«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 23:42:57

Головна » 2009 » Квітень » 21 » Остання спроба створити широку коаліцію буде у травні



Остання спроба створити широку коаліцію буде у травні
15:47:42
 
Створення широкої коаліції залишається однією з перспектив розв’язання політичної кризи. Про це заявляють представники провідної урядової сили – Блоку Юлії Тимошенко. Речники Партії регіонів таку можливість наразі відкидають, а розв’язання політичної інтриги обіцяють у травні.

 

Від почергового блокування парламентської трибуни фракції БЮТ та Партії регіонів невдовзі можуть перейти до створення спільної коаліції. Найохочіше про це говорять бютівці.

 

Віце-спікер Микола Томенко минулого тижня заявив, що існує теоретична можливість, щоб у парламенті виникла коаліція чотирьох з половиною фракцій, яка б об’єднувала всі політичні сили, крім пропрезидентських груп у фракції «Наша Україна – Народна самоборона».

 

Думку Миколи Томенка поділяє депутат від фракції БЮТ Святослав Олійник. Із погляду інтересів країни, каже він, сьогодні «найрозумніший крок» для стабілізації влади і приведення її в функціональний стан – це саме широка коаліція.

 

Ключ до коаліції – адекватна посада

 

Лідер фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський вважає широку коаліцію теоретично можливою. За його словами, сьогодні відбувається вже четверта спроба переформатування коаліції.

 

«Певні переговори ведуться, – зазначає він, – але, можливо, не на офіційному рівні і не на рівні лідерів фракцій, а на рівні переговірників середньої ланки».

 

На його думку, формування коаліції між БЮТ та Партією регіонів залежить, перш за все, від того, чи вдасться запропонувати Вікторові Януковичу «адекватну в його сприйнятті посаду».

 

Регіонали пручаються

 

Проте у фракції Партії регіонів до широкої коаліції ставляться здебільшого упереджено. Депутат-регіонал Ярослав Сухий прокоментував заяву віце-спікера від БЮТ глузливо, заперечуючи сам термін «широка коаліція».

 

«Широко можна лише ноги розставити – треба лише дивитися, щоб не надуло. Коаліція або є, або її немає. Ось сьогоднішня коаліція у 213 депутатів – це хіба коаліція?! Це якась «гівняшечка»! Про жодні коаліції Партії регіонів з БЮТ сьогодні не йдеться», – каже він.

 

Експерти також не бачать підґрунтя для створення коаліції двох найбільших парламентських фракцій.

 

«Можливо, пан Томенко володіє якоюсь кулуарною інформацією, – каже політолог Андрій Єрмолаєв. – Але, якщо розглядати не кулуарні речі, то ми бачимо серйозний конфлікт. Незважаючи на декларації окремих депутатів, позиції цих політичних сил різняться по суті. Думаю, що перша ж спроба сформувати спільну програму дій наштовхнеться на серйозні лобістські розходження і, як наслідок, серйозні кризи – і в БЮТ, і в Партії регіонів».

 

Утім, вважає політолог, бізнес-інтереси, які представлені у фракції Партії регіонів, прагнуть до порозуміння зі владою. «Регіонали, можливо, будуть виступати за компроміс із владою, – каже Андрій Єрмолаєв, – тому що будь-який бізнес, пов’язаний із виробництвом, орієнтований на компроміс із будь-якою владою».

 

Передумов дедалі менше

 

Формування широкої антикризової коаліції теоретично найбільш можливе за умов, якщо посаду Прем’єра посіла б нейтральна людина. Проте наразі лідери БЮТ та Партії регіонів не готові поступитися лідерством та своїми прем’єрськими амбіціями.

 

За словами заступника голови Партії регіонів Олександра Єфремова, політична інтрига має дійти до розв’язання вже найближчим часом.

 

«Надія на те, що може бути створений новий формат коаліції, стає дедалі примарнішою, – каже він. – І реальність така: якщо у сесійний тиждень з 12 по 17 травня нічого не відбудеться, то в подальшому – лише вибори Президента. І все».

 

Найбільш імовірно, кажуть оглядачі, що не буде реалізовано ні ідею створення широкої коаліції, ні думку про проведення одночасних виборів Президента і парламенту.

 

Натомість політики і разом із ними вся країна поступово втягуватимуться в президентську виборчу кампанію.
 
 
 
Категорія: Політика | Переглядів: 533 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Співробітника українського посольства в Ірландії затримали за їзду на авто без двох шин
Ни визы, ни свободные рынки нам пока не светят
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...