«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:01:58

Головна » 2008 » Жовтень » 18 » Стрибки долара закінчились?



Стрибки долара закінчились?
10:44:05
Принаймні, так стверджують в Національному банку України

 

Зростання та падіння курсу долара, яке спостерігалось останні тижні, принесло чимало клопоту українцям. Поки на місцевому ринку американська валюта стрибала в ціні, громадяни втратили чимало грошей, адже піддавшись масовій паніці почали чимшвидше продавати вітчизняну валюту. На цьому і «обпеклися», адже курс долара знов почав падати. Як виявилось, це була всього - на всього штучна ситуація, яку створили саме з цією метою – заробити на стрибках валюти. Те саме було в 1998, 2000, 2004 роках. На жаль, ці уроки нас нічого не навчили...
 
Щоб з’ясувати ситуацію з курсами валют, газета «НЕДІЛЯ» звернулася до начальника управління Національного банку України в Закарпатській області Валерія Коляска, який повідомив, що вже в кінці минулого тижня напруга на готівковому валютному ринку області  впала. Це спостерігається і з падінням курсів купівлі-продажу долара в банках області. «Ситуація в Закарпатті така, як в цілому по Україні», - зазначив начальник управління. За його словами,  якщо на початку тижня в окремих банках курси були зависокі, наприклад, в таких банках, як «Правексбанк»,  «Надра», продаж становив 5,99-6,10 грн. /дол. США, то вже з 10 жовтня долар продавався по курсу - 5,79-5,90 грн. /дол. США., а з 14 жовтня - фізичні особи можуть придбати долар в банках області по курсу 5,30-5,40 грн. /дол. США і продати – за 5,05-5,20 грн. /дол. США.
 
«Ситуація стабілізується, - впевнений пан Коляско. - Якщо згадати історію, то весна і осінь – це завжди стрибки курсів. До цього додалася світова фінансова криза, а також політична ситуація в країні не додає стабільності грошовій одиниці. Але я вже не однократно говорив і буду говорити, що не потрібно панікувати і впадати в крайнощі», - запевнив представник Національного банку України.
 
За словами Валерія Коляска, історія так нічого і не навчила українців. Він вважає, що долар штучно піднімають. Причому піднімають «валютчики», які продають і скуповують на вулиці. Вони провокують банки. Що робить населення? Люди поспішають зняти вклади з рахунків у гривнях, міняти їх на долари чи євро. Так втрачають певну суму на обміні і відразу в магазин купувати техніку. А там, розуміючи ситуацію, теж піднімають ціни на товари і люди знову втрачають. «Нема чого панікувати, - запевняє Валерій Коляско, - адже у нас ще є валютні резерви».
 
В цей же час, за інформацією з деяких джерел, НБУ заборонив банкам достроково виплачувати термінові депозити і збільшувати портфель кредитування, заморозивши розмір їхніх активів. Фінустанови чекали цього рішення давно, а підприємці, навпаки, сподівалися, що його не буде.
 
Також Національний банк України з 13 жовтня частково обмежив активні операції банків, заборонив дострокове виконання договорів за вкладами і ввів п’ятипроцентний коридор коливань курсу на готівковому ринку. Фахівці роз’яснюють, що ввели обмеження «з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи».
 
Нацбанк обмежив маржу між курсом купівлі й продажу готівкової валюти – 5%. В банку попередили, що каратимуть за купівлю валюти на імпорт, який не завозиться на територію України, а також у разі авансових платежів за імпорт, окрім критичного.
 
Водночас дозволили банкам здійснювати власні операції з купівлі іноземної валюти за гривні в ме­жах встановлених лімітів відкритої валютної позиції, якщо у банку є зобов’язання, за якими настав термін виконання. За цей час відтік депозитів з 1 жовтня 2008 року (до ухвалення постанови) з банківської системи склав 6,2 млрд. грн., або 2,7% від суми термінових банківських внесків.
 

Бізнесмен Людмила в коментарі нашій газеті стверджує, що, почувши про зростання долара, поспішила його купити за 6 грн. Отже, за 600 грн. придбала 100 доларів. Тепер американська валюта різко впала, і продати можна за 5,3 грн. Виходить, що на рівному місці втратила 70 грн. «І це все на фоні, що в жодному банку не видають кредит, - обурена вона, - ну як так можна?!»

 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 684 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...