«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 20:19:20

Головна » 2010 » Квітень » 21 » Янукович залишає ЧФ ще на 25 років



Янукович залишає ЧФ ще на 25 років
17:51:07
 
Президент України Віктор Янукович та президент Росії Дмітрій Медведєв під час зустрічі у Харкові підписали міждержавну угоду про подовження перебування російського Чорноморського флоту на території України на 25 років із правом подовження ще на 5 років після того за згодою сторін.

«Ми ухвалили рішення щодо подальшого перебування ЧФ Росії, оскільки це було важливо для наших російських колег і друзів», - сказав Віктор Янукович.
Він зазначив, що завдяки цій угоді російська сторона отримала визначеність стосовно присутності своєї військової бази в Україні.
Віктор Янукович також заявив, що це рішення і факт перебування Чорноморського флоту у Криму є позитивним чинником для забезпечення безпеки і стабільності не лише у Чорноморському регіоні, але й на європейському континенті в цілому.
Ми ухвалили рішення щодо подальшого перебування ЧФ Росії, оскільки це було важливо для наших російських колег і друзів.

У свою чергу, Президент Росії Дмітрій Медведєв зазначив, що Росія, отримавши такі міжнародно-правові гарантії для своєї військової бази, вкладатиме значні матеріально-фінансові інвестиції у розвиток не лише ЧФ, але й міста Севастополь.
До цього україно-російські угоди передбачали, що російський флот має залишити базу у Севастополі до 2017 року. Конституція України взагалі не дозволяє базування підрозділів іноземних збройних сил на території країни, а тому пункт про базування російського Чорноморського флоту було зафіксовано у перехідних положеннях до Конституції.
В обмін на це Україна отримає знижку на ціну на російський газ на 100 доларів у разі, як вона перевищить 330 доларів за тисячу кубометрів, або знижку на 30% від суми контракту, якщо ціна буде нижчою за 330 доларів за тисячу кубів.
Президент України Віктор Янукович наголосив, що упродовж десяти років така «газова інвестиція» російської сторони для України становитиме 40 млрд. доларів.
«Україна впродовж найближчих десяти років отримає реальний інвестиційний ресурс, що, за підрахунками фахівців, становитиме 40 млрд. доларів. Це дуже важливо у цей кризовий період», - сказав Президент України.
Віктор Янукович назвав таку домовленість «безпрецедентною в історії відносин між країнами» і подякував російському колезі за розуміння і підтримку.
Крім того, представники Газпрому заявили про скасування одного із пунктів угоди - "купуй або плати", згідно із яким у разі зменшення обсягів закупок російського газу Україна мала б сплатити Росії серйозні штрафи.
Нині Україна платить за російський газ 305 доларів за тисячу кубометрів. Попередньо у державний бюджет поточного року закладалася середньорічна ціна у 340 доларів за тисячу кубів. Напередодні оглядачі припускали, що «ціною» зниження цін на російський газ буде передача Росії частини прав власності на підприємства українського авіапрому.
Водночас, один із українських опозиційних політиків, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк назвав останні україно-російські угоди «свавіллям і неконституційними діями». Він наголосив, що вони порушують українську Конституцію, а щоб змінити термін перебування російського флоту на українській території, потрiбно пройти весь процесс внесення змін до Конституції. Заступник голови Верховної Ради і чільний представник опозиційного БЮТ Микола Томенко також твердить, що перебування російського флоту у Севастополі без внесення змін до Конституції є неможливим.
 
 
 

 


Категорія: Політика | Переглядів: 445 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Співробітника українського посольства в Ірландії затримали за їзду на авто без двох шин
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...