«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 15:39:32

Головна » 2008 » Жовтень » 17 » Рейдерcька атака на українські банки



Рейдерcька атака на українські банки
17:43:15

Вітчизняна банківська система почала стикатися останнім часом з певними труднощами. Наслідки світової фінансової кризи спостерігаються в усіх країнах

 

Найбільше криза вдарила по Ісландії, яка стала першою країною, яка фактично визнала себе банкротом ( ВВП Ісландії – 15 млрд. доларів, борги – 100 мільярдів доларів, тому банки не видають вклади ). Керівництво цієї країни запросило 5-мільярдний кредит у Росії для порятунку. Україні звичайно таке не загрожує, але світові тенденції відчутні – ускладнення з видачею кредитів, перебої з готівкою в банкоматах і т.д. Фінансова криза, політичні протистояння та внутрішні проблеми – з такими реаліями нині зіткнувся один з найбільших банків України -«Промінвестбанк».
 
На початку минулого тижня у банкоматів почали збиратися люди, які намагалися зняти готівку зі своїх карток. Зробити це їм вдавалося далеко не скрізь – у Промінвестбанку виникали перебої з грошима в банкоматах. Банкомати спустошуються раніше, ніж їх встигають за графіком заповнювати грошима інкасатори. Клієнт банку Михайло – інвалід першої групи. Каже, що два місяці копив гроші на лікування і відкладував у банк:
 
- Я хожу вже п’ятий день поспіль, з одного банкомату до другого посилають, не працюють ні біля «Дастора», ні біля «Живої води»( біля хім.факультету), хоч би не брехали, сказали коли будуть банкомати працювати. - Підхожу до касирши каже грошей не мають, люди не знають до кого звертатися, це афера. Минулого тижня такі слова можна було почути ледь не від кожного клієнту «Промінвестбанку». Лише у минулу п’ятницю ввечері нарешті запрацював банкомат біля центрального відділення «Промінвестбанку».
 
Тепер співробітники банку запевняють, що підстав для паніки немає, ці затримки з грошима були тимчасові, вина тому – неправдива інформаційна атака на банк, також фінансова криза, внаслідок чого перелякані люди масово почали бігти знімати свої гроші. Лавина брехливих газетних статей посипалися на «Промінвестбанк» про нібито скрутне його фінансове становище, з метою дестабілізувати стан справ у банківському секторі. Певні рейдерські структури своїми діями намагаються порушити фінансову стабільність у діяльності ЗАТ «Промінвестбанк», що може негативно вплинути на стан фінансово-банківської системи всієї держави. Тільки за один тиждень з рахунків цього банку в Україні намагалися зняти 5 мільярдів гривень. Рейдери завдали банку величезної шкоди, тепер протягом року цей банк не зможе видавати нових кредитів.
 
- А все розпочалося, ще два тижні тому в Донецьку, де представники невідомої рейдерської компанії пішли по шахтах і розповіли шахтарям, що банк банкрот, тому біжіть забирати гроші, що шахтарі й зробили. А потім ще й розповіли неправду про фінансовий стан банку ЗМІ – розповідає заступник начальника територіального управління НБУ в Закарпатській області Любов Лендєл.
 
Як повідомила пані Любов - Національний Банк був змушений негайно реагувати на таку ситуацію, адже все могло закінчитися для банку плачевно. – Перше, що зробили відсторонили від правління усе керівництво Промінвестбанку, через яке виник конфлікт інтересів між акціонерами і призначили тимчасову адміністрацію. Тобто фактично НБУ узяв банк під свою опіку. Далі НБУ наклав заборону на дострокову видачу вкладів. Нагадаємо, що до цього в Україні було законодавчо дозволено достроково розривати депозитну угоду з банком. Тепер ні.
 
НБУ також заборонив банкам збільшувати портфель кредитування, заморозивши розмір їхніх активів. Такі дії мають захистити банки від банкрутства в разі паніки, і масового зняття грошей з рахунків банків. Більше того Національний банк України був змушений підтримати Промінвестбанк фінансово, видавши йому стабілізаційний кредит на суму 5 мільярдів гривень, словом стільки ж скільки і зняли за тиждень люди, які почали панікувати. Схожі спроби рейдерів робити атаку на фінансову систему мають отримати оцінку , в тому числі і правоохоронних органів.
 
Такі заходи Національного Банку покращили ситуацію. До того ж,  як повідомила Любов Лендєл зараз активно ведуться пошуки інвестора, який би міг викупити «Промінвестбанк». Тепер фінансовий  стан банку стабільний. У Національному банку України кажуть, що підстав для банкрутства банку немає. Як відомо, банкрутство одного, навіть маленького банку може серйозно вдарити по економіці, тому таке навіть не розглядають, кажуть в державі є всі важелі, щоб запобігти будь-яким дестабілізаційним процесам в банківській сфері.
 
 - Я хочу сказати населенню не треба турбуватися, така сама ситуація була в 2004 році під час Помаранчевої революції, тоді також були заморожені вклади, теж всі почали бігти забирати гроші, але як відомо Україна і всі банки вийшли з тої ситуації, - заспокоює Любов Лендел.
 

Прокуратура також стала на захист банку. Генеральний прокурор України доручив перевірити дотримання закону «Про банки та банківську діяльність» з метою запобігти спробі доведення ЗАТ «Промінвестбанк» до банкрутства й заволодіння його активами. Нещодавно також Верховною Радою були прийняті закони, що спрямовані на боротьбу з рейдерством. Вкладникам, у яких на банківському рахунку зберігається менше п’ятдесяти тисяч гривень, банкіри радять грошей взагалі не чіпати. Адже таку суму в разі форсмажорів має відшкодувати держава через Фонд гарантування вкладів.

 

Віктор ТАР, газета «ЕКСТРА»
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 665 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Табачника запідозрили у лобіюванні інтересів російських кінопрокатників
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...