«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 15:33:02

Головна » 2011 » Січень » 27 » Мистецтво рятує світ



Мистецтво рятує світ
13:49:13
 
 
Суспільство все більше починає усвідомлювати перевагу духовного над матеріальним. Відбувається це і на Закарпатті. Все частіше люди наповнюють своє життя Вчинками, надають допомогу нужденним, займаються благодійністю та меценатством. Важливо, що цю тенденцію активно підхопили, протягнуту руку на допомогу вже не відштовхують. А добрі справи не залишаються непоміченими. За них благодійники та небайдужі отримують дитячий сміх, посмішки і радість на батьківських обличчях, щасливий блиск в очах. І це для них дорожче за всі нагороди та лаври.

Про підготовку вже третьої благодійної виставки-продажу, яка пройде за участі й підтримки закарпатських митців у рамках акції «Підприємці – дітям», розповів її натхненник, громадський діяч, бізнесмен і голова Закарпатської обласної організації Партії промисловців і підприємців України Михайло Байко.
 
 - Яка мета проведення благодійного продажу картин?
 
- Мета акції – продаж картин закарпатських художників як відносно молодих, так і відомих, за сталою, символічною ціною, яка становить 2000 гривень. Половина цих коштів направляється на благодійність. Крім благодійності і популяризації закарпатської школи живопису, проведення виставки-продажу дає змогу людям з середнім достатком придбати твори митців за невелику ціну, адже ринкова вартість багатьох робіт значно вища. Так, покупцями минулих виставок-продажів стали підприємці, лікарі, вчителі.
 
- Як проходить підготовка до проведення заходу, хто допомагає?
 
- Благодійна виставка-продаж картин закарпатських художників з направленням зібраних коштів на потреби дитячих закладів Закарпаття вже стає традиційною. Цього року вона відбудеться втретє. Подібні акції, проведені в минулі роки, дали змогу зібрати понад тридцять тисяч гривень і передати їх МСРЦ «Дорога життя», обласному санаторію «Малятко», школі-інтернату для дітей з вадами слуху.
 
Організатором акції виступала Закарпатська ООПППУ, але вона відбувається завдяки підтримці в першу чергу митців нашого краю, бізнесменів, інтелігенції, меценатів. Цьогорічна виставка-продаж пройде 4-го лютого в приміщенні готелю-ранчо «Золота гора». На сьогоднішній день зголосилися взяти участь майже 30 закарпатських художників, крім того, будуть представлені роботи з приватних колекцій. Серед запрошених - відомі бізнесмени, представники інтелігенції, керівництво області та міста Ужгорода.
 
До речі, цього року ми вирішили зробити вхід за запрошеннями, щоб зробити захід більш цивілізованим і запросити більшу кількість саме тих людей, які з радістю потратять гроші, купуючи твори мистецтва на благо дітей. Окремо хочеться подякувати людям, які, завдяки своїй активній життєвій позиції, небайдужості до проблем дітей, доклали чимало зусиль для організації і проведення цього заходу. Це: Михайло і Анжела Ман, Борис Кузьма, Тетяна Ледида, Анатолій Соколов та інші.
 
Участь закарпатських художників у благодійному продажі картин прокоментував голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма.
 
 - Як відреагували художники на ідею вже вкотре провести благодійну виставку-продаж, щоб допомогти обездоленим дітям?
 
- Я маю сказати, що ціни на картини митців є значно заниженими. З одного боку, фіксована ціна - дві тисячі гривень - на всі полотна художників може навіть трохи ображати амбіції творчих людей, адже вона, так би мовити, ніби ставить усіх художників в один ряд, а серед них є і справжні метри, і початківці. Але з іншого боку - ми завжди раді зробити все, що в наших силах, особливо, коли йде мова про допомогу дітям. Тим паче, ті справи, які добре організовані й підготовлені людьми, яким не байдуже до потреб інших, ті, в які вкладені людська доброта і труд – вони завжди мають великий шанс пройти вдало. І точно - подібні заходи ніколи не пройдуть безслідно, тому що їхня мета – благодійність і допомога.
 
Також це змога для нас популяризувати закарпатське мистецтво. Такі заходи є й певного роду рекламою для художників. А, у свою чергу, це певний стимул для них – представити себе якнайкраще, показати публіці одні з кращих робіт. До речі, такі заходи зараз дуже потрібні. Адже, якщо проаналізувати ситуацію, мистецький ринок зараз знаходиться у ступорі, він застиг. На жаль, громадськість мало цікавиться мистецтвом. І для того, аби трохи зрушитися з мертвої точки, корисно проводити подібні акції чи аукціони. На Заході така практика вже давно дуже поширена.
 
- Як, на вашу думку, підняти інтерес закарпатців до мистецтва?
 
 - Ця тема потребує окремого висвітлення. Ситуація однакова по всій країні. Та потрібно одне - підняти рівень життя у державі. Тоді зарплати людей, а отже і можливості й бажання купувати твори мистецтва, зростуть самі собою.
 
 - Митці часто самі потребують допомоги…
 
- Так, це правда. Тут важливо пам’ятати, що мистецтво і роботи художника – це хліб автора, його труд і самовираження, його внутрішній світ. Потрібно цікавитися життям самих митців, які живуть за рахунок мистецтва і власного таланту й працездатності. Потрібно оцінювати їх по достоїнству. На Заході практика меценатства, серед художників зокрема, добре поширена. Ми також вчимося, стаємо більш цивілізованими, кращими, гуманними і, сподіваюся, більш потрібними. Є бізнесмени (зокрема, серед організаторів виставки-продажу) й заможні люди, котрі підтримують мистецтво, і це радує.
 
Закарпатська організація Спілки художників України теж веде активну діяльність з організації пленерів, неординарних заходів та подій. Художники й самі часто стають меценатами, беруть участь у акціях, благочинних заходах. Ми не робимо з цього піару, не афішуємо. Меценатство і допомога художникам – це окрема тема. На даному етапі нас об’єднує бажання допомогти знедоленим дітям. Робимо це вже другий рік поспіль, два рази у році. І кожного разу ми намагаємося допомагати різним закладам, які потребують допомоги.
 
- А взагалі з чого виникла ідея створення і проведення виставок з благодійною метою?
 
- Я б сказав, що ідея виникла з давнього знайомства і з дружби з Михайлом Байком. З ним, а також з Олегом Кириленком (директор МСРЦ «Дорога життя». - Авт.) ми знаємося вже чимало років. Якось при зустрічі за кавою й виникла ідея проведення такого заходу за сприяння нашої Спілки й закарпатських митців. Я особисто і багато моїх колег ставимося до проблем людей, які потребують допомоги, з розумінням і по-людськи готові допомогти, зробити все, що в наших силах.
 
Будь-який захід потребує серйозної підготовки. Мистецькі акції теж мають бути виважені, потрібно запросити спеціалістів, мистецтвознавця, думка якого дуже важлива, адже не всі люди мають смак і розбираються у мистецтві. І дуже добре, що є такі люди, як Михайло – чуйні, легкі на підйом, чудові організатори, що здатні згуртувати навколо себе цілу команду однодумців. Часто, наштовхуючись на недовіру чи небажання допомогти з боку інших, все тримається на ентузіазмі Михайла і його соратників. Побільше йому енергії і побільше б таких людей. Адже завдяки їм світ точно стане добрішим, нам буде житися краще, а мистецтво зробить його прекраснішим.
 
Лілія МАТІЦО, газета "НЕДІЛЯ"
 
Джерело: http://nedilya.at.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 412 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...