«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 01:56:43

Головна » 2009 » Вересень » 28 » Закарпаття: Рух у Європу очолить еліта



Закарпаття: Рух у Європу очолить еліта
11:18:41

Найавторитетніші представники наукової та художньої інтелігенції, ділових кіл розпочинають рух у Європу з Рахова.

 

Минулими вихідними в географічному центрі Європи - у місті Рахові лідери регіональних еліт створили Громадянський рух «Європейський конгрес України».

 

Цікавий епізод стався з вибором місця проведення Установчих зборів. Спочатку планували провести збори у приміщенні  зали засідань Рахівської райради. Але через рішення голови РДА, який де-факто перебуває в Києві, в термінову порядку в цьому ж залі вирішили провести семінар з проблем розвитку вівцезнавства та виробництва бринзи. Такі дії представника влади Василь Базів розцінив як конвульсії конаючого режиму, які вже докотилися й до Рахова. Установчі збори довелося проводити у залі філії Прикарпатського державного університету.

 

А розпочалося усе із інтелектуального марафону, організованого Українським центром глобальних та національних стратегій. В обласних центрах було проведено резонансні «круглі столи» з участю київських та регіональних науковців.

 

У ході «мозкових атак» експерти, політологи, економісти прийшли до висновку - політичний процес в Україні не піддається науковому аналізу, оскільки його профанує існуючий неадекватний і контрпродуктивний політичний клас. Тому народилася ідея - оскільки осмислювати політику, що не піддається не тільки аналізу, а й здоровому глузду, - марна справа, то наукова та ділова еліта повинна сама творити цю політику.

 

До складу суспільно-політичної організації увійшли провідні науковці та представники інтелігенції, які об’єдналися навколо ідеї євроцентризму і єднання української нації. Ідейним натхненником та організатором нової суспільно-політичної сили виступив голова українського Центру глобальних та національних стратегій, професор Міжнародного університету «Україна» Василь Базів.

 

Як зазначив Василь Андрійович на прес-конференції біля пам’ятного знака центра Європи, в усіх областях уже створені і працюють ініціативні групи, а в Рахові проводяться перші Установчі збори організації, на яких буде розроблена стратегія роботи.

 

Креативні групи очолили голова крайової організації Конгресу української інтелігенції, директор Інституту народознавства Національної академії наук Степан Павлюк, голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, професор Валерій Бебик, професор Торонтонського університету (Канада) Тарас Кузьо, директор програм Фонду «Українська перспектива» Олексій Подольський, завідувач кафедри Тернопільського національного педагогічного університету, професор Валерій Федорейко, докторант Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Наталія Мафтин, професор УжНУ, доктор історичних наук Сергій Федака, завідувач кафедри Національного університету водного господарства Володимир Чабан, професор кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету Тетяна Галькун, голова Волинського крайового Братства Святого Андрія Первозванного Андрій Бондарчук, завідувач кафедри Буковинського національного університету, професор Андрій Савицький.

 

Новизна полягає у тому, що цього разу - рух елітарний, хоча його двері відкриті для усіх, хто спроможний на креативну діяльність заради нації і держави. «Європейський конгрес» означає ключову ідею і водночас мету - рух України у «золотий» мільярд людства. На з’їзді із доповіддю виступив голова організаційного комітету, президент Українського центру глобальних та національних стратегій, професор Міжнародного університету «Україна» Василь Базів.

 

- Упродовж літа Український центр глобальних та національних стратегій, який я представляю і очолюю, проводив в західних областях своєрідний інтелектуальний марафон, «круглі столи» за участю київських і регіональних інтелектуалів – наголосив пан Базів. - Ми аналізували ситуацію в державі і прийшли до висновку, що пояснювати українську політику за канонами політології як науки неможливо, бо той політичний клас, який представляє нашу державу – неадекватний. Тому прийняли рішення самим іти в цей процес. Таким чином утворилися ініціативні групи з числа еліт, людей знаних, авторитетних, титулованих. Був створений оргкомітет під назвою Громадянський рух «Європейський конгрес України», як рух регіональних еліт, які вилучені від історичного та політичного державотворчого процесу.

 

Відсутність глобального мислення у політичного проводу України заводить нашу країну в тупик. Україна нині пошматована дезінтеграційною політикою нинішніх політичних халіфів. Наша країна повинна взяти на себе «тягар хардленду» і впевнено тримати цей статус, бо нині вона є м’ячем у грі інших держав. Різні намагання сусідів із Сходу і з Заходу використати Україну в своїх цілях провокуємо ми самі своєю слабкістю. Нам належить зробити економічний, політичний, соціальний євроремонт.

Нині крупний капітал практично приватизував цілу країну. Єдиний вихід для нашої країни – заміна «клептократичного» режиму, - зазначив Базів у своїй доповіді.

 

За його словами, головна мета організації – запропонувати цілісну ідеологію українського євроцентризму, яка на макрорівні полягає в єдності двох Атлантичних берегів, як загальних масштабів єдиного європейського простору, а в центрі – державна єдність двох берегів Дніпра. На думку науковця, коли не буде єдності всередині нашої держави, слід очікувати на потужні вібраційні процеси по всьому цивілізаційному європейському просторі. «Європа тягнеться від Атлантики до Уралу, тому, якщо матимемо проблеми на східному кордоні, автоматично перед нами будуть закриватися інтеграційні двері на Заході», - зазначив Василь Андрійович.

 

«Європейський конгрес України» заявив про свою участь у президентській кампанії. Конструктивізм цієї участі полягає у тому, що Рух еліт, до якого входять найавторитетніші представники наукової та художньої інтелігенції, а також ділових кіл реальної, а не спекулятивної економіки, підтримає того кандидата, який не тільки розділить з ним стратегію і тактику євроінтеграції України, а й виявиться спроможним досягнути цю історичну мету.

 

Представник закарпатської інтелігенції, який увійшов до складу президії Громадянського руху «Європейський конгрес України», професор УжНУ, доктор історичних наук Сергій Федака зауважив, що нині нема жодної людини, яка задоволена існуючим суспільно-політичним ладом. За 18 років незалежності в державі, за його словами, досі не відчутний якийсь певний прогрес. Як приклад Сергій Дмитрович навів період з недавнього історичного минулого нашого краю, коли у першій половині ХХ сторіччя Закарпаття упродовж 18 років входило до складу Чехословаччини.

 

За цей короткий період, стверджує закарпатський професор, була створена потужна індустрія, система освіти, сильна армія та ефективний аграрний сектор - це все сталося завдяки ефективній роботі президента тодішньої Чехословаччини Томаша Масарика. Тому, на думку професора УжНУ, нині в нашій державі нам треба знайти «українського Масарика». Федака виступив за зміну політичної еліти в країні. Він також прогнозує в майбутньому зближення України з Росією, але закликав усіх до відстоювання національних ідеалів – мови, національної ідеології та єдності. Навколо цих речей, на думку професора, торг просто не доречний.

 

У прийнятій «Відозві» всі учасники установчих зборів звернулися до колег з усіх регіонів із закликом поширювати цей елітарний рух по всій Україні. Бо тільки мобілізація й активізація креативного потенціалу нації дасть змогу Україні створити історичний Успіх в умовах гострої міждержавної і міжнаціональної конкуренції, продиктованої глобальною, постіндустріальною епохою.

 

Роман СЕНИШИН, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 394 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Ужгород: Цьогоріч організатори Параду наречених очікують більше 100 учасниць
Сегодня финальный матч Кубка Украины по футболу, в котором встретятся "Таврия" и "Металлург".
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...