«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 03:45:52

Головна » 2009 » Червень » 9 » Черновецькому продовжили термін до 2012 року



Черновецькому продовжили термін до 2012 року
16:56:10
Після рішення, що продовжило термін повноважень дострокового переобраного столичного мера, суддів КС звинуватили в отриманні хабара в 20 мільйонів.
 
Депутати місцевих рад і сільські, селищні, міські голови, обрані на позачергових виборах, набувають повноважень відповідно на п’ятирічний та чотирирічний термін.

 

Таке рішення за поданням Київської міської ради ухвалив Конституційний суд. Рішення оголосив голова КС Андрій Стрижак.

 

Керівник Конституційного суду відзначив, що, аналізуючи положення Конституції та інших законодавчих актів, судді дійшли висновку, що законодавством не розрізняються терміни повноважень депутатів місцевих рад та сільських і селищних голів залежно від того, обрані вони на чергових чи позачергових виборах.

 

Таким чином, пояснив він, депутати місцевих рад та міські і сільські голови після позачергових виборів відносяться до новообраних органів місцевого самоврядування, і на них поширюються норми закону стосовно термінів повноважень: для місцевих рад – п’ять років, а для міських, селищних, сільських голів – чотири роки.

 

Стрижак також зауважив, що обов’язкова норма щодо одночасного проведення виборів до парламенту та місцевих рад існувала у законодавстві до проведення позачергових парламентських виборів. Після них законодавець вніс зміни і обов’язкове одночасне проведення виборів до Верховної ради і місцевих рад було скасовано.

 

З іншого боку, за словами Стрижака, в разі, якщо місцеві органи влади обрані на позачергових виборах, а їхні повноваження триватимуть до кінця попередньо обраних місцевих рад, виникає питання про те, кого, таким чином, було покарано. Тобто, пояснив він, у разі дострокового припинення повноважень депутатами місцевих рад вони несуть відповідальність за невиконання своїх зобов’язань. Разом із тим, новообрана місцева рада відповідає лише за свої дії, і, відповідно, має працювати встановлений законом термін.

 

Стрижак пояснив, що Конституційній суд під час розгляду цієї справи враховував принцип однакового підходу до діяльності представницьких органів усіх рівнів.

 

Він також спростував звинувачення, що пролунали на адресу КС із боку заступника голови Верховної ради, депутата від БЮТ Миколи Томенка. За словами Томенка, за ухвалення вигідного столичній владі рішення судді КС отримали хабар у розмірі 20 мільйонів доларів.

 

"Неодноразово були розмови про 60 і 600 мільйонів. Це розраховано, щоб запустити дезінформацію і залякати суддів", - наголосив Стрижак.

 

Він зазначив, що в разі існування у Томенка конкретних доказів, він має звернутися до прокуратури.

 

Нагадаємо, столичний мер Леонід Черновецький і Київрада були переобрані у травні минулого року. Депутати міськради та мер, згідно з рішенням КС, мають працювати до 2013 і 2012 років відповідно.

 

У п'ятницю, 5 червня, Верховна рада відмовилася ухвалити звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції і законів, ухвалення протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради і КМДА.

 

У звіті, зокрема, містилася рекомендація президенту Віктору Ющенку розглянути питання про доцільність перебування Леоніда Черновецького на посаді столичного мера. Також там містилася рекомендація Кабміну провести засідання у зв'язку з критичною ситуацією, що склалася в столиці.

 

У звіті діяльність Черновецького і його команди була визнана загрозою Києву.

 

Зокрема, комісія дійшла висновків про те, що Київ знаходиться на межі глобальної техногенно-екологічної катастрофи, головною причиною чого є неналежне виконання обов'язків посадовими особами КМДА.

 

Згідно зі звітом, основну небезпеку становлять стан деяких технологічних об'єктів міста, стан медицини, ЖКГ та інших сфер. Також у ТСК заявили, що київська влада "кришує" гральний бізнес, незаконно знищує дитячі садки і об'єкти культури, проводить масштабні фінансові махінації тощо.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 523 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...