«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 09:32:09

Головна » 2010 » Грудень » 20 » Не рубай ялинку!



Не рубай ялинку!
13:18:33
 
 Для Закарпаття цей заклик є особливо актуальним!
 
Ліси – важлива і особлива частина земного ландшафту. Вони захищають грунт від ерозії, виробляють кисень, яким ми дихаємо, це скарбниця багатьох видів флори та фауни. Ліси є складовою біосфери і відкритими екосистемами зі складним рівнем організації взаємопов'язаних його компонентів. Загальнопланетарне значення лісів очевидне так само, як і те, що вони є водночас найкращими захисниками і осередками біорізноманіття. Незабаром Новорічно-Різдвяні свята. За традицією у кожній хаті кілька тижнів милуватиме око зелена лісова красуня – ялинка. Звичайно, це радість, подарунки, віршики діточок, колядки та вінчування. Однак, рубаючи деревце ми залишаємо себе та й прийдешні покоління «зелених легень». Мусимо визнати, що наші міста мають слабкі, знищені легені. Погодьмося, що найбільш велична ялинка у своєму природному середовищі – лісі, де й приносить величезну користь. Адже хвойні ліси мають лікувальні властивості: вони оздоровлюють та дезинфікують повітря, виділяючи фітонциди і тим самим лікуючи нервові та астматичні захворювання. Ліси та зелені насадження в населених пунктах підтримують природну рівновагу, очищуючи атмосферне повітря, утворюючи здоровий мікроклімат, захищають сільськогосподарські угіддя від суховіїв та підтримують повноводність рік.
 
Має ліс й іншу, не менш важливу функцію. Катастрофічні повені, які в останні роки «тероризують» Закарпаття, показують, що волого-утримуюча функція лісу послабшала. Доктор біологічних наук, професор УжНУ Василь Комендар у своїх статтях неодноразово підкреслював, що шкода завдана від недбалого господарювання в лісі тягтиме за собою непоправні наслідки. Що ж маємо? Як тільки починається період дощів – наша область «плаває». В одній із наукових статей професор, зокрема, зазначає наступне: «… Обстеження ряду селеносних басейнів у Карпатах показало, що виникнення тут селеносних потоків є, з одного боку, наслідком суцільнолісосічних і концентрованих рубок, а з іншого — знищенням форпостів гірських лісів — криволісся з вільхи зеленої або лелича, сосни гірської жереп, ялівця сибірського, а також приполонинських лісів, які в сукупності є основним прийомником і розподілювачем вологи в горах, що стікає з полонинних лук.»
 
Кожна українська родина, кожен мешканець Закарпаття мусить розсудливо подивитись на цей святковий символ – ялинку. Напередодні зимових свят, ми повинні добре подумати над тим, чи варто нищити ялиночки.
 
 Адже недешево обходиться природі наше новорічне свято. Пам’ятаймо: щоб ялинка виросла до висоти півтора-два метри потрібно десять-п'ятнадцять років. Кожен рік після новорічних свят на смітнику з’являються «тіні» від знищених ялинок та сосен – сухі та пошкоджені деревцята. Самовільні рубки наносять непоправну шкоду лісовому господарству краю та зеленим зонам населених пунктів. Згідно з Законами України «Про рослинний світ» та «Про охорону навколишнього природного середовища» з метою посилення державного контролю за охороною лісів від самовільних рубок під час заготівлі новорічних ялинок щорічно проводиться операція "Новорічна ялинка". Звичайно, ніякі адміністративні стягнення не будуть ефективні, якщо кожний з нас не зрозуміє сам факт шкоди, нанесений навколишньому природному середовищу, при незаконних рубках дерев.
 
Водночас є альтернативні рішення. Можна зустріти Новий рік, не зрубуючи ялинку. Її можна посадити у відерце і на період новорічного свята внести у приміщення, а коли свято скінчиться висадити біля дому чи в найближчому парку. Інший вихід – придбати штучну ялинку, вона не поступається красі і пишності справжній і до того ж – довговічна. З нею ви зможете й заощадити кошти. Адже жива ялинка коштує від 60 грн. до 300 грн., а штучна середнього розміру – від 150 грн. І ще, не купуйте ялинки якщо продавець немає спеціальних документів, які б засвідчили, що деревце вирощене нарочно для продажу у «розсадниках».
 
 Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області звертається до кожного мешканця Закарпаття із закликом: не рубайте ялинок, не винищуйте природу! Не підтримуйте порушників законодавства – губителів природи! Пам’ятаймо, що ялинка на новорічні свята гарна прикраса не тільки помешкання, а ще й лісу!
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 1210 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...