«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 10:59:25

Головна » 2011 » Липень » 21 » Колегія Закарпатського обласного центру зайнятості розглянула хід виконання Програми зайнятості



Колегія Закарпатського обласного центру зайнятості розглянула хід виконання Програми зайнятості
16:23:37
 
 
19 липня 2011 року відбулася колегія обласного центру зайнятості, на якій із доповіддю «Про хід виконання завдань Програми зайнятості населення області у першому півріччі 2011 року» виступив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. Він звернув увагу присутніх на незбалансованість ринку праці Закарпаття, про що свідчить серйозний дисбаланс у першу чергу з боку попиту. Криза в економіці, скорочення працівників ведуть до безробіття й одночасно до необхідності широкомасштабної перекваліфікації значної частини робочої сили.

Спостерігається зростання кількості шукачів роботи у службі зайнятості. Так, за допомогою у працевлаштуванні звернулося 18,3 тис. осіб, що перевищує обсяги реєстрації відповідного періоду 2009 і 2010 років. Усього ж у центрах зайнятості отримували послуги 28,8 тис. осіб, що на 13 відсотків більше, порівняно із січнем-червнем минулого року. За направленням центрів зайнятості роботу отримали 10,2 тис. осіб.

Юрій Фущич проаналізував роботу обласної служби зайнятості упродовж першого півріччя, зосередивши особливу увагу на таких напрямках, як: працевлаштування безробітних, які потребують соціального захисту (у тому числі інвалідів), надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, співпраця з роботодавцями по збору та укомплектуванню вакансій, працевлаштування безробітних із наданням дотації роботодавцям, організація професійного навчання безробітних, професійна орієнтація, діяльність інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення.

За даними Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, за цього року в області створено 12 тис. нових робочих місць, що на 12,7 відсотка більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Юрій Фущич зазначив, що активними заходами було охоплено 15,4 тис. незайнятих осіб або 48 відсотків тих, які скористалися послугами служби зайнятості.

За сприянням служби зайнятості із 6,5 тис. шукачів роботи, які потребують додаткових гарантій зайнятості, на вакантні робочі місця працевлаштовані 1079 осіб. Проходило профнавчання 631 вищезгаданих громадян, у громадських роботах брали участь 519 осіб. Працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту, проводилося на заброньовані робочі місця 92 особи, шляхом надання дотації роботодавцям – 207 осіб, шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності - 15 осіб.

На обліку у центрах зайнятості області перебували 403 особи з інвалідністю. З числа шукачів роботи були працевлаштовані 69 із них.

Було надано одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю 207 безробітним. Її отримали: 86 жінок, молодь до 35 років – 106 осіб, 9 інвалідів. Найбільш поширеними видами діяльності є: роздрібна торгівля та громадське харчування, транспортні послуги, бухгалтерські послуги, інформаційно-консультаційні послуги, юридичні та інші послуги, деревообробка, розведення тварин та птиці, виробництво сільськогосподарської продукції.

Триває співпраця з роботодавцями по збору та укомплектуванню вакансій. Кількість вільних робочих місць, заявлених роботодавцями області, склала 13,7 тис. одиниць.

Що стосується працевлаштування безробітних із наданням дотації роботодавцям, то тут робота обласної служби зайнятості проводилася із високими темпами, набраними у другій половині минулого року. Обласна служба зайнятості розгорнула широкомасштабну роз’яснювальну роботу з питань надання роботодавцям фінансової підтримки у формі дотації за відповідними договорами.

Організація професійного навчання безробітних проводиться з урахуванням вимог роботодавців та ринку праці. Перше півріччя цього року відзначилося нарощуванням обсягів професійного навчання безробітних. Усього з початку року навчалося 2565 громадян, що перевищує обсяги відповідного періоду минулого року на 13,7 відсотка.

Головним критерієм ефективності професійного навчання безробітних є їх працевлаштування після закінчення навчання. Уже працевлаштовані службою зайнятості та самостійно 1556 таких осіб, що на 201 особу більше, ніж торік і рівень працевлаштування після навчання склав понад 66 відсотків.

Рівень охоплення профорієнтаційними послугами незайнятого населення – 95,7 %. Найбільш актуальними серед усіх групових профорієнтаційних послуг і надалі залишаються семінари з техніки пошуку роботи. Власне така форма профорієнтаційної роботи дає змогу безробітним, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, знайти шляхи виходу з особистісної та професійної кризи, сформувати адекватне ставлення до економічної ситуації та пошуку свого місця на сучасному ринку праці.

Так, аналіз проведення семінарів із техніки пошуку роботи у звітному періоді свідчить, що при загальному рівні працевлаштування незайнятого населення - 31,2 %, рівень працевлаштованих після участі у семінарах з техніки пошуку роботи склав 32,2 %.

Юрій Фущич проаналізував також діяльність інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення. Фахівці інспекції здійснили перевірки додержання законодавства про зайнятість населення в Ужгородському міському, Перечинському та Ужгородському районних центрах зайнятості. За їх результатами складено довідки, видано приписи щодо усунення виявлених недоліків та встановлено терміни повідомлення про їх виконання.

Проведено перевірки додержання вимог законодавства про зайнятість на 30 підприємствах області. За результатами перевірок на ТОВ „ІТАЛ ТЕКС”, ДП «Ант-Кер» накладено штрафні санкції за трьох осіб на суму 50240 грн. у зв’язку із порушенням законодавства України про зайнятість під час працевлаштування іноземних громадян та осіб без громадянства. ДП «Ант-Кер» сума штрафу у розмірі 12600 грн. сплачена. Також за результатами проведених перевірок у 8 випадках роботодавцям вручено приписи щодо усунень виявлених порушень законодавства про зайнятість та оформлено 3 протоколи на керівників ПОУ за вчинення адміністративних правопорушень. Видано 34 дозволи, продовжено дію 44 дозволів, на 101 підприємстві області працює 159 іноземців.

Очільник обласної служби зайнятості особливо наголосив на раціональному використанні бюджетних коштів, безумовному виконанні усіх завдань Програми зайнятості, посиленні взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, виконавській дисципліні усіх працівників, удосконаленні організації системної роботи в реалізації пріоритетних напрямів діяльності, спрямованої на забезпечення позитивної динаміки надання соціальних послуг незайнятому населенню та роботодавцям, зростання їх якості та ефективності.

Заступник голови облдержадміністрації Іван Качур зазначив, що хоча закарпатці і працелюбний народ, та у загальнонаціональній системі наша область, на жаль, належить до регіонів із нереалізованими можливостями. Однією із причин є історично та географічно обумовлена праценадлишковість. Державна служба зайнятості повинна оперативно реагувати на зміну зовнішніх умов, намагаючись зберігати рівновагу між змінами і стабільністю за будь-яких ситуацій на ринку праці, повною мірою усвідомлювати свою роль як інструменту здійснення політики зайнятості для того, щоб завоювати довіру краян, бути ініціатором у взаємовідносинах із роботодавцями, профспілками та органами місцевого самоврядування у сфері регулювання процесів на ринку праці та сприяння в працевлаштуванні й забезпеченні соціального захисту безробітного населення.

Виконання вище поставлених завдань, підкреслив Іван Качур, дасть змогу значно поліпшити роботу обласної служби зайнятості, спрямовану на зниження рівня безробіття, сприятиме підвищенню соціальної захищеності закарпатців, адже служба зайнятості – не просто орган трудового посередництва, а найголовніше - виконавець державної політики зайнятості та програм регулювання ринку праці.

Із доповіддю «Про організацію, проведення та фінансування оплачуваних громадських робіт за кошти місцевих бюджетів: стан, проблеми та шляхи поліпшення ситуації» виступила перший заступник директора обласного центру зайнятості Леся Чиняк. Коротко охарактеризувавши поняття «оплачувані громадські роботи» як загальнодоступні види некваліфікованих робіт, а також кваліфіковані роботи, які організовуються з метою надання додаткової соціальної підтримки та забезпечення тимчасової зайнятості осіб, які шукають роботу, Леся Василівна зазначила, що для організації оплачуваних громадських робіт центри зайнятості цьогоріч уклали з підприємствами, організаціями та установами 857 договорів. У громадських роботах брали участь 2930 незайнятих осіб.

Незважаючи на певні здобутки, є й проблеми. Основна з них – недостатнє фінансування з боку районних державних адміністрацій та місцевих органів самоврядування.
Якщо кожна міська, сільська та селищна рада щороку виділить хоча б по 2 тис. грн., буде можливість додатково направити на роботи близько 800 осіб, виконати більше суспільно корисних робіт. За для цього слід і надалі продовжувати роз’яснювальну роботу з головами міських, сільських та селищних рад стосовно необхідності виділення коштів із місцевих бюджетів для проведення оплачуваних громадських робіт.

Про проходження державної служби та запобігання проявам корупції в обласній службі зайнятості доповідав заступник директора обласного центру зайнятості Іван Голубка.

В обговоренні доповідей взяли участь: директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк, який розповів про працевлаштування безробітних шляхом надання дотацій роботодавцям в Ужгороді; директор Хустського міськрайонного центру зайнятості Володимир Гуц («Про організацію оплачуваних громадських робіт у Хустському районі та працевлаштування безробітних шляхом професійного навчання»). Із досвідом роботи Мукачівського районного центру зайнятості у напрямку організації та проведення оплачуваних громадських робіт присутніх ознайомив його директор Іван Попович. Конкретні пропозиції щодо поліпшення роботи базових центрів зайнятості у напрямку організації надання послуг роботодавцям запропонував начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Ужгородського міського центру зайнятості Петро Фолтин. На колегії також піднімалося питання інформаційного наповнення веб-сторінки обласного центру зайнятості.
 
Ольга Синкулич,
заступник начальника відділу організаційної роботи, зв'язків з громадськістю та ЗМІ
Закрапатського обласного центру зайнятості

 
Джерело: http://karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 481 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Количество разводов в Украине за первое полугодие 2010 года снизилось
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Практично всі готелі в Україні звільнено від сплати податку на прибуток на 10 років через Євро-2012
Заробітки на виборах: 5 тисяч по оголошенню, 15 тисяч - по знайомству
У Києві стати депутатом можна за 50 тисяч доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...