«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 17:55:40

Головна » 2010 » Грудень » 20 » Закарпаття очищено від «преміксу»



Закарпаття очищено від «преміксу»
13:27:24
 
Завдяки злагодженій роботі Мінприроди України та держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, за три місяці поставлено крапку у 10-річній історії.
 
2 вересня поточного року розпочалися роботи з вивезення суміші речовин «премікс» із території Закарпатської області до Республіки Польща на спеціалізований завод для утилізації. Таким чином розпочався процес завершення резонансної для Закарпаття преміксової історії.
 
 Пройшло майже 10 років, як справа почала добігати кінця… Міністерство охорони навколишнього природного середовища України виділило кошти з Державного фонду ОНПС у сумі 10,2 млн. грн. Роботи з перевантаження здійснювалися ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» Мінприроди України. Згідно з актом міжвідомчої комісії Мінприроди України від 25.02.2010 р., на території Берегова та Берегівського району тимчасово було розміщено 1,3 тис. тонн хімічної речовини «премікс». Суміш речовин вивезено за межі держави для утилізації на польське спільне підприємство ТОВ «Сарпі», яке виграло відповідний тендер, оголошений Мінприроди України.
 
Вперше про «премікс» заговорили в 2005 році, коли мешканці села Велика Бакта забили на сполох через невідому суміш, що була розміщена у великих мішках поблизу їх домівок. Правоохоронці знайшли «премікс» у Берегівському районі у восьми місцях, у тому числі на території місцевого комбінату хлібопродуктів, цегельного заводу, Закарпатського інституту агропромислового виробництва села В.Бакта, Шомської середньої школи).
 
У результаті вивчення ситуації з’ясувалося, що упродовж 1999-2005 років на територію України приватним підприємством «Озон», яке співпрацювало з дебреценською фірмою «Eltex» (Угорщина), було завезено речовину під назвою теплостійкий наповнювач «премікс», як сировину для гумової промисловості у кількості 1865,46 тонни. Із них 412 тонн на той час уже було реалізовано різним підприємствам України, які її успішно переробляли. Інша кількість зазначеної суміші залишилася на території району з порушенням правил складування.
 
Розпорядженням Президента України було створено Міжвідомчу державну комісію з перевірки поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, незаконно завезеними на територію України з інших держав.
 
 Одним із рішень Комісії було зобов’язано Закарпатську облдержадміністрацію визначити підприємства та провести утилізацію суміші «Премікс». Таке підприємство було знайдено в Івано-Франківській області, яке підтвердило, що готове забрати частину «преміксу» для переробки.
 
У жовтні 2005 року розпочалося завантаження преміксів у залізничні вагони для вивезення за межі області на переробку. Всього "упакували" 24 вагони, які із часом стали своєрідними складами на колесах. Контейнеризацію та складування суміші здійснював зведений аварійно-рятувальний загін постійної готовності МНС України. Як субпідрядника до робіт було залучено ТзОВ "Науково-виробниче товариство "Динаміка". Фінансування проводилося за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.
 
Згодом за справу взялася й Генеральна прокуратура та СБУ. 30 березня 2005 року прокуратура Закарпатської області порушила кримінальну справу за фактом забруднення земель та атмосферного повітря хімічними відходами 1 (найвищого) класу небезпеки. На суміш було накладено арешт, як на речовий доказ у справі.
 
 Восени 2006 року цю проблему розглядали на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а також на розширеному спільному засіданні колегій Міністерства охорони навколишнього природного середовища та Закарпатської обласної держадміністрації. Згідно рішення спільного засідання колегій були визначені місця тимчасового зберігання речовини на території м. Берегово та Берегівського району і розпочалися роботи з грудня 2006 року з контенеризації хімічної речовини. Протягом 2007 року роботи виконувалися за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. «Премікс», що був розміщений просто неба перепакували в металеві (близько 4 тисяч штук) контейнери для безпечного зберігання.
 
Тим часом Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.Медведя проведено судову хіміко-екологічну експертизу, з метою встановлення хімічного складу суміші „премікс" та оцінки її впливу на здоров`я людей і довкілля. За висновками експертизи, під назвою „теплостійкий наповнювач „Премікс", на територію України фактично ввезено суміш різноманітних речовин, які є промисловими відходами і за своїм складом містять хімічні речовини, які можуть завдавати шкоду для життя і здоров`я людей та довкілля.
 
Деякі роботи проводилися у листопаді 2008 року, а на початку 2009 року управлінням СБУ в Закарпатської області винесено постанову про знищення (утилізацію) зазначеної речовини. Слідчі замовили ще одну експертизу і з’ясувалося, що «Премікс» не більш небезпечний ніж звичайний цемент. Із грудня 2009 року стартував новий поворот в історії «преміксу». Відповідно до висновків експертизи «премікс» не є токсичною речовиною. Тобто його можна перевантажувати, перевозити…утилізувати.
 
У 2009 році держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, облрада та державна адміністрація звернулися до Мінприроди України та Кабінету Міністрів України з проханням профінансувати роботи з вивезення суміші на утилізацію. Кошти були знайдені і виділені. За кошти Кабінету Міністрів, виділених Мінприроди України на утилізацію за межі України було вивезено 656 тонн цієї суміші. Роботи продовжилися після виділення коштів, у вересні поточного року.
 
Андрій Погорєлов, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області: «Нині в області вирішуються екологічні проблеми, які накопичилися роками. До недавнього часу – це питання вивозу на утилізацію суміші речовин «премікс», яке вдалося вирішити (наразі ще 19 тонн суміші, через технічні причини не вивезені і знаходяться на території колишньої бази «Райспоживспілки» у Берегові). Начасі вирішення проблеми непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. На території області ХЗЗР залишились у 4 районах: Тячівському, Виноградівському, Хустському, Мукачівському та м. Ужгороді. Впоравшись й із цим завданням ми виконаємо свою частину Програми з очищення території України від небезпечних відходів, яка задекларована у «Стратегії національної політики України на період до 2020 року».
 
Прес-служба Державного управління охорони
 навколишнього природного середовища в Закарпатській області
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 494 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Офіційний курс валют на понеділок, 25 жовтня
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Відомтсво Азарова зобов’язалось за півроку заплатити Microsoft 100 мільйонів доларів
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...