історії Карпатської України, видаючи збірники документів тощо. На жаль, він не дочекався виходу в світ збірника архівних документів і матеріалів «Карпатська Україна: хроніка подій, документи і матеріали, персоналії», якому він присвятив останній період свого життя.

 

За цикл історико-публіцистичних матеріалів Омелян Довганич став лауреатом премій імені Олекси Борканюка, імені Михайла Бабидорича та імені Августина Волошина. У березні 2009 року Омелян Дмитрович удостоєний високої державної нагороди – ордену «За заслуги» ІІІ ступеня.

 

Світла пам’ять про Омеляна Дмитровича Довганича назавжди залишиться в наших серцях. Висловлюємо глибокі співчуття сім’ї, рідним, близьким і друзям незабутнього Омеляна Дмитровича. Хай буде йому пухом земля, на якій він народився і якій присвятив усе своє яскраве життя!

 

Гаваші О. О., Кічковський М. М., Балога І. І., Гоблик В. В., Лукеча В. І., Попович М. А., Мартин М. М., Брензович В. І., Мотильчак М. А., Вегеш М. М., Фенич В. І., Олашин М. В., Мандрик І. О., Данилюк Д. Д., Ілько В. І., Мешко І. М., Гвардіонов Б. О., Корсун О. М., Коршинський І. Ю., Федака П. М., Пагіря О. М., Делеган М. В., Дрогальчук В. К., Федака С. Д.,  Кучерява О. Ю., Пеняк С. І., Федака Д. М., Ребрик І. М., Тегза О. Л.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 498 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...