«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 07:57:25

Головна » 2009 » Грудень » 7 » Кілька вето Президента…



Кілька вето Президента…
09:51:18
 
Президент України Віктор Ющенко 11 листопада 2009 року наклав вето на прийнятий Верховною Радою України 22 жовтня Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби». Це рішення президента здивувало не тільки громадських активістів, які виступають проти куріння. Спантеличило таке рішення і економістів. 13 серпня 2007 року на Всеукраїнському форумі «Здорова нація» Віктор Ющенко проголосив «Сім ініціатив Президента України з покращення здоров'я українського народу». Першою з цих ініціатив було «зменшення шкідливого впливу тютюнопаління на здоров'я населення». Для досягнення цієї мети пропонувалося здійснити комплекс заходів, першим з яких було: «Збільшити акцизні податки на тютюнові вироби і використовувати додаткові доходи бюджету для фінансування заходів із сприяння поліпшенню здоров’я населення».
Сьогодні ж позиція Президента зазнала кардинальних змін. Віктор Ющенко мотивує своє рішення накласти вето тим, що підвищення акцизів на тютюн призведе до збільшення контрабанди сигарет та скорочення обсягів виробництва, зменшить надходження до бюджету, а на працівників тютюнової галузі чекатиме звільнення. Ознайомившись із деякими фактами, переконуєшся у відсутності будь якої логіки в такій аргументації. Щось не пригадуються резонансні події щодо спроб ввозу контрабандних цигарок на територію України. А ось їх контрабандний вивіз багато разів попереджували митники.
Щодо скорочення обсягів виробництва, так зауважу, що протягом 2008-2009 років виробництво сигарет в Україні зменшилося на 11%, тоді як загальне падіння промислового виробництва в Україні за цей час перевищує 30%. Реальна динаміка надходжень до бюджету повністю спростовує всі прогнози тютюнової індустрії про те, що через збільшення ставок акцизу нібито зменшаться надходження до бюджету. Так, ставки акцизів в Україні суттєво підвищилися у вересні 2008 та у травні 2009 року. Це підвищення ЗБІЛЬШИЛО доходи державного бюджету від тютюнових акцизів: з листопада 2008 по жовтень 2009 року бюджет отримав 8 мільярдів гривень у порівнянні з 3 млрд. гривень за аналогічний період рік тому. В 2000-2008 роках виробництво сигарет в Україні зросло з 59 млрд. до 130 млрд. штук, а кількість зайнятих на тютюнових фабриках за цей час, за даними Держкомстату, зменшилося з 6156 до 4139 людей.
 
Спеціалісти зазначають, що кількість курців в Україні – найбільша в Європі. За рівнем смертності – ми теж, на жаль, лідируємо. До речі, за кількістю проданих сигарет Україна також є лідером, у той же час обсяг зборів до бюджету України від акцизів суттєво нижчий за цей показник в інших країнах Європи. Рада Європейського Союзу 10 листопада 2009 року ухвалила угоду про реформу тютюнових акцизів, яка передбачає збільшення мінімальної ставки акцизу на пачку з 20 сигарет з 1,28 євро (= 15,4 гривні) до 1,8 євро (= 21,6 гривні). В Україні зараз ця ставка для сигарет з фільтром та без фільтру дорівнює лише відповідно 1 та 2 гривні. Рада ЄС визначила, що частка акцизу у ціні сигарет, яка в країнах ЄС зараз становить не менше 57%, має зрости до 60%. В Україні частка акцизу у сигаретах середньої вартості зараз складає 38%, а якщо б Президент підписав законопроект, то вона зросла б до 50%, що все одно менше мінімального рівня ЄС.
На думку Президента, підвищення ціни на цигарки на гривню–півтори є непомірним ударом по курцях та серйозним ударом по галузі. Натомість, «залишається за кадром» той факт, що за рахунок цих коштів тепер не буде профінансовано Міністерство оборони (нагадати, що днями Віктор Ющенко зобов’язав прем’р-міністра Юлію Тимошенко, кров з носу, знайти гроші для фінансування армії?), МЗС (зокрема, діяльність закордонних дипломатичних установ у Києві). Також не дочекаються субвенції на завершення будівництва будинку-музею Тараса Шевченка в Шевченківському національному заповіднику в Каневі. Місцеві ж бюджети не доотримають коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха. До слова, згідно із дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я, найефективнішою стратегією у зниженні рівня тютюнопаління є підвищення податків на тютюнові вироби.
 
Та тютюнові корпорації такі висновки не тішать. Залишається тільки здогадуватися, яким чином їм вдалося переконати Президента України не підписувати цей законопроект. Та навіть не чекаючи рішення Президента, вони підвищили з 1 листопада максимальні роздрібні ціни на деякі марки сигарет, про що повідомляє сайт Державної податкової адміністрації. Наприклад, ціна пачки «Прилуки особливі» зросла на 2,50 грн. (з 4,75 до 7,25), Прима Люкс – на 2,25, Тройка – на 2,60, R1 та Monte Carlo Blue – на 3 гривні, Glamour та Winston Classic – на 3,7 гривні, Camel Silver та Lucky Strike – на 4 гривні. Дані ДПА показують, що ціни на деякі марки сигарет також підвищувались у вересні і жовтні 2009 року, хоча ставка акцизу тоді не мінялася.
 
Наприклад, ціни на пачку сигарет без фільтру з серпня по листопад зросли: «Козак» – з 2,90 до 4,40, а «Ватра» – з 3,00 до 5,00 гривень. І якщо, за логікою гаранта Конституції, підвищення ціни на цигарки на гривню–півтори є непомірним ударом по курцях, то як пояснити його рішення ветувати закон, який передбачає на період фінансової кризи, до встановлення розміру мінімальної заробітної плати й пенсій на рівні прожиткового мінімуму запровадити мораторій на підвищення цін на всі види лікарських засобів і виробів медичного призначення? З початку епідемії грипу, українці «вимели» з аптек річний запас ліків. Причому приватні аптеки, користуючись панічним настроєм людей, на ходу піднімали ціни на медичні препарати, отримуючи величезні прибутки. Що втім не заважало власникам цих аптек вкотре за останні роки просити послабити контроль їх діяльності державними органами…
 
Ці два вето безпосередньо стосуються здоров’я українців. Ось тільки не зрозуміло, де починається турбота про нас? В обмежені цін на цигарки чи в необмежені цін на ліки? Там, де ветується закон про підвищення акцизів на тютюн чи там, де вето надає право власникам приватних аптек на свій розсуд встановлювати ціни на ліки? Вже давно час Президенту замислитися над тим, що не варто у нелюбові до прем’єр-міністра переходити всі можливі кордони і за будь яку ціну рубати всі ініціативи Уряду… Державний муж повинен бути на голову вищим за власні амбіції. Якщо раніше він використовував вето, як засіб боротьби з Урядом Тимошенко, то зараз це виглядає як засіб боротьби зі всім українським народом. До речі, закон про виділення мільярда гривень на подолання епідемії грипу в Україні також був ветований…
 
Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти
 
 
 
Категорія: Політика | Переглядів: 486 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...