«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 14:33:24

Головна » 2010 » Січень » 7 » Закарпатье: В Карпатах есть свои традиции встречи Рождества



Закарпатье: В Карпатах есть свои традиции встречи Рождества
07:54:41
 
Не все в этот вечер отведают традиционной кутьи. В карпатском селе Синевир до сих пор чтят традиции предков. И готовят другое праздничное меню. Что же принято ставить на стол в селе Синевир Закарпатской области?
 
На закарпатском рождественском столе обязательно должны быть голубцы с грибами и морковью, фасоль с луком, картошка, квашеная капуста, вареники с повидлом и узвар. Эти блюда готовили здесь и сто лет назад.
 
Татьяна Гичка, жительница с. Синевир:
- От все це робить людину, імунітет підвищує. От якби це такі традиції, переказують, дідусі, бабусі своїм дітям, а ті дальше внукам, і це якби, розумієте, там є якась свого роду магія, якби придає силу, шо от наші предки були міцні, здорові, і ми тоже будем такі продукти споживати. А еще здесь готовят "крычун". Небольшой постный хлебец выпекают из овсяной муки. Он - символ богатства, плодородия и долголетия. На столе "Крычун" - остается на все рождественские дни. А после праздников им накормят корову. Чтобы узнать, каким будет год для семьи, хозяйка катит крычун от порога дома к колодцу. Якщо кричун буде рівненько котитися, от так як колесо, рівненько і не впаде ні на один бік ні на інший, значить у цій сім'ї буде довге і щасливе життя, не буде ніяких хвороб, або, не дай Бог, смерті. Пока Татьяна хозяйничает на кухне, дед Николай готовит к празднику дом. Вносит солому, на которой в рождественскую ночь будут спать дети.
 
Николай Субота, житель с.Синевир:
- Після того, як свят вечір вже кончився на другий день солому забирають усю і роблять віночки і обвивають віночками саду - це яблуню, грушу, сливу, щоб був гарний урожай. Дед Николай сыплет пепел под порог всех построек во дворе - для защиты дома и хозяйства от злых духов. И вот, все необходимые обряды соблюдены, хозяйка подает рождественское угощение. Как только на небе появляется первая звезда семья садится за стол. Праздничный ужин начинается с молитвы. После ужина вся семья отправляется на праздничное богослужение. А позже с нетерпением ждут колядников.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 454 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Закарпаття: Погода на 14 січня 2010 року
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Табачника запідозрили у лобіюванні інтересів російських кінопрокатників
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...