«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 12:12:43

Головна » 2011 » Липень » 11 » Нові сторінки історії закарпатської Андріївки



Нові сторінки історії закарпатської Андріївки
12:50:20
 

Уперше в одному з найвіддаленіших сіл Ужгородщини – Андріївці, минулої суботи відзначали День села, який співпав із храмовим святом – 220-річчям церкви Покрови Пресвятої Богородиці.

Згідно з першими письмовими джерелами, село, яке на-лежало Середнянському дворянському домену, було ще до 1417 року. Заснував його Шолтейс Андраш. А от церкву село спочатку мало дерев’яну, але, на жаль, вона згоріла. Історія ж сучасного храму неоднозначна і сягає корінням в 1791 рік. Саме тоді на пагорбі за селом, вище того місця, де була стара, й поставили парафіяни муровану церкву. Протягом 40 років була вона без вежі, спорудження якої пізніше профінансувала влас-ниця винниць у околицях Середнього, виділивши на потреби 100 форинтів.

У 1950-му році внутрішнє оформлення церкви виконав художник Баник із Середнього, через 30 років проведено зов-нішній ремонт. На початку 90-х Іван Павлович та брати Юрій і Василь Балоги перемалювали стінопис, тоді ж був вирізьблений іконостас та придбані ікони. Заслуговує на окрему розповідь й хронологія діяльності парафіяльних священиків, які правили службу Божу з 1649 року. Їх кількість лише до 1949 року становила 31 особу.

Уже після легалізації греко-католицької церкви на Закарпатті, в 1989 році, активісти села Юрій Сенько та Михайло Тимко зробили подворовий обхід жителів Андріївки й надіслали клопотання в управління Мукачів-ської Єпархії щодо реєстрації греко-католицької громади і передачу їм церковної споруди. За два роки вірники мали на руках уже й свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади, що й стало початком написання но-вої сторінки історії духовного життя андріївчан.

Оскільки в Андріївці не було будинку священика (фари), отці служили тут лише по кілька років, іноді й місяців. Згодом для облаштування житла парафіяни купили будинок й розпочали його реконструкцію. За останні три роки завдяки допомозі та активній підтримці владики Мілана Шашіка мальовничі краєвиди маленького села прикрасила новозведена будівля, в якій, окрім житлових та господарських приміщень, розмістився й клас катехізації. Наразі тривають внутрішні оздоблювальні роботи, по закінченню яких о. Олексій Небесник, що служить тут два роки, справить новосілля.

Урочистості з нагоди празників розпочалися Архієрей-ською Службою Божою в храмі, яку служив Преосвященний владика Мілан Шашік (на фото). Окрім вірників Андріївки та довколишніх сіл, на святі були присутні й 14 запрошених отців-душпастирів. Після служби було освячення й новозведеного парафіяльного будинку.

Друга частина святкування відбувалася вже біля сільського клубу. Незважаючи на нелас-каву дощову погоду, тут зібра-лися всі без винятку жителі села.

Насамперед, розпочинаючи офіційну частину свята, до присутніх звернулися голова райради Михайло Фединець та голова сільради Василь Чорнак, які щиро привітали місцевих жителів та гостей із знаковим днем у житті громади, побажали достатку і Божої благодаті, успішного господарювання та змістовного відпочинку. Відтак сценою заволоділи учасники художнього колективу «Зустріч» (кер. Марта Желізник) із сусідньої Чабанівки та самодіяльні артисти з Пацканьова. Художні номери вправно перепліталися з різноманітними конкурсами від організаторів свята. В одному з них взяла активну участь і начальник відділу організаційно-кадрової роботи, заступник керівника апарату РДА Руслана Боднарюк (на фото). За всіх учасників щиро вболівали голова РДА Руслан Чорнак, голова обласного фонду інвестування об’єктів со-ціальної сфери та промисловості Микола Андрусь, Середнянський селищний голова Емерих Крицкій та в.о. начальника управління праці та соцзахисту населення РДА Михайло Піган. До речі, кожен з конкурсантів отримав від сільського голови Василя Чорнака приз на згадку за участь.

А потім настала черга частуванням. Завдяки спонсорам: Руслану та Василю Чорнакам, ТзОВ «Полістар» (кер. Олексій Глеба), депутату сільради, приватному підприємцю Павлу Желізняку, місцевим жителям – Василю Прокопцю та Василю Гутичу на односельців та гостей уже чекав 100 літровий казан бограча, шашлики та кілька бочок пива. А на завершення прекрасного свята для молоді була влаштована дискотека.
 
Ганна БУРИН, жителька с.Андріївк, "ВУ"
 
Джерело: http://karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 493 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Количество разводов в Украине за первое полугодие 2010 года снизилось
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
У Києві стати депутатом можна за 50 тисяч доларів
Складено рейтинг областей України, які "потонули у смертних гріхах"
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...