«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 23.11.2024, 22:03:08

Головна » 2009 » Вересень » 13 » Закарпаття: У Мукачеві освятили хоругву місцевого товариства пасічників



Закарпаття: У Мукачеві освятили хоругву місцевого товариства пасічників
14:22:14
На шостий фестиваль меду до міста над Латорицею з’їхалося понад 100 пасічників з семи областей України.

Центральна площа Мукачевого нагадує гомінкий вулик. Пасічники зі Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Одещини, Чернівеччини, Хмельниччини та Закарпаття ярмаркують просто неба. На столах – баночки з медом, вощиною, прополісом, пергою та пилком. Жінок більше цікавить солодкий натурпродукт, чоловіків -- міцні напої, настояні на меду та бджолопродуктах. За літр меду на ярмарку просять від 50 до 120 гривень. Дегустація -- безкоштовна, головне – аби не луснути!

“Свято меду щороку влаштовуємо у кінці сезону медозбору. Приємно, що одну з найдавніших традиційних справ українського народу ми не забули, нині популярність бджільництва зростає, навіть економічна криза не сала на заваді. А на подібних фестивалях є чому повчитися. Досвідчені пасічники передають естафету молодим бджолярам”, -- каже Валерій Кречковський голова Мукачівського міського товариства бджолярів.

Люди охоче куштують мед з акації та липи, різнотрав’я, доннику, гречки, ріпаку, каштану. Столи швидко порожніють. Утім нинішній рік приніс українським пасічникам чимало меду. Попри негоду та буревій, закарпатські бджолярі зібрали з вулика по 200 кілограмів меду. А львівські пасічники привезли до Мукачевого біля тонни меду, за два дні продали більше половини. Не аби яким попитом користується медовий квас, та ароматні питні меди: Медовуха, Медове вино та Бальзам на меду. Хоча й коштують міцні медопродукти не дешево: маленький стаканчик – 6-10 гривень, та за 70-градусною медовицею - черги.

“Ще задовго до самогону та горілки козаки вживали питний мед, - розповідає Костянтин Лецин, пасічник з Івано-Франківщини. – Та вони ж бо бувають різної міцності. Та користі усі, бо в кожному - ані граму хімії, стопроцентний натур продукт. Оцей яскраво-жовтий напій – слабоалкогольний “Сонячний мед”. А скуштуйте, пані, моєї “Медовухи”. Вона зі спирту, прополісу, чебрецю та м’яти. Добра 70-градусна медовиця робиться з перги, та щоб вона була міцна. настоюю напій не менше трьох років. Для лікування вживайте її по 25-грамів щодня й про хвороби забудете”.

Окрім меду на будь-який смак із різних куточків України, на “Медовому святі” пропонували різноманітні продукти бджільництва та навіть вулики з бджолиними родинами. А форми воскових свічок вражають своїм розмаїттям: від маленького янголятка до бджолиних вуликів, ялинок та фігурок тварин, що зроблені руками пасічників. За два дні солодке свято відвідали понад 20 тисяч городян та туристів. Заключний день Свята меду – неділя.
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 475 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ДАІ запропонувала нові правила дорожнього руху
Ученые предрекают Земле апокалипсис из-за гигантской магнитной бури в 2013 году
69 лет назад началась Великая Отечественная война
Погода у Закарпатті та Ужгороді 28 червня
Депутаты разрешат курить только под специальными знаками
Офіційний курс валют на 14 липня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...