«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 08:45:45

Головна » 2008 » Липень » 31 » Чому експерту не показали іршавські ліси?



Чому експерту не показали іршавські ліси?
13:35:43
Репліка на виступ по радіо і телебаченню Івана Печера
 
Нещодавно по обласних радіо і телебаченню передали виступ заступника начальника обласного держуправління лісового господарства І.І.Печера. Іван Іванович з радістю повідомив слухачів і глядачів, що міжнародний експерт, який побував на Закарпатті, дав високу оцінку ведення лісового господарства в області. Акцент був зроблений і на тому, що в області дехто виступає з критикою про нібито надмірні рубки головного користування, і це в той час, коли в Закарпатті промислові рубки проводяться в менших обсягах, ніж в сусідніх країнах. Мабуть, з цього випливає і висновок: можна рубати, як рубали в лісах, а то й навіть збільшити обсяг рубок.
 
Такий виступ відповідального працівника обласного управління здивував не тільки спеціалістів лісового комплексу, але й закарпатців. Всі знають, крім, правда, самих працівників лісгоспу, що за останні десятиріччя з благословення управління лісового господарства рубки лісу головного користування проводяться зі значним порушенням законодавства. Боляче дивитися на гірські хребти та й окремі вершини, цілком позбавлені лісових екосистем. Злочинне трелювання зрубаної деревини гусеничними тракторами, особливо вздовж гірських струмків, руйнує лісові ґрунти і русла річок. Гадаю, що люди на Міжгірщині, які слухали хвалебний виступ по радіо і телебаченню І.І. Печера, з болем згадали про місця, де були колись своєрідні лісові джунглі, а тепер – голі гірські пустелі. Це саме стосується і мешканців населених пунктів Усть-Чорнянщини, де темнохвойні хащі, які прикрашали схили вершин і хребтів, перетворені в гірські пустелі.
 
Хотів би звернутися з питанням до Івана Івановича. Чому він не запропонував міжнародному експерту відвідати хоч би Загатянський держлісгосп? Цей район недалеко від обласного центру і доступний для відвідувачів. Впевнений, що коли б гість побачив стан лісового господарства в цьому держлісгоспі, впав би у відчай. Тут букові праліси вирубані на значних площах суцільними, а на деяких схилах і концентрованими рубками. Значні площі лісовирубок не відновлювалися лісопосадками, а залишені на заростання травами і чагарниками. І, диво-дивне! Тут згадали про застосування середньовічних прийомів лісопосадок, період так званої «ялиноманії». В околиці поблизу унікального оліготрофного болота, на місці зрубаних букових лісів висадили чисті ялинники! Як можна було їх висадити в зоні бука? А ще! Загатянський держлісгосп чекає дозволу на дорубування залишків пралісів бучин і, як нам здається, це основна проблема того, чому до цього часу не створено вкрай потрібний тут Іршавський національний парк. На Іршавщині ще не забули, як у 2001 р. місцеві струмочки під час ливневого дощу перетворилися в селевий потік, оскільки тут вирубані суцільно по всьому схилі праліси бучин, де бере початок Іршавка, і зруйноване болото «Багна», яке регулювало стік струмка Іршавка.
 
Здається, що в обласному управлінні повинні тверезо оцінити стан лісового комплексу в області і основну увагу звернути на суворе дотримання Законів ведення лісового господарства і лісоексплуатації. Адже ці проблеми цілком узгоджуються з основним напрямом ведення народного господарства на розбудову рекреаційної індустрії в нашій області.

Професор Василь Комендар

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 673 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...