«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 15:02:49

Головна » 2010 » Квітень » 22 » Українські металурги і хіміки схвалили газові угоди з РФ



Українські металурги і хіміки схвалили газові угоди з РФ
13:53:25
Виробники хімічної і металургійної продукції позитивно оцінили вчорашню угоду між Україною і Росією про зниження на третину ціни на газ, що поставляється з Росії.

У "Дніпроазоті" пояснили, що підприємства хімічної промисловості України зараз завантажені лише на 40%, а дане рішення сприятиме збільшенню об'ємів виробництва до 85-90%.

"Якщо після перегляду договорів держава зможе понизити ціну газу для підприємств хімічної промисловості на 30%, то це означатиме одне – ми зможемо запустити роботу на повну потужність і розвиватимемося", - заявив заступник генерального директора ВАТ "Одеський припортовий завод" Володимир Севастьянов.
За його словами, можна чекати, що українська хімічна промисловість знов стане інвестиційною привабливою і підприємства почнуть модернізацію. Віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами "Індустріального союзу Донбасу") Олександр Пилипенко впевнений, що для металургів це рішення є дуже важливим, але ще більший інтерес воно представляє для державного бюджету країни.

"Бюджет підвішений і не може бути затверджений з наявним розрахунковим дефіцитом. А із знижкою на газ держава може не виділяти такі значні дотації теплокомуненерго і населенню, як це планувалося на початку року", - заявив підприємець.
Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що "знижка дана за рахунок зниження експортного мита при постачаннях газу до України, встановлюваній урядом Росії". За його словами, цього року ціна збільшиться трохи. "За знижку Україні на газ повністю заплатить російський бюджет через фактичну відміну експортного мита на газ, - заявив Олександр Назаров з "ІФК Метрополь".– Виходить, що субсидування української економіки відбудеться завдяки російському бюджету цього року до $3 млрд, а в 2011 році – до $4 млрд".

Сумарні випадаючі доходи федерального бюджету РФ у разі виконання вчорашніх домовленостей можуть скласти $39 млрд, підтвердили в Кабміні: "Проте ці випадаючі доходи будуть компенсовані з інших засобів, що вивільняються". Чим саме буде компенсований 1 трлн руб. в рік, чиновник в уряді повідомити відмовився.
За інформацією джерел, компенсацією за поступки Росії в питанні ціни газу стане не тільки продовження терміну оренди для ЧФ РФ, але і її низька вартість. До 2017 року Москва платитиме за свої бази $97 млн., а з 2017 по 2042 рік – $100 млн., притому що експертні оцінки, що проводяться в період президентства Віктора Ющенка, свідчили про ринкову ставку у розмірі порядку $2 млрд.

В той же час російські джерела затверджують зворотне. "Питання про перебування флоту до 2017 року вирішене – орендна плата у розмірі $90-100 млн. в рік списується з держборгу України перед Росією. Розмір орендної плати після 2017 року складатиме $500 млн. в рік, тобто в залік піде $12,5 млрд", - вважає джерело видання в уряді РФ.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін відзначає, що значну частину випадних доходів Росія отримає за рахунок збільшення експорту до України інших товарів і послуг, а також податку на прибуток самого "Газпрому". За розрахунками експерта, без зниження ціни російська монополія продала б Україні не більше, ніж минулого року, - 27 млрд кубометрів – і виручила б $6,3 млрд (після вирахування митних зборів).
Зараз, міркує Корчемкін, "Газпром" продасть 36,5 млрд кубометрів за середньорічною ціною $260 за тисячу кубометрів і отримає чисті $9,5 млрд. Тобто російська монополія заплатить решту всіх податків з $3,2 млрд додаткової виручки.

"Газові договори в СНД життєздатні від одного до трьох років, а потім, як правило, міняються, - говорить Корчемкін.– У нових домовленостях "Газпрому" і "Нафтогаза" формула з базовою ціною $450 за тисячу кубометрів і принципом take or pay залишилася без змін".
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 346 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...