«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 17:57:58

Головна » 2008 » Травень » 16 » Томенко у пошуках чудес



Томенко у пошуках чудес
16:14:32
Три дні на Закарпатті провів екс-віце-прем’єр і потенційний віце-спікер, а нині заступник голови парламентської фракції БЮТу Микола Володимирович Томенко. Головною метою його візиту стало здійснення акції «Сім природних чудес України». Задля цього він привіз із собою зо два десятки журналістів, більшість з яких опинилися на Закарпатті уперше
 

Дива природи

Микола Томенко оприлюднив процедуру визначення природних чудес. На першому етапі близько ста експертів з різних екологічних структур визначили сотню номінантів. Зараз вони звужують цей список до 21 об’єкта. На останньому етапі буде визначено сімку фіналістів. При цьому буде на паритетних засадах враховано не тільки всенародне голосування, а й думку експертів. Пов’язане таке ускладнення з минулорічними результатами по «Семи архітектурних чудесах України», коли виявилося, що представники різних регіонів дуже неоднаково беруть участь у голосуванні. Якщо в Кам’янці-Подільському весь міський транспорт був заклеєний закликами, аби кожний городянин щодня голосував по Інтернету за Стару фортецю, то на Закарпатті до цього поставилися значно байдужіше. Кияни ж, як заявив Томенко, взагалі є специфічною нацією, котра любить багато говорити про патріотизм, але мало що робить для його утвердження. Тому Софія Київська, котра за визнанням ЮНЕСКО є найзначнішою пам’яткою України, взагалі не потрапила до сімки. Аби таких же конфузів не сталося і з природними чудесами, і вирішено дещо змінити процедуру. Зараз же, при визначенні 21 об’єкта, експертам рекомендовано, щоб це було приблизно по одному від кожної області, аби охопити більше регіонів. Найскладніше буде з Кримом, чиїх номінантів у сотні аж десять. Микола Томенко висловився, що усім зацікавленим представникам Криму і Закарпаття варто самотужки визначити по одному об’єкту у своєму регіоні і запропонувати експертній комісії вже по єдиному кандидату. Наступного же року розгорнеться третій з подібних проектів «Сім духовних чудес України» серед наших храмів. Водночас зберігається максимально прозора процедура голосування по Інтернету. Кожний, хто проголосував, одразу бачить на екрані, як змінилися цифри за його об’єкт.
 

Патріотична музика

Крім того, Томенко привіз на Закарпаття тисячу примірників компакт-диска «Головні пісні та мелодії України», випущеного його фондом «Справедлива країна» у співпраці з Національною радіокомпанією. На диску 17 творів – Гімн, марші, «Реве та стогне…», «Червона калина», «Щедрик», «Пісня про рушник», «Два кольори» тощо. Диск буде передано в усі школи і культурні заклади області – зусиллями вже обласного БЮТу. При цьому Томенко поставив перед співпартійцями ще й таке завдання: якщо виявиться, що в школі нема на чому прослуховувати диск, подарувати їй ще й музичний центр чи хоча б програвач.
 

Освіта і спорт

На зустрічі зі студентсько-викладацьким колективом Закарпатського університету пан Томенко загалом позитивно оцінив зовнішнє незалежне тестування, але засудив непродумані способи, в які воно запроваджується. Зокрема, цьогорічний погано підготований експеримент може призвести просто до ліквідації заочної форми навчання у вузах, доходи від якого становлять суттєву частку освітянського бюджету. Також політик рішуче висловився за розбудову реального студентського самоврядування, а не декоративного, як зараз. Стан підготовки до Євро-2012 охарактеризовано як провальний, але підкреслив, що за кордоном він, навпаки, заперечує скептикам і заспокоює їх, бо дуже хоче, щоб чемпіонат в Україні таки відбувся. Нам лишається тільки подивуватися: невже на Заході можна когось обманути такою патріотичною брехнею?
 

Конституція

На прес-конференції Микола Томенко торкнувся політичних реалій. Він з тривогою говорив про відновлення парламентської роботи після пасхально-травневих канікул. Конституційна дискусія обіцяє бути максимально конфліктною. З цього приводу він має індивідуальну думку – в руслі партійної, але з певними нюансами.
 
Як член Національної Конституційної Ради Томенко відвідав її перше засідання, друге же просто не відбулося з нікчемного приводу: Арсеній Яценюк, який виїхав на це засідання, через п’ять хвилин оголосив себе хворим. Натомість учасникам роздали підготований у надрах Секретаріату Президента конституційний проект, котрий нардеп вважає категорично неприйнятним через грубе порушення принципу розмежування гілок влади. За цим проектом Президент може знімати і призначати Генпрокурора, а також очолює Вищу Раду Юстиції, що призначає і звільняє суддів. Подібну ситуацію Томенко порівнює хіба що з окремими арабськими еміратами. Він же вважає, що в Конституції слід змінити інші три блоки питань. Перший – здійснити реальне місцеве самоврядування, передавши виконавчу владу виконкомам районних і обласних рад, ліквідувавши районні адміністрації, а обласні перетворивши на невеликі контролюючі органи, що слідкували би за дотриманням законності в області – перш за все у бюджетній сфері. Другий блок – реформа судочинства з метою подолання корупції і унезалежнення суддів від виконавчої влади. Третій – оптимізація центральних органів влади.
 

Нинішню політичну ситуацію розцінено як патову. Співпраця уряду з президентськими «сантехніками» стає все проблемнішою. З іншого боку, навіть відставка уряду без формування нової коаліції не призведе до створення нового уряду. Будь-яка ж коаліція без БЮТу поки виглядає нереальною. Дрейф «Нашої України» до регіоналів призведе до розколу помаранчевої фракції. Нині до широкої коаліції готові тільки 14 членів президентської фракції. Навіть за участі всіх членів блоку Литвина це недостатньо для створення нової більшості. Комуністи же категорично не увійдуть до правлячої коаліції, бо це сильно вдарить по їхньому рейтингу, який і без того падає.

Конституційна дискусія у парламенті навряд чи призведе до чогось конкретного, бо навіть проголосувати нову редакцію Закону про Кабмін не готова жодна фракція, крім «Нашої України». Водночас Микола Томенко підкреслив, що немає іншого шляху до конституційної реформи, як робота у парламенті.
 

Закарпатська специфіка

Торкнувшись обласних проблем, Томенко нагадав, що з 1999 по 2004 р. він буквально жив в області, допомагаючи Віктору Балозі й Івану Іванчу боротися проти есдеків, відстоюючи конкретні їхні крамниці і базари. Нині ж переможці успішно перебрали ті ж методи, проти яких колись боролися. Тепер подібне застосовується проти підприємців і державних службовців, що належать до БЮТу. З посад звільняються люди, які належать до «неправильної» партії. Земельну ситуацію в області окреслено як повне беззаконня. Не краще з приватизацією. По всій Україні є нормою, що у подібних аукціонах не мають право брати участь фірми, очолювані близькими родичами високопосадовців. Винятком є лише Закарпаття, де це, навпаки, стало правилом. Тим часом ніякий розвиток туристично-рекреаційної сфери неможливий, якщо в області не буде справді вільних і прозорих аукціонів і конкурсів.
 

Насамкінець М.Томенко підкреслив, що є в БЮТі непопулярною людиною, бо для нього у політиці принципи важливіші за персоналії. З кожними достроковими виборами міра деморалізації суспільства зростає. Електорат стає все більш прагматичним, цинічним, продажним. Проект «Єдиного центру» названо безнадійним, він має 0,5% підтримки по Україні і 0,1% в Ужгороді. Це радше інструмент для розвалу коаліції, ніж для підтримки Президента. Сама же «Наша Україна» може взагалі не пройти до Київради. Всіх голів місцевих адміністрацій названо незаконно призначеними, бо, згідно з 118-ю статтею Конституції, Президент має призначати їх за поданням уряду, цього же ніколи не було. Тому тільки за цей рік по всій Україні - близько сотні виконуючих обов’язки і кілька десятків просто незаконно новопризначених голів. Їхні звіти на Банковій дуже специфічні: якщо керівник завалив виконання урядових розпоряджень і підняв м’ясні ціни утричі, його плескають по плечу, якщо ж він щось виконує з урядових вказівок, ним не задоволені.

Сергій ФЕДАКА, для «НЕДІЛІ»

Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 692 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Шевчук зазначив, що говорити з Путіним можна і без "тремтіння колін"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...