«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 04:05:53

Головна » 2009 » Лютий » 9 » Юрій Яцина: «Лікар має бути максимально холоднокровним»



Юрій Яцина: «Лікар має бути максимально холоднокровним»
13:29:26
Медик-консерватор, який любить малювати і в чомусь схожий на Висоцького
 

Головного лікаря обласної клінічної лікарні Юрія Яцину багато хто знає. Кожен з нас рано чи пізно звертається до медичної установи. Все-таки, здоров’я – найцінніше, що є у людини. І дуже хотілося б його довірити справжнім професіоналам. Пан Юрій - саме такий. Проте, окрім його професійних якостей, ми більше про нього нічого не знаємо. Сумлінний лікар, який не забуває про своє призначення, водночас є і викладачем, і хорошим управлінцем. А ще - він люблячий батько. Днями йому виповнилось 50 років. «НЕДІЛЯ» вирішила трохи привідкрити завісу його таємничого життя і поспілкуватися з ним не тільки про робочі будні

 

«Один з пацієнтів став моїм кумом»
 

- Юрію Юрійовичу, прийміть наші щирі вітання. За ці роки ви багато що змогли зробити. Розкажіть трохи про себе. Як починалась ваша лікарська діяльність?

- Я за фахом лікар хірург-комбустіолог. Працюю з 1986 року. Після закінчення медичного факультету працював асистентом кафедри загальної хірургії, з курсом військово-польової хірургії та травматології. Там пройшло 13 років. Займався і займаюся понині лікуванням опіків. Це хірургічна спеціальність, яка включає в себе і хірургічні методи лікування. Відділення, де працюю – опікова та пластична хірургія. В 1999 році мені запропонували посаду заступника головного лікаря з лікувальної роботи. На посаду прийняли за рекомендацією старших колег. Перейшовши на роботу в обласну клінічну лікарню, паралельно працював на кафедрі.

 

- Досі практикуєте чи вже не займаєтесь лікарською справою?

- Так до сих пір працюю і як хірург, і як викладач.

 

- Що вам більше до душі? Бути менеджером, хірургом чи викладачем?

- Нема різниці. Якщо бути відвертим і чесним, то ще з періоду служби в армії, - а служив я в м. Дубна, Московська обл., - був секретарем комсомолу військової частини плюс художником полку. З тих часів у мене залишились ці організаторські здібності. На факультеті так само активно брав участь в студентському самоврядуванні. Десь, напевно, залишились ці задатки – робота з людьми. Професія лікаря? Вона і тяжка, і цікава. Є в мене багато серйозних пацієнтів. Один з них став моїм кумом. Мав 80% опіків, з них на 60% площі тіла було проведено багато пересадок шкіри. Тепер живий-здоровий. До того ж, він гордість нашого відділення, адже в його лікуванні брав участь весь колектив.

 

- Чому саме обрали таку складну хірургічну галузь – лікування опіків?

- Починав я з 3-го курсу працювати медбратом, мій вуйко був завідуючим опіковим відділенням – Йосип Андрійович Турак - і скерував мене саме туди. Хоча вибір на той час у мене був великим – міг вступити в аспірантуру в Москві, але, працюючи в тому відділенні, зрозумів: будучи хірургом-комбустіологом, зможу таким чином допомогти людям.

- Зрозуміло, робота не з легких. Дивитися на опіки – справа неприємна, м’яко кажучи. Мабуть, доводиться себе переборювати?

 

- Лікар має бути максимально холоднокровним. Інакше просто не можна. Але серце треба мати гаряче, бути добрим з пацієнтами. Щоб вилікувати людей з опіками, потрібно багато часу, це не один етап лікування, адже вражається не тільки шкіра, а й життєво важливі органи. Хороший спеціаліст-комбустіолог повинен володіти багатьма медичними спеціальностями.

 

- Ви і в житті холоднокровний?

- Ні. Холоднокровним треба бути лише на роботі. Якщо душа болить, а руки тремтять, то яка тут робота? У такій професії треба бути радикальним, миттєво вирішувати питання, на довгі вагання та роздуми часу немає. Багато прооперував дітей з тяжкими опіками. Багато хто з них вже виріс, став дорослим. В 1999 році було особливо багато роботи. Зараз лікувальна справа - це вже як хобі.

 

- Траплялись «дива» на роботі?

- Бували. А бувало і навпаки. Наприклад, були впевнені, що хворий житиме, а виявилось навпаки. Все передбачити – нереально. Сьогодні у нас є ряд нових технологій, які дозволяють рятувати тяжкохворих пацієнтів. На жаль, є категорія травм, несумісних з життям.

 

«Відсотків на 60 зможемо забезпечити безкоштовне лікування»

 

- Лікар – це відповідально, а головний лікар – подвійна відповідальність…

- Саме так. Лікарня велика, одна з фаворитів охорони здоров’я в області, їй вже майже 150 років. Лікарня постійно вдосконалюється, але цього мало. Маємо йти в ногу з часом. Минулий рік був дуже продуктивним. Нам вдалося багато чого зробити – відремонтувати ряд відділень, харчоблок. Створено за рахунок спонсорів з Німеччини два сателітні діалічні центри в Хусті та Тячеві, що дало змогу пацієнтам з проблемами нирок не їздити з віддалених районів до нас у лікарню. Обласна клінічна лікарня поступово набуває нового обличчя. Відтепер і називається інакше – Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака, який є засновником нашого закладу. Створений у нас і музей, багато історичних пам’яток. На сьогодні, я вважаю, ми можемо робити все, аби надати всебічну допомогу населенню Закарпатської області. Ми перші – в регіоні і не гірші в країні.

 

- Як ладнаєте з персоналом?

- Колектив у нас великий – майже тисяча працівників. З них 170 лікарів. За 6 років роботи головним лікарем багато чого дізнався: вивчив колектив, зрозумів їхні проблеми. Намагаємось працювати так, аби нікого не образити. А якщо і караємо, то люди розуміють – за що саме. А так і нагородити можемо. Ну і звісно, разом вміємо і відпочити.

 

- Цьогоріч видатки на охорону здоров’я збільшились. Та чи вистачить грошей обласній лікарні, зважаючи на економічну кризу?

- Минулого року видатки були збільшені практично в 3 рази. Завдяки цьому ми змогли забезпечити безкоштовне стаціонарне лікування. В цьому році видатки на лікарню дещо зменшені, тому ми змушені зменшити забезпеченість наших пацієнтів. Але не все так погано. Наступного місяця проведемо тендерні процедури і буде регламентовано порядок роботи в сьогоднішніх умовах. Це досить непоганий варіант, адже відсотків на 60 ми зможемо забезпечити безкоштовне лікування. В першу чергу це малозабезпечена категорія населення, інваліди. Впродовж І-ІІ кварталів є надія на поповнення бюджету і відновлено фінансування закладу.

 

- Лікарня знаходиться в обласному центрі. Яка співпраця з містом?

- Наша установа надає всім пацієнтам допомогу, незважаючи на те, звідки вони. Жителям Ужгорода і прилеглих районів – пощастило, адже лікарня знаходиться зовсім поруч. Таким чином, людей лікується більше, ніж заплановано. В принципі, поганого тут нічого немає. Щільно співпрацюємо з місцевими закладами охорони здоров’я, маємо порозуміння і хорошу співпрацю та взаємовиручку. В інтересах хворих ідемо на різні компроміси.

 

- Що заплановано на цей рік? Чи відкриють новий хірургічний центр, який будують?

- Він будується за рахунок державних субвенцій, але чи будуть ці гроші - неясно, тому не готовий сказати про подальше продовження будівництва. Але цього року він мав би бути закінчений. Чому центр такий важливий? Подивіться на наші хірургічні відділення – вони потребують капітального ремонту. Новий корпус дасть можливість адекватно провести всі потрібні роботи. Якби його закінчили в цьому році, тоді в 2010/2011 році при наявності фінансування обласна лікарня була би просто «красунею». Тоді можна будувати і перинатальний центр. Це дасть можливість лікувати вагітних жінок з різними вадами. Для цього готуємо проект, придивляємось до місця і найближчим часом почнеться будівництво. А він дуже необхідний для нашої області. Особливо його розміщення в лікарні, що дасть можливість жінкам діставати допомогу висококваліфікованих спеціалістів.

 

- Знаю, що мрієте побудувати міжконфесійну капличку…

- Так, є таке в планах. Хочемо на території лікарні побудувати екуменічну капличку, тому що питання релігії є доволі суттєвим для наших пацієнтів. Є вже проект, визначено місце. Будівництво буде проводитись на спонсорські кошти.

 

«Хочу достойно виростити своїх доньок»

 

- Як починається ваш робочий день?

- Зранку варю каву і несу її в ліжко дружині. Відправляю своїх дітей - кого в школу, кого до бабки. На роботу приходжу о пів на 9-ту. Заходжу в свій кабінет, розбираю пошту, планую день. Я із задоволенням йду на роботу, і так само вертаюсь додому.

 

- Є у вас вихідні?

- Завжди стараюсь, щоб були. Проводжу їх вдома. Маємо подвір’я, де є і фруктові дерева, і кущі різні. Стараємось час проводимо разом з родиною. Люблю інколи порибалити.

 

- Знаю, що малювали колись. А зараз?

- Ні. Хоч є таке бажання. Я цим серйозно займався, ходив в усі шкільні табори художників. В армії було суто технічне малювання, художні стенди, рекламні плакати. Далі – було ніколи. Хоча…

 

- Маєте особисту мрію?

- Хочу достойно виростити своїх доньок – щоб вони були щасливими. У мене двоє дівчат – 8 і 4 роки. А ще - завершити відновлення лікарні.

 

- Не важко з такою кількістю жінок?

- Зовсім ні. Я все роблю для них. Інше – скоріше, по інерції. Дружина у мене романтик, а я консерватор. Тому така ідилія.

 

«Як пацієнта я чоловіка не сприймаю»

 

-Кому, як не дружині, знати – який же чоловік насправді? Тому «НЕДІЛЯ» скористалася можливістю і задала кілька питань другій половині Юрія Яцини - Андреї, яка працює в обласній лікарні психотерапевтом.

 

Андрея Яцина: - Познайомились в опіковому відділенні клінічної лікарні, де я працювала. Вже під час навчання в університеті, на 3 курсі ми одружились, і через 2 роки в нас народилась донька. Мене вразила Юрієва чуйність і бажання завжди прийти на допомогу кожному хворому.

 

- Чи не важко жити двом лікарям в родині?

- Та ні. Тим більше, що він мій начальник. Робота – це робота. Вдома у нас маленькі діти, інші проблеми. До речі, ми разом любимо ходити на рибалку. Так у нас і виходить – три рибалки і рибак. А ще чоловік любить полювання. Але останнім часом все-таки перевагу надає родині.

 

- Жінка-психотерапевт - як справжній подарунок для чоловіка…

- Юра каже, що йому важко зі мною (Сміється. – Авт.). На сеанс до мене він би не прийшов, бо його як пацієнта – я не сприймаю…

 

- Ваш чоловік романтичний?

- Так, дуже. Колись він робив дивовижні вчинки: дарував квіти, присвячував вірші, співав пісні. Моя бабуся колись казала, що він схожий на Висоцького. І взагалі він - ідеальний чоловік. І є хорошим прикладом нашим донечкам.

 

Редакція газети «НЕДІЛЯ» щиро вітає Юрія Юрійовича з ювілеєм та бажає йому здоров’я, професійних злетів і здобутків, родинної любові!

 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Ужгород | Переглядів: 1928 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
Вчені видали каталог усіх живих істот Землі
Американські вчені викрили причину жіночої зради
Loading ...

Всього коментарів: 1
21.05.2013
1. правда [Матеріал]
ти є сволота і все в тебе фальшиве грубіян безкультурний гукан березнянський

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...