«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 09:48:49

Головна » 2010 » Грудень » 25 » Закарпаття: За незаконний продаж ялиць і піротехніки - штраф



Закарпаття: За незаконний продаж ялиць і піротехніки - штраф
16:23:15
 
У ці передсвяткові дні закарпатські правоохоронці проводять спецоперації під умовними назвами "Ялинка” та "Петарда”, метою яких є запобігання незаконному вирубуванню та збуту хвойних дерев, торгівлі у заборонених місцях ялинками та піротехнічними засобами.
За інформацією начальника ВГБ УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Василя Швенди, міліція відпрацьовує в усіх районах краю ринки та інші місця, де здійснюється торгівля ялинками та піротехнічними засобами. Щодо останніх, то в області 44 фізичні особи (приватні підприємці) мають офіційні ліцензії з Департаменту громадської безпеки МВС України на право реалізації піротехнічних засобів. У ліцензіях чітко вказані місця, де підприємець може здійснювати реалізацію такої продукції. Якщо ж він продаватиме її деінде, то може позбутися ліцензії.
Петарди та інша святкова "амуніція” продаватимуться в супермаркетах, спеціалізованих магазинах, де продавці пройшли відповідні навчання щодо поводження з цими небезпечними товарами. На ринку на вул.Краснодонців в Ужгороді теж працює один такий спеціалізований магазин.
За незаконну реалізацію піротехнічних засобів (на ринках, вулицях тощо) закон передбачає адміністративну відповідальність (себто штраф) із конфіскацією товару. Зокрема, розмір штрафу становить від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (595-1020 гривень). Такі справи розглядаються в суді, міліція лише вилучає продукцію, складаючи відповідний акт. Є вже перші вилучення петард на стихійних ринках в Ужгороді, Мукачеві тощо. Карається також реалізація піротехнічної продукції неповнолітнім особам. А якщо самого підлітка міліція спіймає з піротехнікою, то штраф очікує його батьків.
Водночас правоохоронці наголошують: небезпечно купувати піротехніку "з рук” і радять: купуючи такі товари, в першу чергу, слід звернути увагу на інструкцію до виробу. Останні мають викладатися українською або російською мовами. Якщо ж цього немає, то така продукція -- "лівак”, що не пройшов сертифікації в Україні, а тому ніхто не несе відповідальності за технічну якість та безпеку такого виробу.
В останні роки в краї було кілька випадків травмування піротехнічною продукцією, в тому числі й з фатальними наслідками. Тому правоохоронці попереджають, що небезпечно влаштовувати феєрверки у стані алкогольного сп’яніння.
Щодо реалізації ялинок, то в усіх населених пунктах краю місцева влада чітко визначила спеціальні місця, де можна придбати "легальну” ялинку. В Ужгороді таких місць п’ять: автостоянка на вул. Гойди, майданчик поблизу готелю "Атлант” на пл.Корятовича, ринки на вул.Бородіна (навпроти магазину "Альбіон”) та на вул.Бєлінського, а також у Боздоському парку.
За торгівлю "з рук” штрафуватимуть. Зокрема, ст.160 Адмінкодексу (торгівля у невстановленому місці) передбачає штраф від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів (102-255 грн.), ст.159 (порушення правил торгівлі на ринках) -- попередження або накладення штрафу на посадових осіб від 3 до 7 мінімумів (51-119 грн.), а на самих продавців ялинок -- штраф у сумі від 17 до 51 грн. з вилученням товару. Якщо ж спіймають того, хто рубає в лісі ялинку, то його очікує штраф у сумі 85-170 гривень. А за вирубування зеленого насадження у заповідній зоні (до слова, заповідниками вважається значна територія закарпатських лісових угідь) очікує й кримінальна відповідальність згідно з ст.246 Кримінального кодексу України, незалежно від кількості зрубаних дерев. Санкція цієї статті передбачає штраф від 850 до 1700 грн. або арешт на строк до півроку, або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією всього незаконно добутого.
Є вже й перші жертви "ялинкового” бізнесу. Тячівські дільничні під час проведення операції "Ялинка” затримали вечірньої пори на вулиці села Красна вантажівку "Вольво”, якою керував приватний підприємець з одного із населених пунктів Тячівщини. В машині виявили 1000 ялинок. Оскільки супровідні документи на товар викликали в правоохоронців сумнів щодо їх достовірності, машину з вантажем доставили на штрафний майданчик райвідділу міліції для з’ясування обставин справи.
Ще сотню зелених красунь перевозив у мікроавтобусі "Фіат” 45-річний водій, якого працівники ДАІ зупинили в Міжгір’ї. Документи на ялинки теж виявилися сумнівними. Відпрацювання в області тривають.
Володимир ПАВЛЮХ

 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 526 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Міліція: водій автобуса, протараненого потягом, міг бути сектантом
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...