«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 21:07:59

Головна » 2008 » Вересень » 19 » В Україні битимуть по паспорту



В Україні битимуть по паспорту
12:40:16

У вівторок Президент Ющенко у котрий раз звинуватив Росію в дестабілізації ситуації в Україні. Главу української держави тривожить не стільки черговий парламентський колапс, скільки міфічна загроза сепаратизму, яка нібито роздувається в Криму, пише Московский Комсомолец.

 

За версією Ющенка, підступні плани з розщеплюванню країни виношує Росія, яка роздає на півострові російські паспорти. Із цього приводу в Криму вирішено прищучити всіх, хто має подвійне громадянство. Йдеться навіть про кримінальну відповідальність

 

Цікаво, чи торкнуться репресії самого Президента? Адже, як повідомив недавно колишній соратник Ющенка Давид Жванія, у трьох молодших дітей Віктора Андрійовича, окрім українського, є і американське громадянство.

 

Тема подвійного російсько-українського громадянства не нова. Політичні діячі України і українські ЗМІ періодично нагнітають ситуацію, починаючи засуджувати Росію за те, що вона затягує в свої сіті українських громадян, видаючи їм без розбору російські паспорти, але закликаючи при цьому зберігати українські. Раніше ці звинувачення звучали побіжно. Але сьогодні інформаційна кампанія. Недавно міністр закордонних справ України Володимир Огризко зробив із цього приводу спеціальну заяву, заявивши, що Генконсульство Росії в Сімферополі в масовому порядку видає паспорти РФ українським громадянам. “Ми вживатимемо заходів для того, щоб це зупинити. Наша Конституція забороняє подвійне громадянство”, — заявив він. І висловив побоювання з приводу останніх заяв президента Дмитра Медведєва про намір захищати російських громадян, де б вони не перебували.

 

Відпочатку конфлікту в Південній Осетії Україна намагалася транслювати тамошню ситуацію на своє поле. Президент України Ющенка і його оточення відразу заявили, що наступним може стати Крим. Хоча і президент Росії Дмитро Медведєв, і прем'єр Володимир Путін говорили, що між грузинсько-південноосетинською ситуацією і ситуацією з українським Кримом немає нічого спільного. Росію ж неначе спеціально намагаються переконати, що спільне — є. Як докази і наводяться міфічні 200 тисяч жителів Криму, що отримали російські паспорти. З тим, мабуть, аби Росія потім мала право захистити їхні права.

 

 

Ця уявна загроза так злякала українську еліту, що вирішено було зробити декілька сумнівних кроків. По-перше, Секретаріат Президента дав вказівку виявити всіх кримчан, які мають подвійне українсько-російське громадянство, а заразом і тих, хто має лише російський паспорт. У цій роботі повинні взяти участь декілька відомств: МЗС, МВС, СБУ і Генпрокуратура. Причому почати перевірку вирішили з керівництва Криму, яке не квапиться реагувати на вказівку Києва, справедливо вважаючи весь цей галас маренням. Під козирок узяв лише глава міста Севастополя Сергій Куніцин, який не обирався городянами, а призначений керувати містом за прямою вказівкою Президента Ющенка. У місті, яке Київ вважає розсадником проросійських настроїв, почалися перевірки. На даний момент нарахували аж 1,5 тисяч російських громадян — військовослужбовців ЧФ. У багатьох з них є і українське громадянство. Оскільки зараз вони служать російському флоту, а вийшовши у відставку, залишаться з сім'ями в Криму. Проте ж перевіряльники не бажають зупинятися на досягнутому. Оскільки, за запевняннями Президента Ющенка, в Криму приблизно 200 тисяч громадян з російськими паспортами, велено шукати.

 

Взагалі-то представники МЗС Росії вже повідомили, що жодної масової паспортизації в Криму не відбувається. Для людей досвідчених, які знають, наскільки складно тепер, після набуття чинності нового Закону про громадянство, отримати російське підданство, весь цей галас здається повною нісенітницею. У 90-і роки певна кількість кримчан дійсно отримали російське громадянство. За неофіційними даними — від 60 до 100 тисяч. Серед них — моряки і офіцери Чорноморського флоту, члени їхніх сімей, а також цивільні особи, які працюють на підприємствах флоту. За деякими даними, це десь 45 тисяч людей. Можна і зараз отримати російське громадянство в Генконсульстві РФ в Сімферополі, але процедура здійснюється згідно з російським законодавством. Тобто процес цей тривалий і складний. Ні про яку масовість і мови бути не може.

 

Проте жодні запевняння російської сторони на українську владу не діють. Істерія в Києві лише нагнітається. Депутати від Блоку Юлії Тимошенко внесли до Ради законопроект про кримінальну відповідальність за добровільне надобуття українцями громадянства іншої держави, тобто за подвійне громадянство. Цей законопроект тим більше “доречний”, що, за неофіційними даними, приблизно 150 народних обранців України мають друге громадянство: хто Ізраїлю, хто Канади, хто США, хто Росії. Цікаво, як вони голосуватимуть за ухвалення цього закону? Крім того, подвійне громадянство поширене і серед обивателів, і серед українських олігархів. Наприклад, на Західній Україні багато хто має друге румунське громадянство. Та що говорити, якщо молодші діти самого Президента Ющенка, зі слів його соратників, мають, окрім українських, ще і американські паспорти.

 

Але зачистку вирішили провести саме в Криму. Українська влада ухвалила безпрецедентне рішення: звернутися по допомогу до США. Як випливає з офіційних повідомлень, скоро до Києва прибуде делегація на чолі із заступником держсекретаря Деніїлом Фрідом, яка потім вирушить до Криму перевіряти, у кого з українців є російські паспорти. Одне питання: як вони збираються це робити? Проганяти всіх через детектор брехні? Адже російське консульство не зобов'язане, та і не має права давати такі відомості.

 

До речі, “контрольна місія” американців навела українських аналітиків на думку, що весь цей галас навколо подвійного громадянства роздувається з їхньої подачі. За їхньою версією, Штати зацікавлені в севастопольських бухтах, але їм заважає присутність ЧФ. А ось якщо розгойдати зараз ситуацію в Криму і звинуватити в цьому Росію, то, поки свіжі в пам'яті кавказькі події, справа може і вигоріти. Політологи повідомляють, що, за їхніми даними, Річард Чейні під час свого недавнього візиту рекомендував Ющенку терміново взятися за кримське питання. З одного боку, в обстановці зовнішньої загрози простіше підпорядкувати собі норовистого прем'єра Тимошенко. З іншої — буча в Криму може і зовсім наштовхнути Ющенка на введення прямого президентського правління. І тоді нові парламентські вибори можуть пройти в режимі НП. Саме так і було навесні в Грузії. Сценарій схожий. Так хто ж хоче, щоб Крим став наступним?..

 
Категорія: Україна | Переглядів: 659 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Шевчук зазначив, що говорити з Путіним можна і без "тремтіння колін"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...