«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 10:12:35

Головна » 2011 » Травень » 11 » В Ужгороді презентували «Енциклопедію історії та культури карпатських русинів»



В Ужгороді презентували «Енциклопедію історії та культури карпатських русинів»
17:11:16
 
Сьогодні, 11 травня, в Ужгороді, в прес-центрі газети "НЕДІЛЯ"канадський історик, професор історії та політології Торонтського університету, президент Світового конгресу русинів Павло Роберт Магочій, кандидат наук, видавець Валерій Падяк, автор перекладу з англійської мови Надія Кушко та бізнесмен з Канади Стівен Чепа презентували журналістам «Енциклопедію історії та культури карпатських русинів».
 
Книга є перекладом другого, доповненого і переробленого видання «Encyclopedia of Rusyn History and Culture» за редакцією Павла Роберта Магочія та Івана Попа, яке вийшло 2005 року у Видавництві Торонтського університету у Канаді.
Україномовне видання здійснено торік накладом у 1500 примірників. 200 з них автори планують подарувати бібліотекам та навчальним і науковим закладам. Придбати книгу можна буде за понад 300 грн. у книгарнях.
 
Видання є першою енциклопедією, присвяченою історичному минулому та культурі карпаторусинів усіх країн, де вони мешкають — Україна, Словаччина, Польща, Румунія, Угорщина, США та Канада. На 888 сторінках вміщено статті та 1100 ілюстрацій. Щоправда, автори зазначали, що не всі теми висвітлено, зокрема, бракує інформації про русинську музику, театр, узагальнюючої статті про опришків і знищення Греко-католицької церкви.
Автори енциклопедії наголошували, що такого типу видання притаманне державотворчим націям, а саму книгу спершу хотіли видати російською, однак редколегія наполягла, щоб її переклали українською мовою. Це, за їхніми словами — дань шани Україні та популяризація мони країни, де живе найбільше русинів.
 
За словами авторів, нині у світі є понад мільйон представників русинського етносу, близько 850 тисяч живуть на Закарпатті.
Презентація книги розпочалася ще торік у Словаччині, днями відбулася у Києво-Печерській Лаврі у Києві, сьогодні — в Ужгороді. Незабаром видавці планують поїхати й у Будапешт. За словами авторів, усюди книга викликала значний інтерес. В тому числі й серед науковців УжНУ, які зголосилися писати статті для нового видання Енциклопедії. Саму книгу автори вважають продовженням 10-томної Енциклопедії історії України. І навіть перейняли дизайн українського видання.
 
Цього ж дня автори Енциклопедії зустрічалися з головою Закарпатської ОДА О.Ледидою та головою облради І.Балогою (на фото прес-служби облради). Йшлося про популяризацію краю та його історії, проблеми русинів.
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 518 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...