«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 16.05.2024, 17:41:55

Головна » 2009 » Березень » 5 » На Заході відкрито «сезон полювання» на банкірів-невдах



На Заході відкрито «сезон полювання» на банкірів-невдах
08:41:46
Якщо запитати західного обивателя, представника якої професії він зараз більше за всіх не любить, то швидше за все він відповість – банкіра. Адже саме банкірів тепер звинувачують в усіх бідах західної економіки, бо з банківської кризи розпочалася криза економічна. Хмизу до вогню підкидають і повідомлення про те, що банкіри отримували величезні премії в той час, як їхні банки потерпали від збитків.
 
Більше, ніж будь-кому,  дістається британським та американським банкірам, адже там фінансові послуги становлять особливо великий сегмент економіки. Хвилю народного гніву, наприклад, викликало повідомлення про те, що минулого року новий голова банку Merrill Lynch Джон Тейн замовив собі ремонт свого кабінету, який обійшовся компанії в 1 мільйон доларів. Для обурення громадськості вистачило лише одного комоду на ніжках, що коштував 35 тисяч доларів.

Лише через декілька місяців після цього Merrill Lynch пішов до уряду з простягнутою рукою, бо опинився на межі банкрутства. При цьому майже 700 вищих керівників банку виписали собі премії щонайменше по мільйону доларів. Але справжню несправедливість платники податків бачать навіть не в цьому, а в тому, що саме вони, платники податків тепер мають розплачуватись за всю цю некомпетентність та марнотратство.

«Крадуть і від платників податків, і від своїх акціонерів»

Професор економіки Мерилендського університету Пітер Морісі зазначає: «У сфері цінних паперів на Вол Стріт минулого року вони втратили 25 мільярдів доларів, а 25 мільярдів доларів вони виплатили як премії. Потім вони взяли державну допомогу і кажуть, що вони не використали її на премії. Звичайно, що ні. Вони їх витратили раніше, а нині покрили свої витрати. Тобто, крадуть і від платників податків, і від своїх акціонерів».

У Британії подібне обурення викликало повідомлення про колишнього керівника банку Royal Bank of Scotland Фреда Ґудвіна. Він пішов на пенсію, що становить майже один мільйон доларів на рік, а його банк тим часом зазнав краху. Новий управляючий банку, якого призначив уряд, Ґлен Морено говорить, що це неприпустимо: «Мушу сказати, що така пенсія – це нагорода за неспроможність і невдачу. В Америці її називають «золотим парашутом». Я вважаю, що це не правильно».

Влада низки країн запроваджує обмеження

Відповідь влади і регулювальних органів на такі громадські настрої не забарилась. Першими були Сполучені Штати, де президент Барак Обама обмежив зарплати вищих керівників банків, які отримали фінансову допомогу уряду у півмільйона доларів. Подібним шляхом планують піти в Німеччині. У Канаді акціонери деяких банків зажадали мати останнє слово у тому, скільки отримуватимуть керівники цих банків.

Деякі банкіри скоротили витрати самостійно: відмовилися від премій, від корпоративних літаків і від шикарних корпоративних вечірок. Інші – далекі від покаяння. Моріс Ґрінберґ, який очолював банк AIG  упродовж 40 років, судиться зі своїм колишнім банком, бо вважає, що в банку його неправильно інформували про ціну акцій, яка виявилася завищеною. Інший банкір із Bank of America говорить, що даремно його банк брав таку велику банківську допомогу, і не тому, що він її не потребував, а тому, що банк тепер втратив репутацію.

Але не всі банкіри виявилися безсердечними і жадібними. Повідомляють, що один банкір із Флориди продав свою частку в банку і передав усю виручку в 60 мільйонів доларів на премію колишнім колегам.
 
 
Категорія: Світ | Переглядів: 470 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
У Росії пенсіонер спалив себе перед будівлею мерії
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...