«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 11:02:01

Головна » 2011 » Червень » 6 » Гузар розповів, чому українці втратили почуття демократії



Гузар розповів, чому українці втратили почуття демократії
10:51:16
 

Колишній предстоятель Української греко-католицької церкви, Блаженнійший Любомир Гузар вважає, що українці втратили почуття демократії, оскільки триста років ними керував хтось чужий.

Про це блаженніший Любомир Гузар написав у своїй статті для ZN.UA.

"У нас, українців, великі труднощі з визначенням напряму розвитку країни як держави - самі не впевнені в тому, що демократія добрий шлях для нас. Чому б не монархія, диктатура, деспотія? Але ми повинні вчитися бути демократами, послідовно до цього йти. Єдиний спосіб - робити свої помилки, але шукати, розвиватися в напрямку демократії ", - вважає блаженніший Любомир.

"Нам, українцям, нелегко бути демократами. Зокрема, тому, що не прислухаємося до себе, а охочіше дивимося, як зробили інші, - і в цьому наша слабкість. З цього треба намагатися вирости. Справжня демократія у нас ще не вступила в силу. Ми повинні над цим працювати", - пише він.

Зокрема, міркує Гузар, чому б нам, українцям, не схилитися до монархічної форми - як, наприклад, в Англії? Був би вождь - гетьман, або як ми там назвемо цього диктатора, і нехай він батогом нас направляє.

"Втім, диктатура - теж небезпечна річ, - попереджає блаженнійший. - Оскільки хто сказав, що диктатор обов'язково буде хорошим правителем?.. Ми мріємо про такого собі ідеального диктатора, який спрямує, а через п'ятдесят років скаже: ну, вистачить, ви вже виросли, ви виховані, вистачить диктатури, будемо жити інакше. Але таке рідко трапляється в історії. Зазвичай диктатори добровільно не відрікаються - їм завжди здається, що ще не час, що вони ще не завершили свою справу. Людина любить владу,їй важко від неї відмовитися".

На думку Гузара, українцям притаманна тенденція так думати через те, що ми жахливі індивідуалісти. І не маємо глибокої традиції демократії. "Дуже недоречно сліпо використовувати ті форми, які обрали для себе інші держави, - кожен повинен працювати відповідно до свого національного характеру", - вважає він.

У чому наша головна трудність, запитує блаженніший Любомир? І відповідає: вона в тому, що триста років живучи під окупаціями, ми втратили почуття відповідальності. "Ми втратили це почуття, ми забули його, адже триста років нами керував хтось інший, хтось чужий. Хтось, на кого ми покладали відповідальність за все. І знаходили в цьому втіху, оскільки було кого звинувачувати у всіх своїх негараздах", - наголошує Гузар.

Іноді, міркує далі він, можна почути, що у нас ніколи не було демократії, що ця традиція для нас чужа.

"Але згадайте наші князівські часи. Князі не були одноосібними диктаторами - крім князя, були бояри, а також були ченці, був інститут віче ... Потім настали важкі часи татарські, зруйнували це надбання. Деякі ознаки народовладдя ми бачимо вже в козаччину - вибори гетьмана січового або державного. Але пізніше знов почалися окупації - і ми знову ці напрацювання втратили. Маємо приклад такого гетьмана, як Іван Мазепа, - людини, яка нічим не поступається кращим представникам Західної Європи. Але пізніше знову почалися окупації - і ми знову ці напрацювання втратили".

"Ми не знищені. Але нам потрібен час, щоб змінитися. Стати кращими. У нас ще дуже багато того, що було сформовано при окупації. А зміни в людині - це дуже тривалий процес, що вимагає поколінь. Тому і нам потрібно кілька поколінь, щоб дорости до відчуття, що "доля моєї держави залежить від мене", - пише автор.

"Ми повинні вчитися бути демократами, послідовно до цього йти. Повинні старатися. Єдиний спосіб - робити свої помилки, але шукати, розвиватися в напрямку демократії. Нмає форми державного ладу кращої, ніж демократія, але немає і важчої", - резюмує Гузар.

Раніше, 21 травня, колишній Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ), доктор богослов'я Любомир Гузар в інтерв'ю 5 каналу заявив, що події, які відбулися 9 травня у Львові, були заздалегідь сплановані.
 
Категорія: Україна | Переглядів: 373 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Количество разводов в Украине за первое полугодие 2010 года снизилось
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Практично всі готелі в Україні звільнено від сплати податку на прибуток на 10 років через Євро-2012
Заробітки на виборах: 5 тисяч по оголошенню, 15 тисяч - по знайомству
У Києві стати депутатом можна за 50 тисяч доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...