«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 04:39:59

Головна » 2010 » Квітень » 22 » НБУ обмежує тиск на гривню



НБУ обмежує тиск на гривню
14:23:29
Побоюючись тиску надмірної ліквідності на курс гривні, Нацбанк з 1 травня удвічі підняв суму резервів банків, які блокуються на його спецрахунку.

При цьому банкам дозволили всю суму резервів – 11,6 млрд грн – формувати облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), випущеними для фінансування Євро-2012, що збільшить попит на них.

Банкіри вважають, що Нацбанк продовжить посилювання норм резервування. Згідно обнародуваній вчора ухвалі НБУ №210 від 20 квітня, з 1 травня банки зобов'язані зараховувати на спеціальний рахунок в Нацбанку 100% суми обов'язкових резервів, сформованих за попередній звітний період. Зараз банки зобов'язані тримати на спецрахунку в НБУ всього 50% обов'язкових резервів, ще 10% повинні на початок кожного дня перераховувати регулятору з можливістю подальшого зняття. Тобто половину резервів банки могли використовувати для здійснення клієнтських платежів.

Нацбанк також дозволив кредитним установам формувати всю суму резервів за допомогою ОВГЗ, випущених для фінансування підготовки і проведення чемпіонату Європи по футболу 2012 року. У НБУ повідомили, що ці зміни "забезпечать рівновагу на грошово-кредитному ринку і покликані запобігти ризикам дестабілізації курсу гривні".

Джерело в центробанку пояснило, що ухвала підготовлена директором департаменту монетарної політики Наталією Гребенник: "Вона була стурбована тим, що ми викупляємо багато облігацій із статутних капіталів держбанків і "Нафтогазу" і що ця величезна маса гривни рано чи пізно виллється на ринок і тиснутиме на курс". На думку фінансистів, крім валютної стабілізації, своїм рішенням НБУ переслідує мету понизити показник інфляції, який, за прогнозами МВФ, вже цього року може опуститися нижче 10%.

Банкіри повідомили, що центробанк найближчим часом введе нові обмеження. "Буде змінена база резервування, - відзначив директор департаменту операцій на фінансових ринках банку Фінанси і Кредит Андрій Войтенко.– Якщо зараз резервуються тільки валютні депозити, то незабаром норма резервування буде підвищена і для гривневих ресурсів".
 
 
Категорія: Фінанси | Переглядів: 447 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...