«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 19:10:42

Головна » 2011 » Червень » 6 » Написану науковцями ЗакДУ книгу з вищої математики Міносвіти рекомендує всім вузам України



Написану науковцями ЗакДУ книгу з вищої математики Міносвіти рекомендує всім вузам України
12:56:54


Цього року науковці Закарпатського державного університету завершують підготовку та видання четвертої частини «Практикуму з вищої математики». Перші три посібники вже активно використовують студенти вишу – вчаться з їх допомогою розв’язувати завдання, вправи та приклади. Видання справді унікальне: до цього часу на Закарпатті ще не було практичного посібника, який охоплював би всю вищу математику.

Авторами «Практикуму» є доктор технічних наук, професор Федір Ващук та кандидат фізико-математичних наук, доцент Степан Поляк.

Степан Степанович каже, що в теоретичному плані усі розділи вищої математики вже викладені у відомих підручниках та різноманітних навчальних посібниках. Однак практична частина окремих розділів цієї науки розроблена менш детально. По-перше, книжок, де практиці приділяється більше уваги, видається недостатньо. По-друге, вони вимагають постійного оновлення. Саме це й навело науковців на думку, що потрібно підготувати такі необхідні навчальні посібники.

А почалася така плідна співпраця п’ятнадцять років тому – 1996-го. У молодому виші – Ужгородському інституті інформатики, економіки і права (нині – ЗакДУ), як і в бібліотеках інших навчальних закладів, не вистачало якісної математичної літератури. А для повноцінної освіти необхідно було забезпечити студентів усіма необхідними навчальними матеріалами. Тож, не відкладаючи на завтра, Федір Ващук, Степан Поляк та І. Пономарьов вже до 1997 року підготували та видали «Практикум з алгебри». У наступному році з’явився «Практикум з аналітичної геометрії» (Ф. Ващук, С. Поляк, В. Рудько). До 1999 року науковці у співавторстві з А. Моцою підготували «Практикум з математичного аналізу». У 2000-му – «Практикум з математичного аналізу: інтегральне числення» (Ф. Ващук, С. Поляк). Саме завдяки цим посібникам студенти отримали можливість знайомитись із основами математичного аналізу.

А вже у 2005 році було видано першу частину навчального посібника «Практикум з вищої математики: Елементи алгебри та аналітичної геометрії». Через два роки Федір Ващук та Степан Поляк підготували й другу частину практикуму «Вступ до математичного аналізу; диференціальне та інтегральне числення». Під час апробації автори вносили зміни та доповнення, прагнучи зробити посібник максимально зручним для навчання. Адже писали книгу не для викладачів, а для студентів.

Обидві частини отримали високу оцінку та були рекомендовані Міністерством освіти та науки України для студентів вищих навчальних закладів. Посібники повністю забезпечують практичну підготовку з вищої математики для першого курсу факультету інформатики. Проте можуть бути корисними для студентів не тільки цього напрямку, а й інших технічних та економічних спеціальностей, математиків, фізиків тощо.

Оскільки ж вищу математику вивчають і на другому курсі усіх цих спеціальностей, виникла потреба підготувати подібний підручник і для другокурсників. До цієї роботи Федір Ващук та Степан Поляк залучили ще двох колег: кандидата фізико-математичних наук, професора кафедри вищої математики та інформатики Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі (Київ) І. Іванюту та кандидата фізико-математичних наук, доцента, завідувача кафедри комп’ютерних систем та мереж УжНУ І. Короля. Тривалий час вони працювали над підготовкою практичної частини з вищої математики для другокурсників факультету інформатики ЗакДУ, інженерно-технічного факультету УжНУ і спеціальності «Комп’ютерні науки» Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі. Одночасно проводили апробацію та вдосконалення підготовлених завдань.

Посібник складається з двох книжок (по одній на кожен семестр): «Практикум з вищої математики. Частина 3. Ряди диференційних рівнянь» і «Практикум з вищої математики. Частина 4. Функції комплексної змінної, операційне числення, рівняння математичної фізики». Обидві пройшли серйозне попереднє відкрите рецензування та експертну перевірку в Міністерстві освіти і науки України.

«На мою думку, при певній доробці «Практикум» у всіх чотирьох частинах варто запропонувати для видання у всеукраїнському масштабі, – каже Степан Поляк. – Адже він повністю забезпечує студентів напрямків «Інформатика», «Комп’ютерні науки», «Електронні системи», «Комп’ютерна інженерія», «Програмна інженерія», а також студентів низки технічних, економічних та природничих спеціальностей вищих навчальних закладів України можливістю оволодіти практичним матеріалом при вивченні програмного курсу з вищої математики». Прес-служба ЗакДУ з посиланням на Ларису Романюк, газета "Старий Замок - Паланок" 

                    
Джерело: http://karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 457 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...