«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 08:43:45

Головна » 2009 » Червень » 6 » З першого січня 2010 року мопеди підлягатимуть державній реєстрації



З першого січня 2010 року мопеди підлягатимуть державній реєстрації
11:48:28
Кабінет Міністрів України зобов'язав водіїв мопедів з двигунами робочим об'ємом до 50 кубічних сантиметрів чи електродвигуном потужністю до 4 кВт отримати свідоцтво водія категорії А1.

Днями була оприлюднена відповідна постанова Кабінету Міністрів № 511 від 20 травня, якою затверджено нову редакцію «Положення про порядок надання посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами».
Ухвалений документ розширює перелік категорій за рахунок додаткових А1, В1  і  С1, а також по-іншому формулює категорію Е – состав транспортних засобів - уводячи замість неї категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE.
 
Згідно з новою редакцією Положення  для відкриття нижчих категорій необхідно скласти іспит на водіння та надати довідку про проходження 20-годинних курсів навчання на відповідному транспортному засобі.
 

Іншою постановою (№ 490 від 20 травня)  Уряд затвердив «Порядок державної акредитації установ, які проводять підготовку та підвищення кваліфікації водіїв і атестації їхніх фахівців», доручивши Міністерству внутрішніх справ упродовж двох місяців привести свою нормативно-правову базу  відповідно до цих  документів.

Нагадаємо, що 14 жовтня 2008 року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України для вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", ухвалений Верховною Радою України 24 вересня 2008 року.

За словами першого заступника начальника департаменту ДАІ МВС України Сергія Левченка, згідно з цим законом мопеди підлягатимуть обов'язковій державній реєстрації як транспортні засоби з 1 січня 2010 року.
 

До слова, в  Івано-Франківській області така реєстрація мопедів введена вже з 1 жовтня 2008 року.

Пропонуємо читачам витяг із постанови Кабміну №511 від 20 травня 2009р.:

Загальні положення 1. Це Положення є обов’язковим для всіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства.

2. Особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія відповідної категорії (далі — посвідчення водія).

3. Транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності посвідчення водія, залежно від їхніх  типів і призначення поділяються на категорії:

А1 — мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт;

А — мотоцикли та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше;

В1 — квадро- і трицикли, мотоцикли з боковим причепом, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) мототранспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кілограмів;

В — автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кілограмів (7700 фунтів), а кількість сидячих місць, крім сидіння водія, — восьми;

С1 — призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких становить від 3500 до 7500 кілограмів (від 7700 до 16500 фунтів);

С — призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких перевищує 7500 кілограмів (16500 фунтів);

D1 — призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує 16;

D — призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, більше 16; ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE — состави транспортних засобів з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D, яким водій має право керувати, але який не належить до зазначених категорій составів транспортних засобів;

Т — трамваї та тролейбуси.

4. У посвідченні водія, зразок якого затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 1992 р.  (ЗП України, 1992 р., № 3, ст. 57; 2004 р., № 49, ст. 3212), вгорі у графі “10” проставляється дата надання права на керування транспортними засобами відповідної категорії. Інші позиції у графі “10” посвідчення водія, де зазначаються категорії транспортних засобів, право на керування якими не надається, не заповнюються.

5. Водіям транспортних засобів категорій В, С1, С, D1 і D дозволяється керувати такими засобами також з причепом, повна маса якого не перевищує 750 кілограмів.

До керування транспортними засобами категорій В, С1, С, D1 і D з причепами, повна маса яких становить більш як 750 кілограмів, а також зчепленими автобусами допускаються водії, які мають право на керування транспортними засобами категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE.

Умови допуску до керування транспортними засобами

6. Право на керування транспортними засобами надається особам, які досягли:

шістнадцятирічного віку — категорії А1, А;

вісімнадцятирічного віку — категорії В1, В, С1, С;

дев’ятнадцятирічного віку — категорії BE, C1E, СЕ;

двадцятиоднорічного віку — категорії D1, D, D1E, DE, Т.
 

ДО ТЕМИ

НА МОПЕДИ ТА СКУТЕРИ ТЕПЕР ПОТРІБНІ ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ

Водії мопедів, моторолерів та інших двоколісних транспортних засобів, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВТ мають отримувати посвідчення водія категорії А1.

Про це йдеться у змінах до «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», які затвердив Кабінет Міністрів.

Право на керування транспортними засобами категорії А1 надається особам, які досягли  16-річного віку.

Посвідчення водія категорії А1 видаються особам, які склали в реєстраційно-екзаменаційному підрозділі ДАІ теоретичний і практичний іспити.

Також тепер для відкриття нижчих категорій, до яких належать категорія А1, крім складання іспиту з керування, водій подає у реєстраційно-екзаменаційні підрозділи ДАІ довідки про проходження двадцятигодинних курсів навчання керуванню на відповідному транспортному засобі та підтвердження керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з відкритих категорій, повідомили zakarpatpost.net в ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 717 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...