«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 18:06:23

Головна » 2011 » Травень » 23 » ТОП-5 найбільш затребуваних професій на Закарпатті



ТОП-5 найбільш затребуваних професій на Закарпатті
15:25:34




Станом на 1 травня у Закарпатті зареєстровано 16 тисяч безробітних. Це на 30 % більше, ніж минулого року. Та в області є робота. Принаймні, про це свідчать дані обласного центру зайнятості.

Інша справа, що Закарпаття сьогодні, перш за все, потребує джгутовязальників, швачок, газоелектрозварювальників, операторів комп'ютерного набору, а зовсім не юристів, економістів і спеціалістів з туризму, як це можна було б припустити з щорічних конкурсів на окремі спеціальності у вишах краю.

Отож, топ-5 найбільш затребуваних професій Закарпаття за даними обласного центру зайнятості:
 
1 місце – спеціалісти з обробки металу та інших виробничих професій.

Вакансії цього сектору в обласному центрі зайнятості представлено аж 139. Зарплати сягають 2646-ти грн.

Найбільше тут заплатять електрозварнику на трасі Перечинського району. Серед вимог – наявність посвідчення про кваліфікацію.

Також без особливих проблем знайдуть собі роботу дробильники, електромонтажники сигналізації і завантажувачі-вивантажувачі.

Потребу в додаткових робітничих та інженерно-технічних працівниках підтвердили Мукачево.net зокрема на ужгородському «Турбогазі». «Для механообробного виробництва це токарі, фрезерувальники, слюсарі механоскладальних робіт, електрозварювальники, оператори токарних станків з ЧПУ, оператори координатно-розточувальних станків. Для ливарного виробництва це плавильники, формувальники та модельники. Також нам потрібні слюсарі ремонтники, слюсарі КІПіА, електрики, водії автонавантажувачів та інші допоміжні спеціальності», – оголосив увесь список директор підприємства Михайло Качур, наголосивши, що відкриті вакансії зараз є по всіх названних мною спеціальностях. За місяць на «Турбогазі» обіцяють платити 1400-4600 грн. – залежно від особистих результатів роботи.
Хоч сфера будівництва на Закарпатті поки пробуксовує, на що між іншим звертав увагу глава держави під час останнього візиту, однак і тут є робота. За словами директора ТОВ «Добро-Буд» Бориса Качура, сьогодні є серйозний дефіцит у інженерах-будівельниках з досвідом роботи не менше 5 років. «Потрібні саме люди, які б керували будівельним процесом, а це дуже велика відповідальність. Звісно, можна було б взяти одного досвідченого фахівця, і одного випускника, аби той набирався досвіду, тобто виховувати власного спеціаліста. Однак зараз на це мало хто йде через фінансову скруту», – пояснив він. Платню досвідченим інженерам обіцяють більш ніж пристойну – до 4-5 тисяч гривень. За інформацією Мукачево.net, на будівництві також чекають тих, хто вміє працювати на спецтехніці – екскаваторах, кранах, бульдозерах.
 
 2 місце – спеціалісти легкої промисловості.

Загалом в області зареєстровано 118 вакансій за цим напрямком. Тут себе можуть знайти й інваліди, адже чимало місць облаштовані для людей з обмеженими можливостями.

Ось, до прикладу, кличе на роботу швачок мукачівська трикотажна фабрика «Мрія». Скільки платитимуть – не кажуть, але обіцяють стабільно. А також: безкоштовне перевезення транспортом, часткову оплата харчування в їдальні та дотримання соціальних гарантій.
 
 3 місце – керівники та менеджери.

Сьогодні відкрито 102 вакансії цієї категорії. Йдеться про робочі місця, в тому числі і для менеджерів, юристів, спеціалістів державної служби.

Саме в цій категорії рекордна зарплата в області: на місці начальника управління підприємства «Підкарпатзахідтранс» Перечинського району Ви отримуватимете 7474 грн/міс.

Менеджера проектів розшукує і IT-компанія ТранСофтГрупа. «Нам потрібна людина, яка б не тільки добре розбиралася в IT, а й мала досвід ведення цілих проектів, постановки та контролю за виконанням задач, тощо», – зауважив у коментарі Мукачево.net директор компанії Віктор Мензул.

Водночас, станом на 1 травня в обласному центрі зі спеціальностями «юрист» та «економіст» розшукують по 2-а спеціалісти. «Такі вакансії укомплектовуються за день-два, – розповіла Олена Когут. – Як правило, роботодавці вимагають на такі посади працівників з досвідом роботи».

Зазначимо, що лише провідні закарпатські ВУЗи, а саме Ужгородський національний університет, Мукачівський державний університет та Закарпатський державний університет в цьому році «випускають» 565 економістів, 160 юристів. Де їм шукати роботу – невідомо.
 
 4 місце – різноробочі.

У базі обласного центру зайнятості чимало вакансій на тимчасові сезонні роботи. Власне, мінливість – якраз і їхній найбільший недолік. Хоча платня тут від 1200 до 1400 грн. Працювати доведеться в лісничому господарстві чи, скажімо, садити квіти на турбазі. Тут себе можуть знайти також підсобні робітники, двірники і вантажник.
 
 5 місце – сфера послуг і торгівлі.

Манікюрниці, офіціанти, кухарі та продавці замикають п’ятірку найзатребуваніших професій краю. Останнім часом найбільше пропозицій в цьому секторі для продавців продовольчих товарів. Зарплата – від мінімальної (961 грн/міс) до 1500.
У той же час, за результатами дослідження Карпатського центру полінгових досліджень, найпопулярнішими серед закарпатців є наступні професії:
 
ІТ-сфера
Менеджер (різні сфери)
Юриспруденція

Згідно з опитування, «IT-шників» у Закарпатті вважають і найперспективнішими. Слідом за ними йдуть психологи, економісти, дизайнери ландшафту та логісти.
«Для хорошого ІТ-спеціаліста ми завжди знайдемо роботу з гідною платнею. Навіть якщо у нас всі основні вакансії закриті, – зауважив Мукачево.net директор ТОВ «ТранСофтГрупа» Віктор Мензул. – Сьогодні ми більше орієнтуємося на зовнішній ринок, так званий outsource, тому завжди відчуваємо потребу в кваліфікованих працівниках. Це і програмісти, і тестери програмного забезпечення».

Хоч ТранСофтГрупа знаходиться в Мукачеві, на ній працюють люди з усієї області. Примітно, що фірма сама довозить працівників. За словами пана Мензула, середній вік спеціалістів компанії не перевищує 30 років. І це не обов’язково люди з профільною освітою.

Одне із ключових питань – зарплата. Досліджуючи його в розрізі Закарпаття ми стикнулися з доволі відчутним діапазоном. Заробіток місцевого «ІТ-шника» може коливатися від мінімальної (до прикладу, у системних адміністраторів на непрофільній фірмі) до платні рівня столиці. Усе залежить від профілю (CEO, С++ чи PHP developer), рівня кваліфікації та проекту, в якому працює спеціаліст.

PS. За неофіційними даними кожен четвертий закарпатець виїжджає на заробітки за кордон.

Аліса Квич, "Мукачево.net


Джерело: http://karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 541 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Співробітника українського посольства в Ірландії затримали за їзду на авто без двох шин
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...