«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 04:07:01

Головна » 2009 » Травень » 2 » Внаслідок кризи, закарпатські випускники-2009 не зможуть знайти роботу за спеціальністю



Внаслідок кризи, закарпатські випускники-2009 не зможуть знайти роботу за спеціальністю
09:23:11

«Диплом захистила. Роботу не можу знайти уже декілька тижнів», «Вакансій немає! Таке враження, що я отримав міфічну професію», «Диплом є, а беруть лише з досвідом роботи. Що робити?» - такими відчайдушними репліками та коментарями засипані зараз молодіжні сайти та форуми в Інтернеті. Замість «путівки в життя», як казали раніше, більшості випускників вишів одночасно з дипломом про освіту вручать і «вовчий квиток».

 

Спеціалісти без досвіду роботи в кризові часи мало кому потрібні. І якщо ті, хто вже з другого курсу почав десь підробляти, почуваються більш-менш впевнено, то дисципліновані студенти можуть залишитися біля розбитого корита. Які ж масштаби цієї стихії, - вивчали журналісти газети «НЕДІЛЯ».

 

Коментарі згори. Керівництво вишів області надіється на краще

 

Ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК:

 

- Ми намагаємося не поривати зв’язку з нашими випускниками після навчання, цікавимося тим, як і куди вони працевлаштовуються, намагаємося допомагати, чим можемо. Для цього організовуємо навчальну практику на підприємствах і у відповідних установах. Починаючи з четвертого курсу, студентам денної форми навчання дозволяємо вільне відвідування занять, якщо вони влаштувалися на роботу за фахом. Звісна річ, загальна фінансова економічна криза не зможе не позначитися на молодих спеціалістах, адже під скорочення потрапляють навіть досвідчені фахівці. А тому намагаємося зробити нашого випускника максимально конкурентоспроможним – окрім теоретичних знань основного навчального напряму, приділяємо важливу увагу виробничій практиці, посиленому вивченню іноземних мов і роботі з комп’ютером.

 

Ректор Мукачівського державного університету Юрій МИГАЛИНА:

 

- Попит на наших студентів є, але чим далі, тим важче з цим. Ми з самого початку пішли не простим шляхом, зробили прийом на різні спеціальності в мінімальній кількості людей. «Туризм» - 30 чоловік, «готельна справа» - 30 чоловік, «швейні вироби» - 30 чоловік. Ми не беремо 100-150 чоловік на одну спеціальність, адже їм всім треба роботу знайти. Завдяки малим групам і підготовка фахівців краща. Ми ж маємо контакти з керівниками підприємств і стараємось працевлаштувати усіх випускників. Якщо вони не матимуть роботи, то для чого їх готувати?

 

Дипломи державних учбових закладів дійсно відкривають для випускників багато можливостей. І вони, скоріш за все, менше відчують економічне лихо на собі. Звичайно, викладачі у школах будуть потрібні, адже діти не перестануть вчитися. Якщо раніше випускники-педагоги йшли шукати собі іншу високооплачувану роботу, то зараз сто разів подумають, чи міняти свою спеціальність. Те ж саме і в харчовій промисловості. Спеціалісти у цій сфері майже не відчують нестачі у вакансіях після закінчення навчання. У зоні ризику залишаються юристи, економісти, фінансисти і маркетологи.

 

Коментарі знизу. У випускників немає впевненості в завтрашньому дні

 

Аня, випускниця факультету міжнародних відносин ЗакДУ:

 

- Вже отримала диплом магістра, трохи відпочину і з літа, напевно, остаточно вирішу, чим займатися далі – продовжити навчання в аспірантурі чи влаштовуватися на роботу. Маю кілька пропозицій щодо працевлаштування. З дитинства любила іноземні мови, тож тепер є можливість поєднати роботу з хобі. А щодо фінансової кризи, то я нею не переймаюся і впевнена у завтрашньому дні, бо хорошому спеціалісту, який по-справжньому хоче працювати, робота завжди знайдеться. 

 

Віктор, випускник юридичного факультету:

 

- Працевлаштуватися по спеціальності практично неможливо. З цією кризою, коли людині з досвідом доводиться нелегко, а про новачків я взагалі промовч. Серед моїх знайомих-студентів у своєму майбутньому лише ті, хто піде працювати до родичів або за протекцією. Я, можливо, після закінчення університету змушений буду «перекваліфікуватися» у будівельника – батько з бригадою зводять будинок, то піду їм у помічники.

 

Михайло, випускник економічного факультету УжНУ:

 

- Я працюю вже 4 роки, тому пошук роботи мене не хвилює. Випускникам, котрі ще не мають роботи, цього року буде досить важко – кількість вакансій та зарплати зменшились, а вимоги зросли. Хоча, наскільки мені відомо, в Закарпатті, та й на заході України ситуація не така вже і погана. Близькість кордону та переважання малого бізнесу пом’якшує вплив економічної кризи в нашій області.

 

Володимир, випускник Виноградівського технікуму:

 

- На підприємстві, куди мав намір влаштуватися після закінчення технікуму, пройшло скорочення, тож  робота там мені «не світить». І чим буду займатися після отримання диплому, наразі не знаю. Коли поступав, здавалося, що з роботою проблем не буде – на комп’ютерників був попит. Зараз складається враження, що випускники без досвіду роботи взагалі нікому не потрібні. Можливо, в Ужгороді чи Мукачеві роботу знайти легше, але в нас на Виноградівщині безробітніх достатньо. Тож схоже на те, що після закінчення технікуму і я піду ставати на облік у Центрі зайнятості.

 

Студенти, як бачимо, не такі оптимісти, як викладачі та керівництво вишів. Ректорам у будь-якій ситуації потрібно тримати високу марку свого закладу, а влаштовуватись на роботу потрібно не їм, а студентам. Вони вибирали собі професію п’ять років тому – коли і подумати не могли, що диплом про вищу освіту може і не знадобитися. За даними декількох дослідницьких центрів, половина випускників влаштовується не за отриманою спеціальністю, і навіть не на кваліфіковану працю. Як зміниться ця картина у зв’язку із економічними обставинами – залишається лише здогадуватися…
 
 
При передруці гіперпосилання на zakarpatpost.net обов’язкове!

 

 

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 500 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...