«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 05:05:19

Головна » 2011 » Червень » 17 » Коси коса…



Коси коса…
11:43:13


У Велятині пройшов наймасштабніший на Закарпатті фестиваль косарів

«Хоч не рано почали та багато утяли»,- співається в народній пісні. Багато цікавого, пов’язаного з корсарством можна було спостерігати 14 червня у селі Велятино на фестивалі косарів, який відвідали титуловані гості – міністр МНС Віктор Балога, голова облради Іван Балога, мер міста Хуста Володимир Кащук, заступник голови райдержадміністрації Дмитро Маді, голова райради Василь Губаль, депутат міської ради Володимир Шимоня та багато інших.

Підготовка фестивалю розпочалась зранку: була встановлена сцена для виступів артистів, підготовлені місця для проведення косіння, а для визначення першого–третього місця підготовлено три ділянки прямо в центрі села. В центрі села було влаштовано дегустацію велятинських страв. Гості свята мали можливість скуштувати пасулі-дзьобачки, дзяму(напій) та багато інших страв, які вміють готувати велятинці.

До слова сінокоси у Велятині розпочиналися перед Зеленими святами або після них, яка була погода. Після заготівлі сіна люди косили отаву, а інколи і третячку у вересні місяці. Відповідно з одного поля можна було заготовити корму вдосталь для худоби,за рахунок якої виживало село. Для того, щоб добре косити, потрібно мати хороше здоров’я, бо праця косаря прирівнюється до праці шахтаря. Ці енергозатрати можна відновлювати за рахунок хорошого харчування: кусень сала, цибулина та хороша джерельна вода з криниці…

Отож фестиваль розпочався о 15.00, коли під звуки духового оркестру з с. Н. Селища всі учасники вирушили до місця покосу. Парад розпочали юні косарі, учні Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст., за ними ішли жінки в національному вбранні з граблями на плечах. Їхньому твердому кроку можуть позаздрити солдати, які будуть брати участь в параді в місті Києві до Дня Незалежності.

Замкнули колону косарі. Учасники самі собі вибрали коси. Першим свій валок сіна накосив Віктор Балога, продемонстрував міністр, що вміє майстерно нагострити косу. Не відставав від брата і Іван Балога, як і належить косарю, обережно витер косу свіжоскошеною травою. Мер міста Хуста Володимир Кащук, хоч корінний хустянин, але теж утяв валок. Не відставав і Володимир Роман, головний лікар лікарні.

Крім участі в фестивалі, гості надали фінансову підтримку для нагородження призерів фестивалю та можливість придбати музичний центр для Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. Після гостей продемонстрували своє вміння швидко і якісно косити учасники, які змогли боротися за призові місця.

Позмагатися заявилося біля двох десятків чоловік. Крім велятинців, у змаганні взяли участь і представники сіл Хустського району дуже різні по віку: від учнів місцевої школи до сімдесятирічних косарів.

До фіналу дійшли директор Кічерельської ЗОШ І-ІІ ст. Степан Роман, учень Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. Юрій Феєш, водій із села Рокосова Василь Феєр.Фіналістам була надана можливість поклепати та добре нагострити коси.

Було виділено всім трьом одинакові ділянки і по команді судді учасники приступили до косіння. Першим завершив косіння водій Василь Феєр, на другому місці — Степан Роман і на третьому місці — Юрій Феєш.

Під оплески глядачів призери піднялися на сцену, де голова оргкомітету фестивалю, директор Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. Жанна Миколаївна Микитюк та голова райради Василь Іванович Губаль вручили нагороди.

Василь Феєр визнаний за перше місце «шіковним». Йому вручено медаль, барана, косу, грошовий приз, сертифікат на ванни. Степана Романа за друге місце визнано «ипним», вручено кролика, косу, грошовий приз та сертифікат на ванни. Юрій Феєш визнаний за третє місце «читавим». Йому вручено медаль, грошовий приз, сертифікат на ванни. Від газети «Сільські вісті» всім призерам вручено подарунки.

Свято прикрасили виступи таких колективів: «Велятинські молодички», «Троїсті музики», «Затисянська долина». Сподобались присутнім і виступи гурту із села Новоселиці Виноградівського району та «Гудаків» із с. Н. Селище, гімн велятинських косарів у виконанні Анатолія Барни, програма гурту «Хустяночка»( соліст Іван Пилипець), учнів Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. та Велятинської школи мистецтв (директор В. Ларівон). Всім спонсорам вручено подяки від оргкомітету та низький уклін всім, хто надав допомогу в різній формі, а не був лише спостерігачем.

Художники з Хуста представили свої роботи на тематику про сінокосіння та картини про опришка Пинтю. Це Ян Пашко, Мар’ян Багній, Олександр Певсе, Орест Цюпко, Андрій Кидора. Василь Деяк зробив виставку своїх фоторобіт. Велику роботу проведено і оргкомітетом, який очолювала директор Велятинської ЗОШ І-ІІІ ст. Жанна Микитюк. Від жителів та гостей фестивалю їм велика вдячність. Організатори обіцяють, що наступного року фестиваль стане традиційним.

Василь Деяк
 
Джерело: http://nedilya.at.ua


Категорія: Закарпаття | Переглядів: 826 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...