«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 07:35:43

Головна » 2009 » Лютий » 27 » Потрійний стрибок українських клубів у вищий світ УЄФА - знай наших!



Потрійний стрибок українських клубів у вищий світ УЄФА - знай наших!
10:23:20
 
Є, все-таки є життя навіть під час кризи! Хоч би як наші  політики вважали, що земля крутиться навколо них і лише вони знають, що треба робити у “цій країні” – життя у ній триває. Здебільшого наперекір їм, а не завдяки.

 

Страшно уявити, наприклад, який вигляд  мав би вчора “Металіст” чи “Шахтар”, якби над їхніми тренерами “нависали” зі своїми указами і постановами керівники країни, народні депутати і  непідкупні наші судді та ще разом з якимось районним санітарним інспектором...

 

Поки що не дійшло до цього, тьфу-тьфу. І одразу три українських клуби прориваються в 1/8 фіналу Кубка УЄФА, виграючи у представників країн першої трійки рейтингу УЄФА -Англії, Іспанії, Італії.

 

Просто усмішка долі крізь темряву лютневої ночі! Обіймітесь, кредитори і позичальники, колектори і антиколектори, роботодавці і ті, хто зайняв чергу на біржі праці – кризи приходять і йдуть, а навколофутбольні емоції зігріють нас на всі часи.

Перед учорашніми матчами-відповідями, звичайно, у найскладнішій ситуації опинилися  київські динамівці. 1:1 на своєму полі – не найкращий аргумент проти зарядженої на перемогу “Валенсії”.

 

Іспанці вдома заб’ють обов’язково, про це знали заздалегідь навіть ті, хто обожнює  Богуша. А от хто  забиватиме у “Динамо” за відсутності Мілевського і Бангура?

Кравець? Але він востаннє відзначався  в офіційних матчах, здається, у вересні минулого року, Алієв теж втратив приціл, Кравченко  ще підлаштовується у новій команді. Де Гільєрмо, коли побачимо В’ятрі?..

 

У звітному матчі  більшість цих похмурих констатацій  підтвердилися, але водночас він подарував нам хвилюючу драму, герої якої були за крок від поразки, але щасливо уникли її і  повертаються додому  зі щитом.

 

Тренер Сьомін уперто ставить на “зеро”, незмінно довіряючи  Несмачному  фланги динамівської оборони. Небезгрішність цих рішень ми бачили минулої осені у матчах Ліги чемпіонів, а цього року у двох матчах з “Валенсією” наш капітан відзначився особливо – у першій грі, пам’ятаємо, саме з його флагу пройшла гольова атака на ворота  Богуша, ну, а вчора він заробив обидва штрафні, після яких “Валенсія” опинилася однією ногою в 1/8 фіналу.

 

Ну, дефіцит форвардів ще можна якось пояснити, але щоб не знайти надійного, повороткого флангового захисника…

 

І що на те скажеш, якби нарешті не прорізалися у Кравця бомбардирські якості і він не почав віддавати борги?  Причому все сталося за кращими зразками футбольних сюжетів: напочатку гра в Артема зовсім не йшла,  замість зачепитися за м’яч і пововтузитися із захисниками він раз-у-раз відкидає його назад, не відкривається у штрафному майданчику...

 

Між тим помітно, що динамівці загалом показують дуже змістовну командну гру і по суті нічим не поступаються одному з лідерів іспанського чемпіонату. Пресинг, контроль мяча, швидкі переміщення без метушні - все це виглядало у виконанні  українців досить пристойно, навіть без поправки на лютий.

 

Для повноти вражень не вистачало лише одного – влучних ударів по воротах. І коли нарешті Кравець спромігся у першому таймі протаранити  захист “Валенсії”, скинувши зі своїх плечей не лише двох  суперників, але й нефарт останніх місяців,  а тут ще суддя раз на десять років свиснув на нашу користь, не зарахував гол  Вільї з офсайду, стало схоже на те, що терези хитнулися у  бік киян.

 

На другий гол Кравця іспанці уже нічим не можуть відповісти. І хоча атаки їхні ще за інерцією дуже небезпечні, а кияни наприкінці  грають іноді просто на відбій, матч  докочується до цілком логічної нічиєї – 2:2, яка стала переможною для “Динамо”.

 

Таким чином в 1/8 Кубка УЄФА  12 березня на нас чекає українське дербі: “Динамо”-“Металіст”. А репетицією до цього буде їхній матч в українській Прем’єр-лізі 4 березня.

Раціональний Маркевич вибудував команду-машину, яка безжалісно перемелює в Європі уже шостого суперника поспіль! І не пропускає при цьому, от що.

 

Імпульсивний же Сьомін робить команду, яка грає на нервах,  робить помилки,  виправляє їх, але іноді і не… Словом, трапила коса на камінь, буде на що подивитися! І пошкодувати, що жереб звів наші команди на такій ранній стадії турніру.

 

Учора у матчі проти “Сампдорії” харків’яни у себе вдома були повними господарями становища.  3:0 за підсумком обох матчів, це ж треба було на таке спромогтися. Нехай “Сампа” зараз не в найкращому стані, лише 14-е місце у серії А, у неділю матч проти  “Мілана”, але це - їхні проблеми.

 

Для Маркевича складність була в тому, щоб налаштувати команду на боротьбу, вивести на максимальний рівень мотивації. Розмови про те, що генуезці  навіть залишили вдома стрижневий тандем  Кассано – Паломбо, звичайно, могли розхолодити гравців “Металіста”, тому на передматчевій  прес-конференції він не вдавався до зайвих розмов навколо того, хто і для чого вийде на поле.

 

Постаратися забути про перемогу в Італії, зіграти у свою силу, переграти конкретного  суперника у конкретному матчі – з цим він вивів команду на поле стадіону «Металіст».

І вже перші хвилини показали, що харків’яни свого не впустять. Рикун опинився на ударній позиції на правому фланзі, але якось  не так дістався до мяча, на довгому кроці, кажуть у таких випадках, і удар не вийшов влучним. Активно розпочав Олійник, відчувалося, що йому дуже хочеться розписатися у воротах “Сампи” так само як і в першому матчі, але тренерські вказівки змушували його відпрацьовувати по всій довжині поля.

 

“Металіст” недовго дав гостям грати на зустрічних курсах. Гол у виконанні дуету  Едмар-Валєєв ще залишав певні шанси італійцям, все одно їм треба було забивати не менше двох мячів, але удар-красень Коельо поставив хрест на сподіваннях  гостей. Жажа виконав  штрафний  у своєму кращому стилі, та ще й м’яч пішов у ворота з відскоку. Такі не беруться.

 

2:0 уже у першому таймі, і італійці вийшли по перерві лише з надією уникнути розгрому.  Періодично гравці українського клубу просто затискали гостей на їхній половині поля, залишали їх без м’яча.

 

Всі три заміни, до яких вдався тренер “Сампи” Маццаррі, були, скоріше, номінальними, з відчаю. Нічим нові гравці не здивували господарів, як, власне,  і ті, хто вийшов у стартовому складі.

 

Фаворитом був і донецький  «Шахтар» у матчі з «Тоттенхемом». Лондонці відверто зробили ставку  на внутрішні турніри, на Кубок своєї Ліги,  і проти донеччан виставили  не найкращий склад.

 

Досвідчені гравці «Шахтаря» повинні були покарати господарів за таке піжонство і зробили це. Нехай на нервах, з помилками і не так упевнено, як у першому матчі, але  результат потрібний забезпечили  - 1:1. «Тоттенхем» пішов по-англійськи, непомітно, а «Шахтареві» випадає  побачення з московським ЦСКА.

 

Мірча Луческу, який проводить, очевидно,  свій останній сезон в Україні, має знати, як слід налаштувати «своїх» бразильців проти бразильського ж  наставника москвичів – Зіко, і додати  таким чином успішні завершальні штрихи до  свого послужного списку.    

 

А тепер звернімося до рейтингу коефіціентів УЄФА. Україна у сезоні 2008/2009 набрала рекордну для себе суму -  10,625 бала (досі було 8,100), займаючи у таблиці третє місце слідом за Англією та Іспанією. Позаду навіть Італія!  А за підсумками останніх п’яти сезонів клуби України набрали  35,850 – 10 місце,  у  Португалії, яка йде на 9-му -  35,891.

 

Звичайно, ці показники зміняться вже після 1/8 фіналу, та й не факт, що у нас потім знайдеться одразу п’ять гідних команд, які  можна буде заявити для участі в єврокубках, але наразі є чим пишатися. Український футбол, принаймні в особі його найсильніших клубів, уже переріс стадію становлення, юнацької нестабільності і може ставити перед собою завдання найвищого ґатунку.    Хто б наважився прогнозувати після грудневого жеребкування матчів плей-офф  Кубка УЄФА, що наші клуби пройдуть суперників з першої трійки футбольних грандів Європи. Але ж змогли.  

 

Про всяк випадок згадаємо – фінал Кубка УЄФА відбудеться 20 травня у  Стамбулі. Квитки уже продаються, 11,5 тисяч їх поширюють через офіційний сайт УЄФА.   

 

Олег Олійник
 
 
 
Категорія: Спорт | Переглядів: 523 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
Вчені видали каталог усіх живих істот Землі
Американські вчені викрили причину жіночої зради
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...