«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 07:02:40

Головна » 2009 » Березень » 24 » Чому всюди долар падає, а в Україні - зростає



Чому всюди долар падає, а в Україні - зростає
11:19:46
 
За останній тиждень на світових ринках падіння долара до євро встановило максимум з 1999 року, коли була введена єдина європейська валюта. В Україні картина зворотна - гривня різко девальвувала до долара.

 

Гуд-бай, Америка

 

«Велику роль зіграли коментарі керуючих низки великих американських банків про те, що за перші два місяці 2009 року банки почали показувати позитивний результат їх діяльності», - розповів Дмитро Мошкало, віце-президент та інвестиційний керуючий компанії Foyil Asset Management Ukraine.

 

Сплеск оптимізму, повязаний з фондовим ринком (зокрема, до паперів фінансового і будівельного секторів), був також викликаний і першим за вісім місяців звітом, у якому говориться про збільшення нових проектів у нерухомості США.

 

Капітал з ринків інструментів з фіксованою прибутковістю (депозити, облігації, векселі тощо), деномінованих в американських доларах, почав переміщуватися на ринки акцій. «Це і призвело до просідання долара відносно інших валют», - пояснює Мошкало.

 

Ще більше підхльоснуло процес рішення Федеральної резервної системи США про збільшення обсягів викупу держоблігацій для підвищення ліквідності американської економіки і зниження вартості позикового капіталу.

 

Тим часом аналітики визнають, що подальше знецінювання «зеленого» може досить згубно закінчитися для Вашингтона.

 

Світ нам не указ

 

Що ж до України, то тут зростання долара обумовлено відсутністю реальних механізмів захисту капіталів населення від очікуваної політичної інфляції гривні, погоджуються експерти.

 

Внутрішні ризики дещо перевищують зовнішні, що й відображається в такій динаміці курсового співвідношення, говорять вони. Тому відношення долара до інших валют у середньотерміновій перспективі буде слабо впливати на пару "гривня-долар".

 

«Нічого дивного в цьому немає, адже близько 70% експортно-імпортних операцій і операцій за фінансовим рахунком платіжного балансу України здійснюються в американській валюті. Тому попит та пропозиція американської валюти в Україні в середньотерміновій перспективі практично не залежать від співвідношення сил у світовій економіці», - пояснює Нестерчук

 

У той же час активне - як ринкове, так і адміністративне - втручання НБУ в ситуацію на міжбанківському ринку хоч і допомогло стримати різке падіння гривні, але навряд чи зможе переломити тенденцію - девальваційний тиск як і раніше залишається сильним.

 

На думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру «Форекс Клуб», стрибок курсу повязаний з тим, що багато банків і підприємств купили валюту для погашення своїх зовнішніх зобовязань.

 

Нам допоможе МВФ

 

Другий транш від МВФ у розмірі $1,8 млрд. також не стабілізує курс гривні, повторюють в один голос фахівці. «Національну валюту можна зміцнити тільки завдяки макроекономічним складовим - наприклад, падінням імпорту (у порівнянні з літом минулого року обсяг імпорту впав у чотири рази). Ефективними будуть і жорсткі кроки Нацбанку, якщо той почне відмовляти в рефінансуванні або відбирати ліцензії за спекуляції з курсом», - відзначає Івченко.

 

Але й транші Фонду не врятують гривню від повільного знецінювання, упевнений Нестерчук. Аналітик категоричний: «До кінця третього кварталу 2009-го, на який припадає пік виплат зовнішньої корпоративної заборгованості, девальваційний тиск на гривню залишатиметься сильним і НБУ буде змушений плавно послабляти гривню до долара, незалежно від ситуації на міжнародних валютних ринках».

 

У цілому ж, вважають аналітики, на курс долара до гривні в 2009 році серйозно вплинуть відтік боргового капіталу з України, баланс зовнішньоторговельних операцій і довіра населення до національної валюти.
 
 
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 531 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Офіційний курс валют на 27 липня
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...