«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 05:33:25

Головна » 2009 » Липень » 6 » Які каші найшкідливіші і найкорисніші?



Які каші найшкідливіші і найкорисніші?
14:09:25

У кашах багато вітамінів групи В, магнію, калію, цинку, селену. Все це корисні і потрібні речовини. У гречаній, вівсяній і ячній кашах багато клітковини, а вона перешкоджає виникненню закрепів. Білок в кашах середненький, за винятком гречки. У цій крупі ідеальний набір незамінних амінокислот.

"Але найбільше в кашах крохмалю, і це справжнісінька ахилесова п`ята всіх круп, - говорить Олександр Міллер, лікар-дієтолог, кандидат медичних наук. - Вони на 70-85% складаються з цієї речовини, що перетворюється в травній системі в солодку глюкозу. Майже вся вона всмоктується в кров. І чим легше відбувається вивільнення глюкози з продукту, тим швидше вона засвоюється і тим шкідливіший продукт: він більше підвищує цукор в крові і сильніше сприяє утворенню жиру. У результаті це приводить до ожиріння і цукрового діабету".

Щоб розділити всі продукти залежно від того, як вони підвищують цукор, медики придумали спеціальний показник - ГІ (глікемічний індекс). Найшкідливіший продукт - сироп глюкози, у нього індекс 100. Все їстівне, залежно від ГІ, ділять на три групи: у шкідливих продуктів індекс вищий за 70 (вживати їх потрібно якомога рідше - вони швидко підвищують глюкозу в крові), у помірних продуктів ГІ - від 56 до 69, а у хороших – менш як 55. Навіть найкращі каші - вівсянка, гречка і рисова з довгого зерна - знаходяться, по суті, на межі між корисними і помірними продуктами. І це означає, що об’їдатися не варто.

Найулюбленіша у нас каша - найшкідливіша. У манці багато крохмалю, і ГІ у неї зашкалює, а білка, вітамінів, мінералів у ній мало. Манка взагалі особлива крупа, по суті, це побічний продукт, що утворюється при виробництві пшеничного борошна. Після помелу завжди залишається 2% дрібних скалок зерна, які лише трохи більші борошняного пилу, - це і є манка.

Рис близький по "корисності" до манки. Правда, є декілька видів реально корисного рису. Коричневий рис не шліфують, і він зберігає коричневу висівковоподібну оболонку, в якій зосереджені вітаміни В1, В2, Е і РР. Непоганий довгий рис, він менше розварюється, і у нього низький ГІ.

 
Рейтинг каш.
 
Низький ГІ (до 55):
 
гречана каша - 54
 
вівсяна каша - 54
 
рис довгий - 41-55.
 
Середній ГІ (56-69):
 
рис коричневий - 50-66
 
каша із звичайного рису - 55-69 (іноді до 80)
 
рис басматі - 57
 
вівсяна каша швидкого приготування - 65.
 
Високий ГІ (більш як 70):
 
манна каша - 81.
 
 
Категорія: Здоров’я | Переглядів: 506 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...