«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 11:55:50

Головна » 2010 » Січень » 15 » Вибори на знищення



Вибори на знищення
08:53:24
 
Підготовка до другого туру загрожує перетворитися на справжню війну, пише НГУ неділю Україна почне голосувати, але коли закінчить - невідомо, пише Тетяна Івженко в сьогоднішньому номері російської Независимой газети.
 
Вибори президента України, які відбудуться в неділю, стануть не завершенням, а початком справжньої передвиборчої боротьби. Ніхто з лідерів перегонів не користується підтримкою 50% виборців. Тому неминуче проведення другого туру виборів, в який, за одностайною думкою соціологів і політологів, вийдуть голова уряду Юлія Тимошенко і лідер опозиції Віктор Янукович. Підготовка до другого туру загрожує перетворитися на справжню війну, в якій буде використано не тільки популістські обіцянки і компромат на суперника, але і судові позови, і "голос площ".
 
Президент Віктор Ющенко, рейтинг якого в 2009 році знизився до критичного рівня, за словами експертів, не може сподіватися навіть на третє місце за підсумками голосування. Але в майбутньому він може отримати крісло прем'єр-міністра при президентові Януковичу. Хоча Глава держави судиться з тими колишніми співробітниками президентського Секретаріату, які заявили про передвиборчу змову Януковича і Ющенка, проте де-факто зміцнює позиції Януковича жорсткою і щоденною критикою прем'єр-міністра. Однак експерти зазначають, що навіть якщо таємні домовленості існували, немає ніяких гарантій їх виконання. Адже прем'єра в Україні призначає Верховна Рада, яка зараз розбита на два табори, ні в одного з яких немає більшості.
 
У разі ж дострокових виборів, які, за словами політолога Дмитра Видріна, майже неминуче відбудуться приблизно у вересні, склад парламенту може абсолютно змінитися. Зокрема, першу скрипку в ньому гратимуть не політичні сили Тимошенко, Януковича та Ющенка, а нові партії, які тільки зараз, на хвилі президентських виборів створюються політиками, що не мають шансів пройти у другий тур. Серед них політолог Володимир Фесенко називає в першу чергу колишнього банкіра Сергія Тігіпка, популярність якого зростає в міру розчарування виборців у Януковичі і Тимошенко, що воюють на знищення.
 
Тігіпко, не асоціюючись ні з одним з політичних таборів, може відібрати частину голосів у Тимошенко і Януковича. Фесенко вважає, що в другий тур Тігіпко не вийде, але здатний претендувати на сильну фракцію в новому складі Ради і навіть на посаду прем'єра, який, згідно з Конституцією, є центром виконавчої влади. Щоправда, багато залежить від того, чим закінчиться голосування 17 січня. Експерти не відкидають, що вже в понеділок в Україні розпочнеться судова метушня, пов'язана зі спробою учасників виборів довести, що порушення вплинули на результат. Хоча самого результату ще не буде - очікується, що у ЦВК на підрахунок голосів піде тиждень, якщо тільки форс-мажори не перешкодять цьому процесу.
 
У штабах Тимошенко і Януковича впевнено говорять про можливість "майдану" і "антимайдану". Днями влада Києва через Окружний адміністративний суд міста добилася заборони на проведення масових акцій на центральних площах з 9 січня по 5 лютого. Представники міськради пояснили, що побоюються "нештатних ситуацій", оскільки політичні сили, які підтримують різних кандидатів на виборах президента, подали багато заявок на проведення акцій одразу після першого туру виборів, починаючи з 18 січня. Зіткнення на площах стали майже неминучими, адже всі учасники виборів звинувачують своїх політичних супротивників у підготовці до фальсифікації результатів голосування.
 
Представники команд лідерів зауважують, що їм не доведеться порушувати рішення суду: люди, мовляв, самі можуть вийти на вулиці з мирними акціями протесту. Силові структури утримуються від коментарів щодо їхніх дій у такому випадку, зазначаючи лише, що будуть стежити за законністю і правопорядком. Лідери виборчих перегонів - Юлія Тимошенко і Віктор Янукович - цього тижня звернулися до ОБСЄ і світової спільноти з вимогою втрутитися в ситуацію. Керівник передвиборчої кампанії Януковича Микола Азаров звернув увагу на той факт, що Кабінет міністрів "фактично проводить роботу щодо встановлення контролю за судовою системою країни, здійснено спробу рейдерського захоплення Вищого адміністративного суду України".
 
Оскільки названий суд, уповноважений розглядати спірні питання, пов'язані з виборами і їх підсумками, дійсно перебуває в складному становищі (за кілька тижнів до виборів почалися скандали з фінансуванням суду і з призначенням його керівника, а також плутанина з печатками), то в ОБСЄ серйозно поставилися до слів представника опозиційного кандидата. Тим більше, що Януковича підтримав Президент Ющенко, який під час підсумкової прес-конференції у вівторок прямо звинуватив штаб Тимошенко у підготовці до фальсифікацій. Юлія Тимошенко у середу оприлюднила альтернативне звернення до ОБСЄ, заявивши на засіданні уряду, що Партія регіонів шляхом підкупу домоглася контролю над діями 8 з 14 членів Центрвиборчкому.
 
Саме ці люди, за словами Тимошенко, затвердили 4 січня рішення про право кожного охочого голосувати вдома. Прем'єр-міністр повідомила, що в тих областях, де місцева влада перебуває в руках Партії регіонів, до 15-17% виборців вже нібито написали заяви про такий спосіб голосування, що складно піддається контролю. "Ходять по будинках "емісари" від Партії регіонів, говорять: ось - гроші, продукти, щось ще, давайте, пишіть заяву, що будете голосувати вдома, а ми таким чином проконтролюємо, що ви проголосуєте за нас (за Януковича - НГ)", - розповів перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. І він, і Тимошенко заявили, що на сході України готуються масові фальсифікації результатів голосування.
 
Прем'єр-міністр розкрила ще кілька незаконних схем, які, за її словами, використають для фальсифікації результатів голосування. Того ж дня міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, котрий підтримує Тимошенко, заявив, що міліція в день голосування ходитиме по будинках, щоб перевірити, хто і чому скористався правом не з'являтися на виборчих дільницях. Політологи підтверджують, що вибори 17 січня можуть закінчитися скандалом: учасники перегонів, які готують громадську думку до визнання неминучості фальсифікацій, в понеділок заявлять про те, що порушення призвели до спотворення результатів голосування.
 
До речі, за даними недавнього соціологічного опитування, проведеного фондом Демократичні ініціативи, у чесність виборів вірять лише 4,5% громадян, ще 29,5% вважають, що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат. Але 14% переконані, що фальсифікації будуть тотальними, а 41% упевнені, що незаконні схеми, які будуть застосовуватися в ході голосування, спотворять загальний результат. Однак керівник фонду Ілько Кучерів вважає, що такі результати не означають можливості нової революції в Україні, якою зараз погрожують один одному кандидати на посаду президента.
 
Справа в тому, що 36% українців не вірять у поліпшення ситуації в країні незалежно від імені нового президента, ще 33% сказали, що вибори нічого не змінять, а 6% дотримуються думки, що для пересічних громадян ситуація в будь-якому випадку погіршиться, хто б не став президентом. За такого ставлення навряд чи українці ринуться відстоювати перемогу того чи іншого кандидата на майданах. Формально ж в країні нічого не зміниться до другого туру виборів: президент і уряд залишаться на посаді до моменту інавгурації нового глави держави. А коли вона відбудеться - ніхто не береться прогнозувати.
 
 
 
Категорія: Політика | Переглядів: 388 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Закарпаття: Погода на 14 січня 2010 року
Самые лучшие современные кроссовки вредны для ног
Чутки зі штабів: Тимошенко влаштує на себе замах, а Янукович помре і воскресне
60-летний британец стал художником, очнувшись после комы
Табачника запідозрили у лобіюванні інтересів російських кінопрокатників
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...