«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 21:51:49

Головна » 2009 » Грудень » 1 » На Закарпатті немає жодної державної аптеки



На Закарпатті немає жодної державної аптеки
14:59:45
В Україні ж загалом є більше 23 тисяч аптек.
 
Під час засідання 11 листопада уряд ухвалив рішення про створення в Україні мережі державних аптек у державних і комунальних медичних закладах. Там же прем’єр Юлія Тимошенко зазначила, що майже всі державні та більшість комунальних аптек стали приватними: «Це означає, що немає всіх елементів демонополізації і конкуренції, щоб ці ціни були адекватними. І тільки грянула епідемія, з’явився мінімальний ажіотажний попит, то ціни взлетіли в три чи чотири рази. Водночас в приватних аптеках був відсутній стандартний набір ліків».

Голова уряду також заявила, що приватні аптеки сьогодні продають що-небудь і тримають запаси чого-небудь. Щодо відсутності стандартного набору ліків, то в цьому зміг переконатися під час епідемії кожен українець. І на Закарпатті із 455 перевірених податківцями аптек - у 370 виявлено відсутність одного і більше препаратів із переліку, затвердженого постановою уряду №1154.

Крім того у 10 аптеках області встановлено перевищення роздрібних цін на лікарські засоби. Таким чином, приватні і (в меншій мірі) комунальні аптеки звинувачують в тому, що вони не мали фіксованого запасу деяких медпрепаратів під час епідемії грипу, простіше кажучи підвели, оскільки люди не змогли знайти в них необхідні ліки у потрібній кількості, до того ж ціни були зависокі. Тому цілком можливо, що вже найближчим часом приватні аптеки будуть потроху витіснятися державними, які створять у державних і комунальних медичних закладах.

Голова Асоціації фармацевтичних працівників Закарпатської області та завідувач комунальною аптекою №2 в Ужгороді Євген Мазуренко вважає, що ціни в державних аптеках будуть нижчими, ніж у приватних і комунальних, бо під час постачання медикаментів до державних аптек будуть усунуті всі посередницькі структури. «Це будуть ринкові, а не «спекулятивні» ціни, а націнка на ліки не має перевищувати 10-ти відсотків, - зазначає пан Євген. - Подібна практика існує в скандинавських країнах - держава викупила аптеки і тепер через них проводяться усі державні програми по медикаментозному забезпеченню.

Через такі аптеки, які створять на базі лікувальних закладів, також будуть видаватися безкоштовні ліки для пільговиків та соціально-незахищених. Крім того, через державні аптеки реалізовуватимуть за рецептами деякі психотропні ліки, яких не закуповують комерційні аптеки. Через ці аптеки можна буде реалізовувати гуманітарну допомогу. Важливо й те, що буде вирішена давня проблема – проходження студентської практики і інтернатури фармацевтів. Її можна проходити лише на базі державних або комунальних аптек, причому аптек «повноцінних», де займаються не тільки реалізацією ліків, але й їх виготовленням за індивідуальними рецептами». На Закарпатті нині нараховується близько 400 приватних аптек і 60 комунальних аптечних закладів.

Але немає жодної державної аптеки. В Україні ж загалом є більше 23 тисяч аптек. З них, лише більше 4 тисяч є аптеками державної та комунальної власності. Тож за останні роки приватні аптеки все більше витісняли державні. Тепер, за задумом уряду, все буде навпаки. Виготовлення медикаментів за рецептами – неприбуткова справа Екс-голова НБУ Сергій Тігіпко вже встиг звинуватити Тимошенко в тому, що створення державної мережі аптек може спричинити дефіцит ліків. Закарпатські фармацевти так не вважають, але гадають, що державні аптеки можуть зашкодити приватним, поступово їх витіснятимуть і не лише через нижчі ціни. Великим тягарем для приватних стане обов’язок виготовляти ліки в аптечних умовах.

Адже під час засідання Кабміну, на якому вирішили створити державні аптеки, уряд водночас зобов’язав усі приватні аптеки виробляти ліки за індивідуальними рецептами. Прем’єр наголосила, що в Україні зникли «справжні аптеки – там, де готуються ліки, порошки, краплі». За її словами, слід чітко розмежувати, що «аптека – це там, де можуть лабораторним методом підготувати ліки. А де не можуть підготувати – це аптечний кіоск, супермаркет». На створення таких виробничих умов у приватних підприємців піде багато часу і коштів, запевняє завідувачка аптекою №130 в місті Ужгороді Єлизавета Бисага. «Виготовлення медикаментів за індивідуальними рецептами – неприбуткова справа, адже такі ліки дуже дешеві, а витрат на їх виготовлення - багато. Для цього необхідно створити таку собі міні-лабораторію в аптеці, узяти на роботу як мінімум чотирьох працівників, які будуть виготовляти ліки, їх розфасовувати, стежити за чистотою приміщень, і закупляти усі необхідні для виготовлення ліків компоненти.

Тому підприємцям це навряд чи сподобається», - вважає пані Єлизавета. Сьогодні приватні аптеки не вироблять власних ліків. Виробляють їх лише деякі комунальні аптечні заклади. До прикладу на Закарпатті є не більше п’яти аптек, що виготовляють ліки за індивідуальними рецептами. Комунальна аптека №2 в Ужгороді виробляє близько 20 лікарських засобів на день. – Дуже часто до нас звертаються за допомогою хворі з гірських районів області, яким необхідно виготовити ліки за індивідуальним рецептом. Там люди не рідко не можуть знайти відповідних ліків у приватній аптеці, тоді звертаються до нас. У «заводських» ліках, може не бути того складу компонентів, який необхідний хворому, або в них може міститися компонент, який хворому протипоказаний. Часто виготовляємо ліки на замовлення для дітей, адже в них нерідко бувають алергічні реакції на ті чи інші компоненти готових медикаментів, - розповідає Євген Мазуренко. Чим більше субстанцій входить у лікарський засіб, тим дорожче він обійдеться хворому. Але у будь-якому разі це набагато дешевше ніж вже готові ліки, куплені в аптеці. В середньому таке замовлення коштує від 5 до 20 гривень. Аптека Євгена Мазуренка виготовляє різні розчини, мікстури, порошки та мазі. Необхідні субстанції для медикаментів закуповує зі Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя та Одеси. В обласному центрі це єдина аптека, де можуть виготовити майже усі ліки за рецептами.

Виготовленням медикаментів в Ужгороді також займається аптека №130, але вона не має ліцензії, наприклад, на виробництво лікарських засобів в асептичних умовах, як от очних крапель чи ліків для новонароджених дітей. Закарпатські фармацевти переконані, якщо в мережі державних аптек буде чітко і жорстко контролюватися якість медпрепаратів і ціни на них, та будуть необхідні умови для зберігання ліків, - державні або, як їх раніше називали, лікарняні аптеки – стануть хорошим впровадженням. Але водночас необхідно зробити усе, аби зберегти здорову конкуренцію і недопустити падіння приватних аптек.

Віктор ТАР, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 

 








Категорія: Закарпаття | Переглядів: 654 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Тимошенко два місяці чекає зустрічі з Януковичем
Парламент відхилив запит Яценюка про парламентські вибори у березні 2011 року
Loading ...

Всього коментарів: 1
02.12.2009
спочатку просрали, а потім хочуть знов створювати...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...