«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 17:14:41

Головна » 2011 » Травень » 16 » Русини у Києві



Русини у Києві
11:58:52
 
 
5 травня у Києві у Національній історичній бібліотеці України (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника) в рамках Днів слов’янської культури при багатолюдному зібранні української громадськості, науковців, студентів, представників дипломатичних місій тощо відбулася презентація українського перекладу унікального канадського видання «The Encyclopedia of Rusyn History and Culture», за редакцією Павла Роберта Маґочія та Івана Попа («University of Toronto Press», 2005).

Українська версія довідника під назвою «Енциклопедія історії та культури карпатських русинів» щойно побачила світ в Ужгороді («Видавництво В. Падяка», 2010) накладом 1500 примірників.

Участь у презентації взяли укладачі та видавці цього довідкового видання, які спеціально прибули до Києва. Серед них: головний редактор видання професор Торонтського університету П. Р. Маґочій, автор перекладу Надія Кушко (Торонто), директор ужгородського видавництва, кандидат наук Валерій Падяк, головний редактор видавництва Лариса Ільченко та спонсор видання, канадський філантроп русинського походження Стівен Чепа.

В обговоренні книги взяли участь також заввідділу Інституту історії України НАНУ, доктор історичних наук, професор Степан Віднянський, провідний співробітник Національного Інституту українознавства, доктор історичних наук, професор Валентина Борисенко, доктор, викладач університету Коламбія (Нью-Йорк) Сергій Біленький та інші.

У презентації взяв участь зразковий фольклорний ансамбль Русинських недільних шкіл Закарпатської області «Бабчина співанка» (худ. керівник – народна русинська співачка Ольга Прокоп).

Цього ж дня укладачі та видавці енциклопедії провели кілька презентаційних зустрічей у Києві. Зокрема, відбулась зустріч з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою. Під час зустрічі делегація поінформувала омбудсмана, що має на меті сприяти введенню в науковий обіг об’єктивної, науково виваженої інформації щодо історії та культури, сучасного стану карпатських русинів, заохочувати українську та русинську наукову еліту, включно молодь, більш глибоко досліджувати проблеми карпатських русинів в Україні, у т. ч. на підставі презентованої енциклопедії, що може суттєво допомогти офіційному визнанню в Україні національності «русин». Зі свого боку, Н. Карпачова поінформувала делегацію про підготовку подання Уповноваженого з прав людини до Президента України В. Януковича з приводу офіційного визнання русинської національності в Україні. (У зустрічі брали участь консультант омбудсмана по Закарпатській області Василь Кузьо та уповноважений Карпаторусинського товариства Славомир Гиряк (Пітсбург, США)).

Також відбулась зустріч в Інституті історії України Національної академії наук України. Під час зустрічі делегація розповіла про результати проведеної роботи з видання цієї унікальної русинської енциклопедії та вручила один примірник «Енциклопедії історії та культури карпатських русинів» директору Інституту, академіку НАНУ Валерію Смолію.
 
 
Джерело: http://nedilya.at.ua
 

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 598 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...