«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 21:42:34

Головна » 2010 » Грудень » 15 » Генпрокуратура поновила допити учасників акції "Україна без Кучми"



Генпрокуратура поновила допити учасників акції "Україна без Кучми"
11:14:52


Генеральна прокуратура поновила розслідування справи організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми" (УБК), яка проходила в 2000-2001роках.

За інформацією видання "КоммерсантЪ-Україна", за останній тиждень були допитані голова виконкому УНА-УНСО Руслан Зайченко та члени УНА-УНСО Владислав Мирончук та Олег Бойко.

Як повідомив народний депутат Андрій Шкіль ("БЮТ-Батьківщина"), весь цей час справа була "у підвішеному стані", і зараз її відновили.

"Кримінальна справа знаходиться в Генпрокуратурі, на Борисоглібській (в Головному слідчому управленні – прим. ред.)", - зауважив Шкіль.

Нардеп розповів, що його поки не викликали до ГПУ для надання свідчень, але йому відомо, що з іншими учасниками УБК "проводяться бесіди".

У Генпрокуратурі поки не дають коментарів з цього приводу. "Я нічого про це не знаю. Якщо стане відомо, повідомлю", - заявив керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

Активісти УБК вважають, що, використовуючи справу про організацію масових заворушень часів президента Леоніда Кучми, ГПУ намагається чинити тиск на опозиціонерів, які виступають проти політики президента Віктора Януковича.

За інформацією видання, Генпрокуратура вже допитала трьох активістів УБК, які відбули тюремне ув'язнення, - чинного голову виконкому УНА-УНСО Руслана Зайченка і членів цієї організації Владислава Мирончука та Олега Бойка. Вони заявили, що більшість поставлених слідчим питань стосувалися участі в УБК Андрія Шкіля.

"На всі запитання слідчого про події 9 березня і участь у них пана Шкіля я заявив, що маю контузію, отриману під час збройного конфлікту в Придністров'ї, страждаю провалами в пам'яті і не пам'ятаю точного розвитку подій 9 березня", - заявив Зайченко.

Владислав Мирончук повідомив, що його бесіда зі слідчим була нетривалою, а всі свідчення зайняли близько півтора сторінок друкованого тексту: "В основному мене запитували про роль Шкіля у подіях 9 березня. Я сказав, що Шкіль, звичайно, там був, але я не бачив, щоб він як полководець на білому коні кричав "Вперед! На штурм!".

Голова київського відділення УНА-УНСО Ігор Мазур, який відсидів три роки за участь в УБК, розповів, що ГПУ йому ще 7 грудня почали телефонувати і приходити за старою адресою, де мешкає його колишня дружина, а він сам не живе вже десять років.

"Але я сказав, що зайнятий і у мене немає часу розмовляти. А один раз відповів, що мені нема чого додати - всі мої свідчення є в матеріалах справи", - розповів Мазур.

Він додав, що слідчий просив розповісти і "про дії інших учасників акції, про тих представників опозиційних сил, хто був у перших рядах".

Як відомо, наприкінці 2000 року, після того як у Верховній раді були оприлюднені "плівки Мельниченка", представники опозиції створили комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми".

15 грудня 2000 року організація почала акцію громадянської непокори "Україна без Кучми": у Києві на Майдані Незалежності були встановлені намети, щодня проходили мітинги.

Кульмінацією акції стали події 9 березня 2001 року, коли біля адміністрації президента відбулися зіткнення між опозиціонерами і міліцією. Серед затриманих виявилися члени УНА-УНСО, зокрема тодішній лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Десять осіб були звинувачені в організації масових заворушень і засуджені до ув'язнення на терміни від двох з половиною до трьох з половиною років. Шкіль провів у СІЗО 13 місяців. Вийти на волю він зміг завдяки мандату народного депутата, який отримав, перебуваючи під арештом, в результаті перемоги на виборах у 121-му мажоритарному окрузі (Львівська область). У 2003 році ПАРЄ визнала заарештованих учасників акції 9 березня політичними ув'язненими.


Джерело http://tsn.ua

Категорія: Україна | Переглядів: 438 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Співробітника українського посольства в Ірландії затримали за їзду на авто без двох шин
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...