«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 11:05:51

Головна » 2011 » Липень » 1 » У Підвиноградові планують будувати школу для ромів



У Підвиноградові планують будувати школу для ромів
15:51:13
 
 
Однією з особливостей цього населеного пункту є те, що тут мешкають представники ромського населення. Тому великою проблемою для села є вкрай незадовільний стан початкової школи для дітей .

Приміщення колись було складом споживчого товариства. Наразі тут навчається близько 40 учнів, а інша частина дітей ходить у місцеву середню школу разом з сільськими дітьми.

Умови майже відсутні – опалюється пічками, нема води, туалет на вулиці, дах падає. Ремонту будівля не підлягає. До того ж навчальний заклад якраз знаходиться на центральній дорозі, де інтенсивний рух і майже немає пішохідних переходів, тут часто виникають аварійні ситуації.

«Самі роми також зацікавлені, аби школу відкрили в їхньому мікрорайоні, – розповідає сільський депутат Юрій Зихор. – Але доки вони не побачать, що почалося будівництво, не будуть діяти. Адже, коли ремонтували вулицю Партизанську, з кожної сім’ї збирали кошти, і нині там добротна асфальтна дорога. Тим паче, що земельна ділянка під будівництво школи зарезервована поблизу амбулаторії, яка знаходиться у таборі. Але необхідні кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації, аби починати будівництво.

Юрій Зихор самостійно взявся вирішувати цю проблему. Він письмово звертався у відділ освіти та до голови райдержадміністрації з проханням вирішити питання з школою у рідному селі, але конкретних відповідей поки що не отримав.

Черговий раз питання про необхідність будівництва школи в місці компактного проживання ромського населення піднімалося днями на сесії Підвиноградівської сільської ради. У своєму виступі директор середньої школи Марина Брич наголосила, що тенденція до народжуваності серед ромського населення зростає, тому було б краще звести оздоровчо-освітній заклад саме у місці їх проживання. Вона звернулась до місцевих депутатів з проханням порушити клопотання перед районною радою щодо виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації та будівництво в селі школи І-ІІ ст. в зв’язку з тим, що потужність загальноосвітньої школи вичерпана. «Дітей необхідно ще й розмежувати, бо менталітет різний, – сказала вона. – Зокрема, дівчат батьки-роми не пускають у середню школу, мовляв, через те, що їх змушують одягати форму. А ще кажуть, навіщо дівчатам-ромам ходити туди, де ходять сільські хлопці».

За словами сільського голови Андрія Деяка, – це питання для села дуже важливе. Представників ромського населення потрібно інтегрувати в суспільство. А цього досягти можна через освіту і через культуру. Тому необхідно якнайбільше дітей залучити до навчання. Адже моральні якості, культуру поведінки виховують у школі. Сільська рада неодноразово зверталася до всіх районних інстанцій щодо необхідності школи для ромів, але завжди відповідь одна – немає коштів.

На засідання сесії був запрошений районний депутат Володимира Гвоздьо. До нього звернулися сільські обранці з проханням посприяти у вирішенні проблеми. «Ви є наші представники у владі, – сказав Юрій Зихор, – і повинні виконувати пункти своєї передвиборчої програми». На жаль, свою думку стосовно порушеної теми, районний депутат нам прокоментувати відмовився.

Депутати на сесії були одноголосні щодо необхідності будівництва в селі школи для ромів і прийняли рішення ще раз звернутися до голів райради, райдержадміністрації, начальника відділу освіти з проханням про виділення коштів на виготовлення зведення освітнього закладу у Підвиноградові на черговій сесії районної ради.
 
 
Джерело: http://mukachevo.net
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 512 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Количество разводов в Украине за первое полугодие 2010 года снизилось
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Практично всі готелі в Україні звільнено від сплати податку на прибуток на 10 років через Євро-2012
Заробітки на виборах: 5 тисяч по оголошенню, 15 тисяч - по знайомству
У Києві стати депутатом можна за 50 тисяч доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...