«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 15:18:10

Головна » 2008 » Серпень » 29 » Як отруюватися – то массово



Як отруюватися – то массово
11:50:54
Більше 100 працівників заводу «Ядзакі» опинилися в… лікарні!

 

Ця надзвичайна ситуація сталася в обласному центрі минулого тижня й викликала неабиякий резонанс у ЗМІ. За шість років існування заводу в селі Минай на Ужгородщині тут не було жодного такого прикрого випадку. Впродовж кількох днів на лікарняному ліжку опинилося більше 100 працівників заводу з діагнозом «харчова токсикоінфекція». Постраждалі свій стан пов’язують із вживанням картоплі, запеченої із м’ясним фаршем та сиром, та м’ясних котлет. Першої страви було приготовлено 95 порцій, другої – 120 .

 

З цього приводу лікарі зібрали прес-конференцію. Але хотіла поцікавитися станом здоров’я самих хворих. І поспілкуватися власне з ними. А відтак зайшла у палату, де лежали дві дівчини й одна жінка. Вони, зрозуміла, не виявляли особливого бажання спілкуватися з журналістами. Відповіли, що бояться давати якісь коментарі з приводу свого отруєння. Тому й імена просили в газеті не називати.

 

Найбільш комунікабельною виявилася жіночка з чорним волоссям до плечей. Вона працює на заводі всього півроку у нічну зміну. Каже, працювати важко, не кожен може звикнути до такого режиму. Побоюється чи «лікарняний» не відіб’ється на її зарплаті. Бо за умовами договору, бідкається, заробітна плата підвищується в тому випадку, якщо за півроку працівник заводу не хворіє. Стосовно харчування, то, за словами жінки, працівники заводу харчуються один раз кожен у свою зміну. Обід обходиться в 2 гривні 50 копійок. На їжу не скаржиться. Каже, що вона смачна, калорійна й різноманітна.

 

– Готують нам і супчики різні, борщі, окрошки, гречку, курятину, рибу, салати, - розповідає пацієнтка. – Тієї ночі на роботі їла картоплю, запечену із м’ясним фаршем і сиром, та м’ясні котлети. Після зміни пішла додому. Відіспалася трохи. Десь близько обіду встала поратися по хаті. Запарила собі каву, випила - і відразу мене знудило. Тоді і гадки не мала, що отруїлася. Потім пішла готувати обід. Зробила з капусти та огірків салат. Пообідала - знову мене знудило.

 

На пустий і голодний шлунок з’їла яблуко - знову знудило. Через кілька хвилин після блювання був пронос. Підскочила температура до 39, розболілася голова. Випила знеболювальне, яке теж виблювала.

У такому стані жінка пробула вдома до наступної своєї зміни і пішла на роботу.

– На заводі у нас є медпункт, - продовжує моя співрозмовниця. – Звернулася туди зі скаргою, що погано себе почуваю. Мені поміряли тиск. Спитали, які симптоми непокоять і викликали «швидку». Вже тут, у лікарні, дізналася, що отруїлася.

 

Інша дівчина, сусідка по палаті, додає, що якихось особливих симптомів, які вказують на харчове отруєння, в неї не було. Просто підвищилася температура і трішки нудило…

Це були одні з перших пацієнтів в обласній інфекційній лікарні, яких сюди каретою «швидкої допомоги» завезли в середу, 20 серпня, після обіду. Поступово почали доправляти й інших працівників ТОВ «Ядзакі Україна». Найбільше людей потрапило у лікарню в першу добу, розповідає головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

 

Уже під кінець тижня, тобто минулої п’ятниці, станом на 16 годину, на лікарняному ліжку по області опинилися 100 хворих. Четверо потрапило у Великоберезнянську ЦРЛ, п’ятеро – у Мукачівську ЦРЛ, один – у Берегівську ЦРЛ. Інші 90 – розподілені в обласну інфекційну лікарню та у провізорний шпиталь на базі терапевтичного відділення ЦМКЛ. До речі, в лікарню завезли й одну вагітну жінку. В усіх пацієнтів були подібні симптоми, каже Михайло Амброзійович. А це - загальна слабкість, головокружіння, підвищення температури, пітливість, нудота, блювання і пронос. Отож і діагноз усім хворим поставили однаковий «харчова токсикоінфекція».

 

Подібного в обласному центрі вже не було роками, зізнається лікар. Тож цю ситуацію класифікували як надзвичайну. Щодо причин отруєння, то Михайло Поляк каже, що таке захворювання викликають умовно патогенні бактерії. Часто до отруєння призводять недоброякісні продукти харчування або їжа, приготовлена з порушенням технології. Але, зауважує, не виключений і людський фактор. Тобто джерелом може стати навіть хвора на ангіну людина. Харчова токсикоінфекція – це кишкова інфекція, мовить далі Михайло Поляк. Вона, до речі, передається побутовим шляхом. Лікування триває 5-7 днів. Але воно залежить ще й від «агресивності» збудника, обсягів токсинів, які він виділяє.

 

Більша частина пацієнтів має легку форму захворювання. Цим хворим призначено «легке» лікування. Є і такі, що потребують інтенсивної терапії, продовжує лікар. Лікування – не з дешевих, зауважує він, на кожного працівника заводу вже використано медикаментів на суму 200-300 гривень. Але головне те, каже пан Михайло, що всі ліки є в наявності. Усі працівники заводу «Ядзакі» застраховані. З розмови самих пацієнтів стало зрозумілим, що вони, на жаль, не знають, на яку саме суму. Проте, за словами Михайла Поляка, керівництво «Ядзакі» готове частково компенсувати гроші лікарні.

 

Керівництво ТОВ «Ядзакі Україна» не погодилося б на коментарі, якби, м’яко кажучи, не конфлікт із власкором телеканалу «1+1» на Закарпатті Наталією Зотовою. Коли журналістка почала робити сюжет, наштовхнулася з боку керівництва заводу на неприпустиму грубість, некомпетентність, зухвалість та погрози, що на неї подадуть до суду. В такий спосіб, каже Н.Зотова, їй було відмовлено у коментарях. Після цього скандалу товариство вирішило змінити свою тактику. Вони, за словами юриста заводу Андрія Дорошука, відкриті для діалогу зі ЗМІ.

 

Натомість якоїсь конкретної інформації стосовно організації харчування на заводі А.Дорошук не коментує. Одні загальні фрази, мовляв, «харчування на підприємстві організовується силами окремого господарюючого суб’єкта, компанії, з якою у ТОВ «Ядзакі Україна» укладено договір. Продукти для приготування їжі закуповуються саме цією компанією, приготування та роздача їжі здійснюється працівниками даної компанії». Одне, що стало відомо зі слів юриста, що ця компанія – київська.

 

Нині ж завод під прицілом фахівців обласної санепідемстанції. Вони обстежили усі страви, сировину, залишки їжі у харчоблоці, роботу якого призупинено. Заступник головного санітарного лікаря Світлана Піца каже, що на підприємстві виявили ряд порушень. Тобто, складено протокол про порушення санітарних правил. А саме: відсутність сертифікатів якості на частину продукції, з якої готували їжу, порушення умов зберігання продуктів. Наприклад, готову їжу зберігали разом із сирими продуктами, що у їдальнях на виробництвах суворо заборонено.

 

Крім того, є порушення проходження працівниками мед-оглядів. «Ми зробили обстеження хворих, персоналу та продуктів харчування. В одних пацієнтів знайшли збудник сальмонелу. Але підбивати якісь підсумки наразі не можемо, бо триває ідентифікація виділених хвороботворних мікроорганізмів»,– каже пані Світлана.

Тим часом хворі видужують. З лікарні вже виписано більшу частину працівників. Інші пацієнти знаходяться на лікуванні та дообстеженні.

 

Маріанна ШУТКО, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Кримінал | Переглядів: 639 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Табачника запідозрили у лобіюванні інтересів російських кінопрокатників
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...