«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 12:45:29

Головна » 2011 » Травень » 16 » На Закарпатті на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб



На Закарпатті на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб
17:12:59
 
 
За накопичувальним підсумком, з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано біля 160 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян України, в т.ч. близько 30 тисяч хворих на СНІД.

Загальна оціночна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України, згідно з даними міжнародних експертів, становить 340 тис. осіб ( дані на рівні 2008 року). Слід згадати, що на теренах пострадянського простору дослідження (тестування) розпочалося в 1985 – 1986 рр., а в Україні та на Закарпатті в кінці 1987 року.

За даними Закарпатського обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом з моменту діагностики першого випадку інфікування ВІЛ станом на 01.04.2011р. зареєстровано 392 таких випадки. За період епіднагляду 59,3% осіб, яким встановлено діагноз "СНІД" знято з обліку у зв'язку зі смертю від СНІДу. За шляхами зараження домінував статевий гетеросексуальний шлях – 63,1%. У 13,0% осіб інфікування відбулося при вживанні наркотиків ін'єкційним шляхом, у 14,9% - від матері до дитини (вертикальний шлях), у 8,1% - шляхи інфікування уточнюються.

Станом на 01.04.2011 на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб, 17 – з них хворі на СНІД.

Число хворих на СНІД в Україні збільшувалося щорічно до 2006 р. Внаслідок впровадження широкомасштабної антиретровірусної терапії відбувається зниження рівня захворюваності на СНІД.

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається сконцентрованою в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ (споживачі ін'єкційних наркотиків, серед працівників комерційного сексу, хворих на інфекції, що передаються статевим шляхом). Найвищі темпи поширеності ВІЛ-інфекції, як і раніше, залишаються у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях, м.Севастополі та в АР Крим.

Проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, незважаючи на всі зусилля державних, неурядових та міжнародних організацій, залишається надзвичайною та гострою.

Є дві групи причин, які мають вагоме значення у збільшенні кількості ВІЛ-інфікованих осіб: соціально-економічні та медичні. Провідними є погіршення соціально-економічної ситуації в державі, недосконала система інформування та просвіти населення, прогалини в системі статевого виховання, недостатнє фінансування заходів профілактики та лікування, невідповідність наявної інфраструктури медичної та соціальної допомоги темпам поширення епідемії.

ВІЛ-інфекція/СНІД – це епідемія інформаційної ери. Інеформаційні інструменти та технології є досить дієвою зброєю у боротьбі з епідемією, що дозволяє формувати у молоді поведінку, яка виключає ризики щодо інфікування ВІЛ, сприяє здоровому способу життя, протистоїть стигмі*, дискримінації**.

В області реалізується "Загальнодержавна Програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих хворих на СНІД на 2009-2013 роки". Службою крові забезпечена 180 – денна карантинізація всієї заготовленої донорської плазми та повторне обстеження донорів. Випадків інфікування ВІЛ через донорську кров та зараження в умовах лікувальних закладів пацієнтів та медичного персоналу в області не зареєстровано.

Фахівці лікувально-профілактичних закладів здійснюють інфекційний контроль за роботою відповідних підрозділів в установі, а нагляд за рівнем протиепідемічної безпеки при наданні якісного надання медичної допомоги жителям краю забезпечують спеціалісти санепідслужби області.

В області забезпечено вільний доступ до консультування та безоплатного тестування на ВІЛ зі збереженням конфіденційності. Такі послуги надаються, в т.ч. і в анонімному варіанті, в Закарпатському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, в кабінетах "Довіри" та в інших службах (дерматовенерологічній, фтизіатричній, наркологічній) лікувально-профілактичних закладів.

*Стигма – зменшення цінності людини, або групи людей, витіснення їх із
громадського життя та встановленого порядку.

**Дискримінація – несправедливе або недобросовісне відношення до людини,
внаслідок того, що він/вона належать до визначеної соціальної групи.

Лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій облсанепідстанції, к.м.н. Сакаль М.М.
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 416 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...