«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 06:34:05

Головна » 2010 » Квітень » 15 » Грищенко влаштував кадрову чистку в МЗС



Грищенко влаштував кадрову чистку в МЗС
14:07:51
Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко ініціював масштабну кадрову ротацію керівництва МЗС та глав дипломатичних представництв за кордоном.

У середу на сайті Кабінету міністрів з'явилося розпорядження про відставку заступника міністра закордонних справ Валерія Чалого і призначення на цю посаду Віктора Майко. Пан Майко з 2005 року був послом України в Туркменії і Афганістані (за сумісництвом). Пан Чалий раніше курирував інформаційну політику МЗС.
Валерій Чалий зазначив, що його відставка не пов'язана персонально з міністром Костянтином Грищенком. Втім, джерела стверджують, що головною причиною його відставки стали саме розбіжності з міністром.

Ротація керівництва МЗС на цьому не завершиться - найближчим часом будуть призначені ще два заступника міністра і один перший заступник - про це повідомили декілька джерел у дипломатичному корпусі. На вакантну з червня 2009 року посаду першого заступника глави МЗС буде призначений нинішній посол України в США (з 2005 року) Олег Шамшур. Заступником міністра стане Павло Клімкін, який очолює департамент МЗС з питань європейської інтеграції. Цю інформацію підтвердило джерело в самому департаменті. Швидше за все пан Клімкін змінить профіль діяльності і буде курирувати економічний напрям МЗС, зокрема роботу торговельно-економічних місій. Як повідомлялося, Кабмін прийняв рішення ввести ці місії, що мали раніше значну автономію, до складу українських диппредставництв. Ще одним заступником, як очікується, стане Іван Кулеба (посол України в Чехії в 2004-2009 роках, заступник глави МЗС у 2002-2004 роках).

Частина нинішніх заступників міністра звільнять посади і будуть спрямовані на посольську роботу. Крім цього, очікується масштабна ротація керівників дипломатичних представництв України. Деякі з них підуть у відставку планово - зокрема, посли у Великобританії Ігор Харченок і в Польщі Олександр Моцик (обидва працювали в посольствах з 2005 року). Але від деяких дипломатів МЗС вимагає залишити пости до завершення терміну перебування. У їх числі посол у Франції Костянтин Тимошенко (з 2007 року) і глава місії України при Євросоюзі Андрій Веселовський (з 2008 року).

"Ротація в МЗС - звичайна справа, але вона не повинна проводитися до закінчення планового терміну перебування послів за кордоном. У посла є можливість судитися з міністерством і вигравати справу", - пояснив народний депутат, член парламентського комітету у закордонних справах Андрій Шкіль (БЮТ ).

У результаті ротації звільняються вакансії послів України в найбільших країнах-партнерах. Послом у США, за інформацією, стане Олександр Моцик, це рішення погоджено з адміністрацією президента. Новим послом в Євросоюзі буде Костянтин Єлісєєв. На сьогодні він є заступником голови МЗС і курирує європейський напрям. Днями до Брюсселю був направлений запит на агреман щодо його кандидатури. Відповідь ще не отримано, підкреслюють джерела. Необхідно відзначити, що до пана Єлисєєва в ЄС ставляться трохи насторожено - він відомий як жорсткий переговірник, що традиційно викликає негативні емоції у партнерів з переговорних груп ЄС. Але Брюссель не відмовить йому в агремані, оскільки там вважають неприпустимою паузу у взаєминах.

"Імовірність відмови близька до нуля", - відзначив один із зарубіжних дипломатів. У середу також стала відома найбільш вірогідна кандидатура на посаду посла в Російській Федерації, що вивільнилася після призначення Костянтина Грищенка главою МЗС. Раніше в ЗМІ була оприлюднена інформація про те, що послом України в Росії буде призначений народний депутат Леонід Кожара (Партія регіонів). У профільному парламентському комітеті підтверджують, що його кандидатура розглядалася, але найбільші шанси очолити посольство РФ зараз у першого заступника глави МЗС Володимира Хандогія.

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл заявив, що "Костянтин Грищенко спочатку схилявся до кандидатури Хандогія і навіть дав йому вказівку готуватися до переїзду". "Потім сталася якась інтрига, і почали нав'язувати питання про Леоніда Кожара. Хоча сам Леонід, як я розумію, був не в захваті від такого варіанта, адже Росія - не зовсім його напрямок. Він більше орієнтований на ЄС і США. Тепер, наскільки мені відомо, Хандогію надійшла нова вказівка готуватися до від'їзду до Росії", - розповів пан Чорновіл. "У мене також є інформація, що послом буде Хандогій", - погодився з ним Андрій Шкіль.

Послом у Франції планують призначити Олександра Купчишина, нинішнього заступника глави МЗС. У ще одну стратегічно важливу для України державу - Бельгію, яка одержує у другому півріччі статус голови ЄС, - буде спрямований Ігор Долгов, який раніше працював послом у ФРН. У всі ключові країни будуть направлені кадрові дипломати.
 
 
Категорія: Політика | Переглядів: 384 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...