«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 16:23:44

Головна » 2011 » Червень » 9 » Декан стоматфакультету Юрій Переста: «Намагаємося виховувати лікарів нового рівня»



Декан стоматфакультету Юрій Переста: «Намагаємося виховувати лікарів нового рівня»
17:56:20
 
 
Це літо для стоматологічного факультету стане символічним, адже тут вперше відбудеться вручення дипломів випускникам – новій закарпатській когорті лікарів-стоматологів. Як все починалося, керівник і головний натхненник факультету доктор медичних наук, професор Юрій Переста згадує з легкою сентиментальністю. Адже головне – це результати роботи. А подивитись є на що - за п’ять років цей факультет став одним з кращих в УжНУ.
Умови навчання студентів відповідають найвищим європейським стандартам, науково-викладацький потенціал продовжує стрімко зростати, факультет постійно ініціює й підтримує соціальні проекти й акції, відкриває філіали й клініки. Зокрема про останнє дітище на базі стоматологічного факультету – зубопротезну лабораторію – ми й попросили розповісти Юрія Юрійовича

ФОРМУВАННЯ ЗАКАРПАТСЬКОЇ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ШКОЛИ
 
- Наприкінці травня ви урочисто відкрили зубопротезну лабораторію…
 
- Так. Це для нас дуже важливий етап. Тому, що відкриттям цієї лабораторії ми повністю завершили реконструкцію стоматологічного факультету, всі базові внутрішні роботи закінчені. На сьогодні на базі факультету вже створені студентська стоматологічна поліклініка (2008-2009 рр.), клініка дитячої дентальної гігієни (2009 р.), клініка імплантології і щелепно-лицьової хірургії (2010 р.), а також зубопротезна лабораторія (2011 р.). Це крім деканату, навчальних центрів, лекційних зал, аудиторій і навіть студентського кафе. Такого вагомого результату нам вдалося досягти за неповні п’ять років, коли у 2007 році ми самостійно почали реконструкцію будівлі колишньої їдальні УжНУ. На сьогоднішній день реконструйовано 2, 200 м кв. Наразі ще тривають зовнішні роботи по утепленню студентського корпусу.
 
- Які перспективи дає відкриття цієї лабораторії студентам і краю загалом?
 
- Зубопротезна лабораторія – це сучасна лабораторія, яка дозволить нашим студентам вивчати питання ортопедичної стоматології, прослідковувати виготовлення протезів від початку й до кінця. Вона включає в себе центри знімного й незнімного протезування, центр литва зубних протезів і бюгелів. А також чотири навчальні центри компаній, які на сьогодні є лідерами на стоматологічному ринку України й світу. Це компанії «Дегудент» - світовий лідер з виготовлення керамічних мас, «Бредент» - лідер у виробництві бюгельних протезів, «Інфо-лайн» - кращі імплантати, а також вітчизняна компанія «Крондентал» - лідер у виробництві фотополімерних матеріалів. Це я б хотів особливо підкреслити, адже співпраця з такими провідними компаніями дає нашим студентам можливість вивчати й опановувати найкращі, найсучасніші стоматологічні технології й тенденції, щоб надалі мислити новими категоріями, активно використовувати їх у лікувальному процесі і надавати якісні послуги населенню. Ще через п’ять років кожен 2-й стоматолог у Закарпатті буде нашим випускником. Тож тепер ми формуємо нове покоління стоматологів і закарпатську стоматологічну школу в цілому.
 
- Я знаю, що в ужгородській лабораторії обладнання одне з кращих у Європі. Звідки берете гроші на його купівлю? Чи допомагає влада?
 
- Оснащення лабораторії ще не завершене, але ми вже придбали частину передового дорогого устаткування. Зокрема, ми купили найсучасніший цифровий ортопантомограф - рентгенівський апарат «Планмека». Це - фінляндський апарат, один з кращих європейських взірців, що надає надвисокий рівень діагностики. Наші викладачі й студенти вже працюють з ним. Він надзвичайно необхідний для ортопедичної стоматології та імплантології, адже дозволяє робити якісні рентгенологічні обстеження щелепи. А також деяке обладнання нам подарували меценати, спонсори і представники кращих європейських фірм, які були на відкритті зубопротезної лабораторії. Маю сказати, що влада нам також допомагає. Цього року на сесії обласної ради було прийнято програму «Розвиток стоматологічного факультету», на яку передбачається витратити 600 тис. грн. Ці кошти ми плануємо використати для придбання медичного устаткування. Перший транш – 150 тис. грн. ми вже отримали. Власне, за ці гроші ми й купили «Планмека». Також за рахунок програми обласної ради 2008-2009 рр. нам було виділено 1 млн. грн. для придбання медичного устаткування для студентів-стоматологів. Однак вона була профінансована тільки на 40% у зв’язку з економічною ситуацією. На ці кошти ми придбали 7 стоматологічних установок, повністю кабінет фізіотерапії і радіофізіограф, який був конче потрібний для навчання студентів.
 
КОНКУРС ДЛЯ ЗУБНИХ ТЕХНІКІВ ЗАКАРПАТТЯ
 
- Коли лабораторія почне працювати? Як буде формуватися колектив?
 
- Передбачається, що лабораторія запрацює з вересня місяця. Крім навчальних центрів, ми влаштували в ній і зал для навчання студентів. Але головне, що ми плануємо вже найближчим часом – це відкриття на базі нашої лабораторії курсів підвищення кваліфікації зубних техніків Закарпатської області, а в перспективі - і Західного регіону. Такий проект ми започаткували разом із Національною медичною Академією післядипломної освіти ім. Шупика (НМАПО) у Києві. Тобто зараз ми готуємо договір між Управлінням охорони здоров’я, Ужгородським національним університетом та НМАПо для проведення сертифікованих курсів підготовки і перепідготовки фахівців зубних техніків. Такі курси будуть проводитися вперше.
 
- Цікава ідея провести курси. Що вони дають і коли розпочнуться?
 
- Такі курси підвищення кваліфікації зубних техніків будуть проходити у два етапи. Перший розпочнеться в Ужгороді вже 10 червня. Його мета – відбір учасників для Всеукраїнського конкурсу у Києві. Конкурс – це завжди добре, адже на словах говорити, хто кращий чи гірший - одне, а от на практиці і в процесі роботи видно одразу, як людина виконує свою роботу, на що здатна. Це добре і для самих зубних техніків, бо вони мають змогу проявити свій професіоналізм, показати рівень і навчитися чомусь новому. А також ми плануємо після конкурсного етапу у Києві запросити кращих зубних техніків на роботу у власну лабораторію. Нам хочеться мати кращих спеціалістів. Для студентів це можливість співпраці з провідними зубними техніками. Тобто ми розпочали цей процес і серйозну роботу, яка в перспективі принесе користь для наших студентів, для наших краян і дозволить підняти ще вище рівень стоматологічної допомоги населенню Закарпаття.
 
СТОМАТОЛОГИ: «НАС НЕ ТРЕБА БОЯТИСЯ!»
 
- Чого намагаєтеся вчити своїх студентів в першу чергу? Як гадаєте, що можна зробити, щоб люди перестали боятися стоматологів?
 
- Ми практикуємо нову філософію навчання студентів. Їм потрібно довести, що найважливішим є комплексне й послідовне лікування будь-якої патології. Адже стоматолог повинен мати цілісне розуміння проблеми, а вже потім обирати найбільш підходящий та якісний метод її лікування. Стоматологи взаємодіють й проводять консультативне лікування з терапевтами, ортодонтами, ортопедами й хірургами. Вони повинні чітко усвідомлювати послідовність маніпуляцій. Тільки тоді лікарі почнуть мислити прогресивно, по-новому. А також вони повинні навчитися якісно застосовувати нові, передові стоматологічні технології, керуватися ними у роботі. Адже на даний момент стоматологія в Україні перебуває на європейському рівні, а часом і випереджає «закордон» за темпами розвитку. Що ж до іншої частини питання, то я повинен сказати, що, на жаль, зараз рівень профілактики зубних захворювань, рівень культури й самогігієни у населення Закарпаття на нулі. Цю ситуацію потрібно змінювати. Тому що, коли люди звертаються із застарілими проблемами, болю зазвичай більше і у них більше страху перед лікарем. Батькам, наприклад, потрібно привчати дітей до походів до стоматолога і до догляду за собою змалку, років з 3-х, а не з 10-15-ти. Ми також вчимо наших студентів встановлювати психологічний контакт між лікарем і пацієнтом. Маю сказати, що в Європі лікування дітей проходить під анастезією, щоб звести до мінімуму негативний фактор при огляді і лікуванні і щоб вони не боялися. Думаю, що такий метод скоро стане актуальним і для нас.
 
- В Європі модно підтримувати соціальні проекти. Я знаю, що ви часто ініціюєте проведення подібних акцій.

- Ми дійсно часто підтримуємо чи організовуємо цікаві події, які мають смислове й соціальне навантаження. Зокрема, одна із акцій називається «Здорова усмішка дитини», коли студенти старших курсів стоматфакультету і викладачі оглядають і проводять консультації для дітей дитячих садків і молодших класів. Дітей автобусами доставляли на наш факультет у клініку дитячої дентальної гігієни, де їх оглядали спеціалісти. Але постійно організовувати поїздки автобусами не дуже економічно вигідно, тому ми прийняли рішення, що надалі наші фахівці самі будуть їздити у школи і там на місцях проводити огляд дітей. Є навіть затверджений графік виїздів – двічі на тиждень: середа і п’ятниця. Варто сказати, що ми маємо право оглядати дітей, а от лікувати без дозволу батьків – ні. Але головне полягає в іншому - діти пройшли консультацію і батьки в курсі, що їх потрібно вести до лікаря-стоматолога. Також за сприяння начальника УМВС в Закарпатській області Віктора Русина ми відкрили на базі поліклініки УМВС факультетську стоматологічну клініку – 80 м кв., де працюють двоє наших викладачів. На базі цієї поліклініки проходять обстеження і лікування співробітники УМВС і члени їхніх родин. На сьогодні у клініці оглядається 500 дорослих і дітей щомісяця. А ще ми працюємо у напрямку благодійної або соціальної допомоги для ветеранів УМВС в Закарпатській області. Певну категорію людей лікуватимуть безкоштовно. І, нарешті, ще один напрямок соціальної роботи - наші студенти взяли шефство над дитячим будинком у Чинадієві. Разом з викладачами студенти лікують дітей, даруючи їм подарунки.

АКТУАЛЬНО:ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2011

- За якими спеціальностями ви готуєте студентів?

- На стоматологічному факультеті одна спеціалізація – це стоматологія. Студенти вчаться п’ять років, а далі йдуть в інтернатуру, де обирають собі більш вузьку спеціалізацію, наприклад, дитяча стоматологія. Цього року у нас відбудеться перший символічний випуск п’ятикурсників. Радо можу сказати, що 25 студентів вже пройшли розподіл по різних лікувальних закладах Закарпаття й України, але з них 21 випускник залишається у Закарпатській області. Минулого року наш факультет був одним з найпопулярніших факультетів УжНУ, навчальні місця були заповнені на 100%. Тільки два факультети повністю виконали ліцензійний набір –це стоматологічний та словацька мова й філологія.

- Як думаєте, ця позитивна тенденція збережеться й цього року?

- Зараз важко дати відповідь на це питання. Прийом документів на наш факультет буде проходити так, як і всюди, розпочнеться 1 липня, а закінчиться 31. У нас також діятиме подвійна система подачі документів – традиційна, коли студент сам здає документи, і експериментальна програма вступу до ВНЗ – подача документів через мережу Інтернет. Дана система буде поширена тільки на абітурієнтів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, які вступатимуть на денну форму навчання. Також діє інформаційно-пошукова система «Конкурс», яка вже декілька років поспіль успішно використовується, дозволяючи абітурієнтам відслідковувати свої рейтинги. Але проблемою цієї вступної кампанії є можливий недобір студентів на деякі спеціальності. Це можна пов’язати з демографічною ямою, адже цього року випускників шкіл буде лише 196 тис., коли минулого року їх було 340 тис. Але, я гадаю, що студенти будуть вибирати ті вузи й факультети, які надають високий рівень навчання, якісні умови, прийнятну ціну. За всіма цими параметрами наш факультет «на висоті».

- Тож чи можна говорити, що скоро ви повністю забезпечите область стоматологами?

- Досвід показує, що на сьогодні бракує дитячих стоматологів. Але життя рухається за своїм звичним циклом. Тому десь з’являються нові посади, нові ставки лікарів, нові потреби в людях, нові можливості. Проходить нормальний процес зміни кадрів. І, звичайно, що стоматологи потрібні і у державні, і у приватні клініки чи кабінети. Ми будемо старатися забезпечити нашу область повністю. Але маю сказати, що наші студенти мають змогу працювати за кордоном, якщо підтвердять інтернатуру. І такі прецеденти є, тому що ми підписали договір із клінікою «Петрамед» у Словацькій Республіці, котра готова забирати 10 наших випускників щороку до себе на роботу. Тож, принаймні, для навчання студентів на стоматфакультеті ми вже організували умови найвищої якості для того, аби виховати високоінтелектуальних фахівців європейського рівня.

- Бажаємо вам у цьому успіхів.

P.S.: Днями стало відомо, що доктор медичних наук, професор, декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста отримав «Орден Честі» Європейської академії природознавства за високі досягнення у медичній науці.
 
Лілія МАТІЦО, «НЕДІЛЯ»
 
Джерело: http://nedilya.at.ua
Категорія: Ужгород | Переглядів: 737 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...