«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 08:47:57

Головна » 2008 » Жовтень » 3 » «Українська книга рекламуватися не може!»



«Українська книга рекламуватися не може!»
13:59:55

 
Вирішили у прокуратурі Львівщини  і «наїхали» на видавців

 

«Нарешті сталося!» - такими словами повідомляла преса про «найочікуванішу» прем’єру цьогорічного книжкового форуму у Львові – нову книгу Марії Матіос «Москалиця». Справа навіть не так у змісті книги з неординарною назвою, не у новому творі (точніше двох – до книги увійшли однойменна повість і повість «Мама Маріца – дружина Христофора Колумба») лауреата Шевченківської премії, а у накладі, яким вийшла книга – 25 тисяч екземплярів. Це просто прорив на тлі тисячі-трьох примірників, якими зазвичай виходять українські книги уже в незалежній Україні. За 4 дні форуму було продано 8 тисяч примірників «Москалиці», а сама Матіос давала автограф-сесію загальною тривалістю 15 годин. 
 
«Сталося нарешті! Як каже мудрий Віктор Федорович, «віз приїхав. Вилазьте», - так прокоментувала авторка події після форуму, бо неймовірні події довкола книжки, вочевидь, вразили і правоохоронців – за тиждень після закінчення загальнонаціонального книжкового фесту вони кинулися на штурм Літературної агенції «Піраміда», яка випустила книгу, аби з’ясувати… чому Львів переповнений білбордами та сіті-лайтами з рекламою книги! Ну справді ж бо: реклама цигарок, спиртного і навіть ліків, яка за неабиякі гроші цілодобово крутиться на телебаченні – справа звична. Не те що реклама книги та ще й української!
 
Як розповів газеті «НЕДІЛЯ» генеральний директор Літературної агенції «Піраміда», кандидат історичних наук Василь Гутковський, 22 вересня в Агенцію прийшов оперативний працівник міліції з відділу боротьби з економічною злочинністю. Проте на фірмі не було світла і вона не працювала, отож він навідався і наступного дня. Міліція лише виконувала вимогу прокуратури, яку дуже зацікавило, за чиї гроші було розміщено таку потужну зовнішню рекламу книги на білбордах та сіті-лайтах у Львові. Правоохоронці вручили Гутковському вимогу, що треба невідкладно надати прокуратурі міста завірені матеріали з усією інформацією з питань розміщення та оплати реклами видання, а також ліцензії та інші документи дозвільного характеру, статут та зміни до нього тощо.
 
«Під час розмови з одним із заступників прокурора області, - продовжує пан Василь, - у мене склалось враження, нібито я не книжку рекламував, а організовував грандіозну аферу століття. Можна подумати, ми займаємося наркотиками або зброєю, що так оперативно (на вчора) потрібно вирішити цю справу. Нагальну перевірку пояснили тим, що побачили в пресі публікацію про порушення «Пірамідою» законодавства. А от у якій саме пресі - не сказали. Складається враження, що це «замовлення» - або авторка комусь не до вподоби, або видавництво, або книжка назвою не сподобалася. У нас є всі договори з трьома фірмами, які займалися рекламою «Москалиці». Частину коштів, за словами директора «Піраміди», літературна агенція вже проплатила, решту, за умовами договору, має оплатити до кінця вересня.
 
«Усі так хитро люблять Україну…»
 

Сама Марія Матіос була вражена, як владні структури реагують на грамотну рекламу книги: «Я так розумію, що вся організована злочинність у Львівській області завершується у книговидавничій справі, видавництві патріотичної української книги. Бо по-іншому розцінити дії прокуратури не можу. Хотіла б побачити хоч один документ, на підставі чого прокуратура перевіряє ЛА «Піраміда».

Мало не кожне слово Марії Матіос, з яким вона виступила з цього приводу у газеті «Україна молода» - як удар батогом. Наведемо уривки.
 
«…коли би була вхожою, просила б самого Віктора Івановича Балогу не пожаліти жменю золотих зірок для мундирів деяких правоохоронців із П’ємонту. Особливо для прокуратури… Не за неперекриті наркотрафіки. Не за не порушені кримінальні справи стосовно земельних махінацій. Не за контрабанду і не за нерозкриті резонансні вбивства, а саме - за високий професіоналізм у надтонкій і чутливій справі — справі українського книговидання.
 

Дорогий Вікторе Івановичу! Ви такий добрий - замовте перед Президентом слово. Бо є за кого.

Бо нарешті, слава тобі, Боже, у Львові дійшла черга й до Української Книжки. Читають, холера, високі чини президентські укази стосовно українського книговидання. Звичайні люди на дозвіллі читають книжки. А правоохоронці - студіюють укази. Знають, песиголовці, кон’юнктуру дня. Знають, крізь які заборола і хащі пробиває собі дорогу Наше Слово. Те, що стікає кров’ю від обурення і захлинається від болю. Те, що...
 

Як першокласний видавець, який цінує усіх без винятку своїх авторів, і маючи великий досвід продажів «Солодкої Дарусі», «Нації» та «Майже ніколи не навпаки», директор видавництва, кандидат історичних наук Василь Гутковський напередодні Форуму зробив безпрецедентну для українських умов акцію щодо реклами «Москалиці». Про що схвально, а подекуди й захоплено дотепер пише преса. Що вже казати про читачів, які мало не слізно дякували видавцеві за те, що поміж алкогольної та тютюнової реклами і безголосих голопупниць нарешті з’явився натяк на український інтелектуальний продукт. Під час Форуму власноруч відкривали свої гаманці на стенді «Піраміди» міські голови Львова та Луцька Андрій Садовий і Володимир Шиба, міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, голова парламентської фракції «Наша Україна - Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко і т.д. За чотири дні Форуму розлетілося вісім тисяч примірників «Москалиці».

Ну, і на здоров’я, сказав би будь-хто із притомних (не обов’язково патріотів українського слова). «Не тут-то было», - каже старший брат (до якого, до речі, назва «Москалиця» має приблизно такий стосунок, як я до турецької мови).
 

22 вересня в офіс «Піраміди» у Львові за дорученням прокуратури (моє шанування, пане Баганець! Заслухаєшся, як ви про справу Гонгадзе говорите) навідався оперуповноважений відділу боротьби з економічними злочинами та корупцією міського відділу міліції (пане Луценко, ви дослівно зрозуміли мій автограф на «Москалиці» - «Бороніть Україну!» Але ж не від книжки!). «Опера» цікавила... «Москалиця».

Але, як кажуть у Львові, не грайте, хлопці, вар’ята: «опер» точно не винен. Мені навіть жаль того невинного працівника, бо «опери» завжди точно знають, звідки ноги ростуть. Так що міліціонера не чіпайте, Юрію Віталійовичу. А прокурор, що «натравив» міліцію на книжку... Народна мудрість каже, що на всякого прокурора є ще вищий прокурор. Для кого - Генеральний, але для всіх без винятку - прокурор Божий.
Та, зрештою, як добре, що у Львові для прокуратури українська книжка така ж пріоритетна, як для самого Президента.
Уміють догоджати генерали своєму Верховному.
 
А Віктору Степановичу Черномирдіну уклін. Без іронії і скепсису. Бо в Росії не додумалися до того, до чого додумалися у Львові. Адже перші 50 примірників «Москалиці» з тим самим сіті-лайтом, тобто з аналогічним рекламним плакатом, були презентовані у перші числа вересня у Москві на Міжнародній книжковій виставці, куди я була запрошена, до речі, російською стороною. І ніхто з російських VIP-персон, і навіть сам Віктор Степанович, не знепритомнів під тим стендом, і персоною нон грата Росія мене не оголосила, не депортувала, і московський стенд «Піраміди» скінхеди не розбили. Як, врешті, Росія не додумалася сказати, що моя «Нація» в російському перекладі працює на неї, на Росію. Як додумалися до цього у Львові.
 

А для тих, кого налякала назва моєї книжки (в контексті українсько-російських стосунків) і хто не спроможний самотужки читати, поясню: у гірських селах Буковини москалицями називають жінок-байстрючок, народжених від солдатів-загарбників воєнних часів. Моя москалиця народжена 1915 року. І однією із ключових її думок є слова: «Всі так хитро люблять Україну, що подеколи від обридження ригати хочеться». Актуально, правда?!»

24 вересня генеральний директор ЛА «Піраміда» Василь Гутковський надіслав на ім’я генерального прокурора України Олександра Медведька та прокурора Львівської області Олексія Баганця листа-звернення із проханням посприяти припиненню тиску з боку міської прокуратури Львівської області. Інакше, як ідеться у листах-зверненнях, генеральний директор ЛА «Піраміда» Василь Гутковський та колектив Літературної агенції розпочнуть безстрокову акцію голодування.
 
Мильна булька
 

Як виявилось, справа і справді не вартувала, як кажуть, й виїденого яйця. Під шквалом цікавості ЗМІ прес-служба прокуратури Львівської області видала свій коментар. Мовляв, реакція відомої письменниці та керівника Літературної агенції «Піраміда», неадекватна - правоохоронці просто виконували покладені на них Конституцією та Законами України функції.

«Повідомляємо, що зазначену перевірку, а таких прокуратура проводить тисячі, з питань додержання вимог Законів України, в тому числі Закону України «Про рекламу», розпочато на підставі публікації одного із інформаційних агентств щодо можливих фактів корупції, тобто у відповідності до ст.19 Закону України «Про прокуратуру», а не на замовлення (тим більше політичне) чи у зв’язку із надуманою «війною» відомств і т.д., як зазначалось в деяких ЗМІ.
 
 Крім того, спростовуємо і поширену керівником названої Літературної агенції інформацію щодо вчиненого на нього «тиску» з боку представників прокуратури під час перевірки, так як із подібними запитаннями щодо розміщення та проплати реклами вказаної книжки до нього ще раніше звертались журналісти, а право працівника прокуратури ставити запитання прямо передбачене ст.ст. 8, 20 та ін. Закону України «Про прокуратуру».
 
Незважаючи на перешкоджання та негативну реакцію з боку де­яких впливових осіб та окремих ЗМІ під час проведення даної перевірки, на даний час можна стверджувати, що об’єктивних даних про те, що таке розміщення реклами на бігбордах та сіті-лайтах вказаної агенції книжки Марії Матіос «Москалиця» є «завуальованим хабарем» для службових осіб, не здобуто. Також не встановлено і фактів завдання шкоди місцевому бюджету. Що стосується питань щодо заборгованості та несвоєчасної оплати названих послуг між суб’єктами господарювання і фізичними особами, то це не є предметом для прокурорського реагування».
 

Що ж, письменниця, «Солодка Даруся» якої вже витримала 4 перевидання загальним тиражем 100 тисяч примірників, щиро пошкодувала вбогий інтелект наших правозахисників, які не вміють розкривати злочини, зате бурхливо, з «помпою» уміють боротися (не будемо уточнювати з чим чи з ким). Матіос пообіцяла подарувати прокурору Львівщини Олексію Баганцю «Буквар», «Кобзар» та свою нову книгу. Втім, і авторка, і Літературна агенція мають бути вдячні правоохоронцям - ті зробили їм рекламу, якої не купиш ні за які гроші….

 

Лариса ПОДОЛЯК, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 747 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...