«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 07:58:57

Головна » 2011 » Січень » 14 » На Закарпатті подружжям, у яких є носій ВІЛ-інфекції, допоможуть народжувати здорових дітей



На Закарпатті подружжям, у яких є носій ВІЛ-інфекції, допоможуть народжувати здорових дітей
13:24:07
 
На Закарпатті започаткували пілотний проект, який дозволить подружнім парам, у яких один із партнерів є носієм ВІЛ-інфекції, народжувати власних здорових дітей.

Центр зі штучного запліднення для українців, уражених вірусом імунодефіциту людини, але які бажають стати батьками і мати власну дитину, створений на Закарпатті за наказом міністерства охорони здоров'я.

Шанс на здоров'я дитині і жінці

Метою проекту головний лікар Закарпатського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Іван Миронюк називає народження здорових дітей у родинах ВІЛ-інфікованих.

"Наша мета - забезпечити подружжям, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу, доступ до допоміжних репродуктивних технологій. Основний зміст всієї цієї медичної діяльності полягає у тому, що у парі, у так званій дискордантній парі, де один із партнерів, а саме чоловік, є ВІЛ-інфікованим, а жінка не є інфікованою, могла народитися здорова дитина, і при цьому не інфікувалася жінка".

За словами лікарів, цей проект є необхідним не тільки тому, що згідно з декларативними документами ООН, що підтримані Україною, кожна людина має право на реалізацію своїх репродуктивних планів. Потрібен він і через масштаби поширення СНІДу.

Україна серед перших у Європі за темпами поширення епідемії

В Україні, за оцінками експертів, вражено ВІЛ-інфекцією близько 350 тисяч громадян віком від 15 до 49 років. Щоденно в Україні реєструється понад 50 нових випадків ВІЛ-інфекції, причому, в основному, у віковій групі від 25 до 49 років. Це дає підстави лікарям констатувати, що епідемія в Україні поширюється й далі.

"Ми досі займаємо одне із провідних місць по швидкості розповсюдження епідемії у Європі... По-перше, не всі хочуть обстежуватися, і тому не виявляємо серед них якусь кількість ВІЛ-позитивних осіб. Не всі звертаються за так званими послугами ДКТ – добровільного консультування і тестування на ВІЛ. Тому, звичайно, офіційний облік не відповідає реальній кількості... Але в той же час за допомогою міжнародних організацій, у першу чергу бюро ВООЗ в Україні, проводяться спеціальні дослідження. Це так званий епіднагляд другого покоління, який дає можливість оцінити реальні масштаби епідемії", - каже Іван Миронюк.
За його словами, Закарпаття є найблагополучнішим регіоном в Україні у питанні темпів поширення СНІДУ, зокрема через невелику, за інформацією медиків, кількість ін'єкційних наркоманів у області. Однак пан Миронюк каже, що ВІЛ поступово перебирається з середовища поширення через шприци у сферу передачі інфекції статевим шляхом. Саме на цю проблему і слід звернути, на його думку, особливу увагу.

Суть методу - в очищенні чоловічого біоматеріалу

Пари, які перебуватимуть у центрі штучного запліднення, проходитимуть низку тестів і процедур. Гарантією безпеки для жінки і для майбутньої дитини має стати ретельне очищення від вірусу біологічного матеріалу та штучне запліднення ним жінки. Лікарі кажуть, що вартість цієї процедури буде значно дешевшою, ніж у подібних центрах Європи.

Перші 200 пар, які будуть прийняті Центром, отримають його послуги за рахунок держави. У разі успішних результатів його роботи планується заснування подібних закладів у інших регіонах України. Першу подружню пару Центр очікує вже в січні.



Олександр Попович, для Бі-Бі-Сі
 

 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 350 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...