«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 05:17:33

Головна » 2012 » Вересень » 3 » У Рахові пройшов традиційний обласний фестиваль"Гуцульська бриндзя"



У Рахові пройшов традиційний обласний фестиваль"Гуцульська бриндзя"
19:02:26

2 вересня у Рахові наймасовіше народне свято Закарпаття відвідали очільник краю ОлександрЛедида, його заступник Антон Громовий, виконуючий повноваження голови облради Володимир Закурений, голова Рахівської райдержадміністрації Дмитро Андріюк та інші поважні гості.

Як і щороку, "Гуцульська бриндзя" розпочалася із святкової ходи колони, сформованої із представників кожного села Рахівщини. З центру Рахова колона разом із офіційною делегацією керівництва області вирушила до місця проведення фестивалю - амфітеатру "Буркут". Тут вже розгорнули намети із екпозиціями творів народних умільців, проводили конкурси на кращих трембітарів, сопілкарів, змагалися у приготуванні гуцульських страв. Та найголовніше, за чим приїхали численні гості фестивалю - бринза. На святі овечий сир продавали у кількох десятках наметів. Пан Василь, котрий у своєму господарстві має близько тисячі овець та вже п’ятнадцять років робить сир, на відсутність покупців не скаржиться і ділиться своїм секретом приготування смачного сиру:

- Треба багато працювати, не лінуватися, тоді й бринза вийде доброю.  

- Робити сири із овечого молока - наша сімейна справа, це наш заробіток, з продажу бринзи і живемо. Тримаємо 350 овець, сама займаюся виготовленням сиру вже 12 років, - розповідає пані Наталія із Верховинського району, що в Івано-Франківській області.

Важка робота не залишається непоміченою: гості, що з’їхалися на фестиваль із усієї України сирну продукцію купують у великій кількості. Окрім бринзи, відвідувачам подобаються й інші атрибути свята - вишиванки, котрі цього дня були чи не на кожному відвідувачі "Гуцульської бриндзі".

- Придбала на святі чи не усі елементи національного одягу: від вишиванки до головного убору та прикрас. Одразу й перевдягнулася, - демонструє своє вбрання пані Олена із Кривого Рогу.

- Ми з сім’єю приїхали з Києва, аби подивитися на це свято. Надзвичайно сподобалася урочиста хода з трембітами, із сільськими колективами. От зараз тут куштуємо бринзу, котра неймовірно смачна. Вперше на цьому дійстві і все дуже подобається, - ділиться враженнями 50-річний Іван.

Вперше на фестиваль приїхав консул Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді Ендре Саліпскі:

- Все тут тішить: і природа, і настрій людей, і сам фестиваль. За два роки своєї дипломатичної роботи в Закарпатській області, я вперше тут. Важаю, що цей захід може слугувати прикладом навіть для інших областей, адже на святі чітка організація, достойні учасники, які пропонують якісну продукцію. Ще один важливий елемен: традиції вівчарства, котрі збережені і передаються молодшим поколінням.
 
Нині в області розвитку вівчарства сприяє регіональна программа підтримки тваринництва:

- Для вівчарської справи програмою передбачено більше 1,5 мільйона гривень. Крім того, сьогодні вигідно займатися цим: попит, а відповідно й ціни на овечі сири, овече м’ясо зростають. Загалом, сьогодні динаміка розвитку вівчарства в Закарпатті є досить-таки потужною, - розповів керівник області Олександр Ледида.
 
Прес-центр ОДА



Категорія: Цікаво | Переглядів: 753 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
Лолита выходит замуж в четвертый раз
Санта-Клаус учит детей обжорству и вождению в пьяном виде
Україна посіла четверте місце у світі за кількістю пусків ракет
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Відпочинок у Криму подорожчав на 10-15%
Loading ...

Всього коментарів: 1
18.11.2012
1. Melia [Матеріал]
This piece was cogent, well-wtriten, and pithy.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...