«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 12:20:25

Головна » 2010 » Липень » 19 » Новий закон про ринок газу зміцнить позиції "Газпрому" в Україні



Новий закон про ринок газу зміцнить позиції "Газпрому" в Україні
12:03:02
Закон "Про основи функціонування ринку природного газу", підписаний президентом Віктором Януковичем, дозволить, на думку експертів, посилити державі свою роль в цьому ринковому сегменті, що надмірно політизується, а також створить можливості для зміцнення в ньому ролі російського "Газпрому".

Президент Янукович 16 липня схвалив закон, що регламентує умови формування і роботи газового ринку в Україні. Інформація про цю подію з'явилася того дня на офіційному сайті глави держави. "Закон визначає правові, економічні і організаційні основи функціонування ринку природного газу. Законом врегульовані питання державного управління, регулювання і нагляду у сфері функціонування ринку природного газу",- говориться в повідомленні.

Які-небудь нюанси першого в українській історії закону про газовий ринок доки напевно не відомі. Тому опитані експерти не змогли точно розповісти про ті ризики, які можуть виникнути у взаєминах суб'єктів нового для України ринкового сегменту. Усі їх прогнози базуються на основі аналізу документу, прийнятого за основу парламентом 2 липня. Після чого спікер Володимир Литвин підписав постанову, якою доручив комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки "допрацювати законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій". Яке у результаті смислове наповнення отримав закон, стане зрозуміло після його опублікування.

Експерти сумніваються, що в остаточному варіанті документу скорочені функції і повноваження Національної комісії регулювання електроенергетики на газовому ринку. "НКРЕ надані занадто великі повноваження. Фактично це нівелює ринкову суть самого закону про ринок газу. Повноваження НКРЕ можуть використовуватися урядом в політичних цілях. Тому газ стане ще дієвішим інструментом в передвиборних і політичних цілях, уряд зможе пускати на ринок обрані компанії і заважати роботі неугодних",- вважає Богдан Соколовський, який був представником президента Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає український закон застарілим по відношенню до вимог європейського законодавства, оскільки він розроблявся з урахуванням тих директив ЄС, які вже втратили свою силу. Зокрема, в 2009 р. ЄС затвердив директиву, згідно якої компанії типу російського "Газпрому", тобто функції, що не знаходяться в ЄС і об'єднуючі в собі, по здобичі, транспортуванню і постачанню газу, не можуть розглядатися в якості інвесторів газового ринку. Український закон не містить подібні обмеження. Тому, за словами Володимира Омельченко, Газпром може спокійно інвестувати в український газовий ринок, перекуповувати мережі і скільки завгодно торгувати газом, займати якусь досить велику частку газового ринку.
 
tsn.ua
 
Категорія: Бізнес | Переглядів: 447 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Гостре для Закарпаття питання – відселення жителів зі зсувонебезпечних територій спробував вирішити Олег Гаваші
В Україні повністю заборонять рекламу ліків
Погода у Закарпатті на 18 листопада 2009 року
В мировом океане найдены почти 18 тысяч неизвестных видов
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Самое лучшее настроение люди переживают в особое свободное время
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...