«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 15:42:09

Головна » 2011 » Січень » 27 » Громадські організації звернулися до Табачника з критикою Концепції мовної освіти



Громадські організації звернулися до Табачника з критикою Концепції мовної освіти
12:07:11


Положення розробленого Міносвіти проекту Концепції мовної освіти в Україні в майбутньому збільшать наявне розділення в суспільстві за мовною ознакою і напругу між носіями різних мов, вважають у громадських організаціях.

Про це йдеться у зверненні представників громадських організацій до міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

"Вражає загальна тональність концепції, яка чомусь подає українську мову в етноцентричному ракурсі, а російська - в модерно-прагматичному. Така постановка питання, з нашої точки зору, не сприятиме виходу української мови і культури з шароварного контексту і не буде однозначно мотивувати молоде покоління до вивчення державної мови як мови прогресу, престижу, високого соціального статусу ", - наголошується у зверненні.

Підписанти документу також вважають абсурдним прагнення авторів концепції отримати в результаті впровадження своїх ідей "багатомовність, яка передбачає усвідомлене розмежування мовних систем і відносно вільний перехід з однієї мови на іншу".

На думку представників громадських організацій, це було б логічним, якби "мовна особистість українських учнів і студентів була сформована, якби за роки незалежності була успішно піднята престижність української мови і подоланий комплекс неповноцінності".

"Тільки після того, як будуть подолані всі негативні культурні наслідки постколоніального минулого, можемо починати етап створення комфортного середовища для мов, яким нічого не загрожує, наприклад, для російської", - наголошується у зверненні.

Автори звернення також висловлюють обурення стосовно того, що Міністерство освіти розмістило цей, один з найважливіших освітніх документів, на своєму сайті напередодні Нового року, якраз перед початком цілого циклу свят, і закликало громадськість подати зауваження і пропозиції до проекту до 20 січня 2011 .

"На нашу думку, дивно розраховувати на всебічне, масштабне обговорення тексту концепції під час новорічно-різдвяних свят", - наголошується в документі.

Звернення підписали уповноважені представники Центру сприяння підприємницької діяльності, ГО Форум видавців, Центру політико-правових реформ, Всеукраїнської громадської організації Не будь байдужим! ГО "Центр UA, Донецької обласної організації ВГО" Комітет виборців України, Громадського комітету національної безпеки України, Громадського Руху ОПОРА. У цілому документ підписали представники 26 громадських ініціатив та організацій.

Як повідомлялося, 27 грудня 2010 Міносвіти оприлюднило на своєму сайті для обговорення проект Концепції мовної освіти в Україні. Згідно з висновком низки експертів, даний законопроект суттєво звужує використання української мови в загальноосвітніх закладах.
Проект Концепції мовної освіти в Україні також розкритикував низку українських письменників.

Раніше українські письменники звернулися з листом до міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитру Табачнику. У ньому наголошується, що розроблений Міністерством проект Концепції мовної освіти в України є неприйнятним і таким, що не має права на існування в українській освіті. 


 
Категорія: Україна | Переглядів: 352 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...