«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 03:47:44

Головна » 2009 » Липень » 5 » Закарпаття: Вживав наркотики, аби краще підготуватися до екзамену...



Закарпаття: Вживав наркотики, аби краще підготуватися до екзамену...
11:40:26
 
Проблема наркоманії на Закарпатті поки що не набрала таких загрозливих масштабів, як, скажімо, в Кривому Розі чи Миколаєві, де ця біда повально «косить» молодь. Проте й серед закарпатців щороку з’являється більше любителів «покайфувати» або заробити на продажу дурман-зілля. Як, наприклад, персонажі кримінальної історії, яку розслідували міліцейські слідчі і яка тепер перебуває на розгляді в суді.

 

Чоловік привіз, дружина реалізовувала...

 

Жителю одного із сіл Іршавщини Іванові лише 25 років. Він має вищу юридичну освіту, закінчив Київську міліцейську академію, хоча в органах внутрішніх справ жодного дня не працював. Заробляв на життя тим, що батьковою вантажівкою розвозив різний товар по населених пунктах Україні і за кордон. Непогано заробляв, особливо до нинішньої економічної кризи. Тож без грошей Іванко не сидів. Але потягнуло хлопця на кримінал -  вирішив збувати наркотичні препарати, через що й опинився на лаві підсудних.

 

Повертаючись якось із чергового рейсу з Києва, він заночував на автостоянці поблизу міста Рівне. Біля дальнобійників традиційно вештається різноманітний люд: бабусі пропонують вареники та пиво, розкуті молодиці - власне тіло... Можна тут придбати пляшку горілки і навіть «наркоту». Саме з останньою, за словами іршавця, до нього й підійшов на стоянці незнайомий молодик, запропонувавши вигідну ціну - по 120 гривень за «кубик» метамфетаміну. Маючи намір непогано заробити, закарпатець погодився придбати 5 «кубів» за 600 гривень. Коли вдарили по руках, рівненчанин підказав: метамфетамін можна розбавити аскорбіновою кислотою, тобто звичайними вітамінами. За кольором вони схожі, клієнти нічого не зауважать, а вага буде більшою.

 

Уже вдома іршавець придбав в аптеці пачку «аскорбінки», розчавив таблетки на порошок, добавив до купленої «наркоти». Таким чином він отримав із п’яти дванадцять «кубиків» психотропного препарату.

 

Метамфетамін молодик зберігав у шприці, який переховував у кишені куртки в шафі. Якось на той шприц натрапила Іванова дружина Оксана. Поцікавилася, що це? Чоловік зізнався, мовляв: наркотики. Жінка спершу розлютилася, стала сваритися, вимагала негайно викинути небезпечну речовину, за яку можуть «посадити». Але потім зм’якла, зрозумівши, що на цьому можна непогано заробити... Навіть більше, дружина стала соратником чоловіка у справі продажу наркотиків. В її обов’язки входило купувати одноразові шприци, в які треба було розфасовувати для клієнтів «дози», а також передавати наркотики посередникові за відсутності чоловіка, котрий часто їздив у відрядження.

Пізніше Оксана зізнається, що знала, яку небезпеку таять наркотики, але погодилася допомагати чоловікові, бо «дуже любить його», та й грошенят хотілося...

 

Злочинний наркобізнес

 

Сам торгувати «наркотою» Іван не хотів. І лячно було попастися, й часу на це не мав, а головне - не знав, де знайти клієнтів. Тож запропонував вести торг своєму односельцю та ровеснику Олександру, з яким зналися з дитинства, товаришували. Домовились, що Іван братиме по 250 гривень за «кубик», а все, скільки вторгує Сашко більше, - це його «навар». Отак «бізнес» і закрутився.

 

У рідному селі на дискотеках та в інших місцях наркокур’єр підшуковував серед молоді любителів «кайфонути», всіляко розхвалюючи свій товар. І хлопці радо купували порошок. Мабуть, аби виглядати більш «крутими».

 

Найцікавіше те, як самі вони пояснюють свою пристрасть до «наркоти».

- Я чув від випадкових людей, що в селі можна придбати порошок амфетаміну, який ще називають «нюх», - зізнається один із покупців, студент університету Юрій, який проходить у справі як свідок. - Мені відомо, що це заборонена психотропна речовина, я про це читав у газетах, чув по телебаченню. Знаю, що його вилучали працівники міліції і що цей порошок нюхають для підвищення працездатності організму, він має сильну стимулюючу дію. Мені було цікаво, тому я хотів спробувати. Пакетик із купленою речовиною я сховав і нікому про це не розповідав. Саму речовину вжив 31 грудня 2008 року на свято Нового року, щоб танцювати до ранку. Після вживання я дійсно відчув приплив енергії та веселість. Далі повинен був складати державний іспит. Щоб всю ніч готуватися до нього й не заснути, я вирішив вжити другу порцію речовини. Звечора спожив одну дозу, а наступного ранку, аби не почуватися втомленим, вжив ще раз...

 

А ось пояснення іншого юного «клієнта» наркоділків, жителя Іршавщини Олександра:

- Я довідався, що в Івана можна придбати психотропну речовину, яку я називав «движ». Мені стало цікаво, тому вирішив, що колись спробую. 31 січня зустрівся з Іваном. Хотів придбати 2,5 «кубика», але при зустрічі з’ясувалося, що 1 см куб. коштує 300 гривень. У мене було тільки 200, тому я зміг купити тільки «півкуба». Я відрахував йому 150 гривень і тієї ж ночі пішов на дискотеку, де вжив цю речовину за два рази. Нікому, звісно, не розповідав...

 

- Наприкінці січня я хотів відремонтувати свій автомобіль, встановити звукоізоляцію, - пояснює ще один любитель «кайфу», студент Валерій. - Мав намір зробити це за одну ніч. Щоб працездатність не знизилася і не хотілося спати, я вирішив вжити психотропну речовину. Знав, що це незаконно, але хотів спробувати. Купив в Івана 0,5 см куб. за 125 гривень. Шприц з речовиною сховав вдома у гаражі, нікому з рідних про це не розповідав. Ремонтував автомобіль майже до ранку. Вжив речовину за два рази.

Отак-от, цікаво було хлопцям! Погодьмося, смішними виглядають їхні виправдання: один хотів вчитися, другий танцювати, третій ремонтував машину... Вони прекрасно усвідомлювали, що вживання наркотиків – це злочин. До того ж, не відомо, як тепер складеться їхня доля, чи не «підсіли на наркоту», адже метамфетамін, як і амфетамін, належить до синтетичних наркотиків, до яких організм звикає досить швидко...

 

Слово - за судом

 

Іван з дружиною та його приятель Сашко невдовзі попалися міліціонерам. Про те, що на Іршавщині в одному із сіл налагоджено збут метамфетаміну, довідалися працівники УБОЗ ГУМВС. Тим часом Іван знову побував на Рівненщині, відшукав загадкового хлопця на автостоянці і придбав ще 10 «кубів» метамфетаміну по 150 гривень за кожен. Удома розбавив речовину аскорбіновою кислотою. Невдовзі і «свіжий» клієнт знайшовся…

На початку лютого цього року працівники Управління боротьби з організованою злочинністю затримали спершу Олександра, а далі Івана з дружиною. У будинку «бізнесменів» провели обшук, під час якого серед одягу міліціонери знайшли та вилучили шприци із метамфетаміном.

 

Обвинувачувані частково зізналися у скоєному. У матеріалах кримінальної справи (розслідував її слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції О.Гетик) вони проходять як організована злочинна група, з чітко розподіленими ролями. Санкція статті 307-ї Кримінального кодексу України (придбання та збут психотропних речовин, вчинений групою) передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Тепер останнє слово - за судом, повідомляє ВЗГ ГУМВС.

 

Іван ГРИЦАН, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
 
Категорія: Кримінал | Переглядів: 455 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...