«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 09:32:38

Головна » 2010 » Вересень » 10 » Горбатий динозавр змінив уявлення про час появи пір'я



Горбатий динозавр змінив уявлення про час появи пір'я
16:45:00
 
Пір'я у динозаврів могли з'явитися набагато раніше, ніж вважалося до цих пір. Такий висновок учені зробили за підсумками дослідження скелета незвичайного горбатого ящера, знайденого в Іспанії. Стаття з описом знахідки з'явилася в журналі Nature.

Практично цілий скелет динозавра Concavenator corcovatus віком 125 мільйонів років був знайдений в 2003 році неподалік від міста Куенка в центральній частині Іспанії. Назва динозавра перекладається як "горбатий мисливець з Куенки", уточнює портал Science News. Незвичайне ім'я пояснюється тим, що на спині ящера розташовувався невеликий горб - вчені зробили такий висновок, так як два хребці динозавра помітно довше інших. Поки що дослідники не можуть однозначно сказати, навіщо C. corcovatus був потрібен горб. За однією з версій, тварини могли з його допомогою охолоджуватися, або ж вони використовували виріст так само, як сучасні верблюди.
 
Крім горба скелет C. corcovatus несе ще одну незвичайну рису - на передніх лапах розташовуються характерні утворення, які типові для птахів і необхідні для зміцнення пір'я. Якщо дивні потовщення дійсно виконували саме таку функцію, то палеонтологам доведеться переглянути свої погляди на час виникнення пір'я.

До цих пір вважалося, що пір'я виникли у групи динозаврів Coelurosauria (целурозаври), до якої належать, зокрема, тиранозаври і велоцераптори (невеликі хижі ящери, які пересувалися на двох задніх кінцівках), а також предки сучасних птахів. C. corcovatus відноситься до іншої групи динозаврів, і через те, що вчені сумніваються, що пір'я могли виникнути в еволюції двічі, цей факт означає, що їх зачатки з'явилися у спільних предків Coelurosauria і "горбаня з Куенки". Найближчими відомими предком є динозаври з групи Neotetanurae, що жили в період від 171 мільйона років до 165 мільйонів років тому.

Це не перша робота, в якій наводяться докази того, що пір'я виникли в еволюції досить рано. Так, в 2009 році в Китаї був знайдений птахотазовий динозавр з залишками пір'я. Цей ящір мешкав на Землі близько 200 мільйонів років тому.
 
Категорія: Цікаво | Переглядів: 370 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...